Advert
Advert
Advert

47 YILDIR TERZİ MAKASINI ELİNDEN DÜŞÜRMEDİ

Devrek'te terzilik mesleğini sürdüren Muhittin Uzunay, 47 yıl önce eline aldığı makasla mesleğini aynı heyecan ve titizlikle sürdürüyor.

47 YILDIR TERZİ MAKASINI ELİNDEN DÜŞÜRMEDİ
Bu içerik 2807 kez okundu.
Advert

 

 -Sercan KAPUSUZ-

  Devrek'te terzilik mesleğini sürdüren Muhittin Uzunay, 47 yıl önce eline aldığı makasla mesleğini aynı heyecan ve titizlikle sürdürüyor.

Günümüzde yok olmaya yüz tutmuş artık çırak, kalfa yetiştiremeyen ve teknolojiye yenik düşen mesleklerden bir tanesi de terzilik mesleği. Hazır giyimin çıkması ile birlikte yüzyıllardır süre gelen mesleklerden biri olan terzilikte bitmeye yüz tuttu.

 7 YIL ÇIRAKLIK YAPTI

 Şuan ayakta kalan terzilerin kıyafet dikmek yerine pantolon paçası ve tamir işleri yaparak mesleklerini sürdürmeye çalıştığını fakat buna rağmen mesleğini severek yaptığını ifade eden terzi Muhittin Uzunay;

"1960 ve 1970 yılları arasında sanata çok önem verilirdi. Kimisi şoförlükle, kimileri marangozlukla, berber ve terzilik gibi bir sanatla uğraşırdı. 1973 yılında terzilik mesleğine çırak olarak başladım. 7 yıl Çırak olarak çalıştıktan sonra askere gittim. 1980'de askerden döndükten sonra kendime ait işyerimi açtım ve 40 yıldır dükkanımda çok sevdiğim terzilik mesleğini sürdürüyorum.

1 AYDA 25 PANTOLON, 17 TAKIM ELBİSE

1980'de kendi dükkanımı açtığımda çok fazla çalışırdık, insanlar kıyafet için terzilere gelir pantolon, takım elbise siparişi verir sıraya girerdi. O dönemlerde tek başıma bir ay içerisinde 17 takım elbise 25 pantolonu diker müşterilere teslim ederdim.

 Yaklaşık 8 yıldır kendim çalışıyorum terzilik mesleğinde çalıştıracak işçi yetiştirecek çırak bulamıyoruz. Bizler bu konuda sıkıntı yaşıyoruz. Tek başıma bütün işlere yetişmeye çalışıyorum. Bir ara bırakmayı düşündüm ama evde oturmanın bana göre olmadığını anladım sağlığım elverdikçe mesleğimi yapmayı düşünüyorum.

GELEN MÜŞTERİSİNİ GERİ ÇEVİRMİYOR

 Hazır konfeksiyon ürünlerine rağbet olunca el emeği göz nuru olan terzilik mesleği yok olmayla karşı karşıya. Buna rağmen yine takım elbise diktirmek için gelen müşterilerimiz var. Özellikle orta yaş ve üstü ile bedenine uygun hazır takım elbise bulamayan müşterilerim var. Gelen hiçbir müşterimi geri çevirmeden işini yapmak için özen gösteriyorum.

Şuan ayakta kalan terziler kıyafet dikmek yerine pantolon paçası ve tamir işleri yaparak mesleklerini sürdürmeye çalışıyor.  Bizler bu mesleğin son temsilcileriyiz, bizden sonra gelen yetişen bir nesil yok. Bayan terzi arkadaşlarımız var fakat çıraklıktan yetişmiş bir erkek terzi kadar olamayabiliyorlar." dedi

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
 BAŞKAN ULUPINAR İLK MECLİS TOPLANTISINI YAPTI
BAŞKAN ULUPINAR İLK MECLİS TOPLANTISINI YAPTI
DEVREKLİ ÖĞRENCİ İL BİRİNCİSİ OLDU
DEVREKLİ ÖĞRENCİ İL BİRİNCİSİ OLDU