Advert
Advert
Advert

DEVREK' TE 'MUHTARLAR GÜNÜ' KUTLANDI

19 Ekim tarihinin Muhtarlar Günü olarak belirlenmesinin ardından Devrek’te 19 Ekim Muhtarlar günü ilçe protokolünün katılımıyla kutlandı.

DEVREK' TE 'MUHTARLAR GÜNÜ' KUTLANDI
Bu içerik 1228 kez okundu.
Advert

 

 19 Ekim tarihinin Muhtarlar Günü olarak belirlenmesinin ardından Devrek’te 19 Ekim Muhtarlar günü ilçe protokolünün katılımıyla kutlandı.

 Muhtarlar günün kutlama programı Devrek Kaymakamlık önünde Devrekli Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Benli tarafından çelenk sunumuyla başladı. Çelenk sunumunun ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam eden kutlama programında İsmetpaşa Mahallesi Muhtarı Necla Esen Ak’ın Gününün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı. Ak yaptığı konuşmasında;

 “Muhtarlık Müessesinin kuruluş günü olan 19 Ekim 1829 tarihinde 2. Mahmut'un fermanı Osmanlı arşivinde belirtilmiştir. 19 Ekim 2015 tarihinde çıkarılan genelge ile 19 Ekim gününün “Muhtarlar Günü” olarak kutlanmasına verilmişti. Dolayısıyla bu yıl Muhtarlar Günü’nün altıncı yılını kutluyoruz.

  Bu günün “Muhtarlar Günü” ilan edilmesinde başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, Hükümetimize,  Gazi Meclisimize, İçişleri Bakanlığımıza ve genelgenin yayınlanmasında emeği geçen Türkiye Muhtarlar Konfederasyonumuza şükranlarımız sunuyoruz.

Yerel yönetimler, gerek demokratik hayatta oynadıkları roller gerekse kamu hizmetlerinin halka sunulmasında ve erişiminde yüklendikleri sorumluluklar sebebiyle yerel halkın yönetime katılmasının ilk aşamasıdır. Yerel yönetimlerin en küçük birimi köy mahalle yönetimleridir.

 Muhtar kelime anlamı itibariyle; Türk toplumunun tarihsel- geleneksel nitelikleri ile ortaya çıkmış bir kavramdır. Başka bir deyişle; söz sahibi, seçilmiş, eren ihtiyar anlamı da taşımaktadır.

 Muhtarlık müessesi 1829’dan günümüze 191 yıllık bir tarihe sahiptir. Genel ve yerel sorunların ilgili bir tarihe sahiptir. Genel ve yerel sorunların ilgili kuruluşlara iletilmesinden köprü rolü oynayan muhtarlık Osmanlıdan Cumhuriyete taşınan önemli yerel yönetim birimidir.

Yerel yönetimlerin en küçük birimi olan muhtarlığın belki özlük hakları sorunu çözüldü, hakları sorunu çözüldü, ancak hizmet edebilirlik olanları tespit edilerek gündemindeki yerini almış olup 10 maddelik taslak çalışması bitmişti yakın zamanda muhtarlarımıza bildirilecektir.

Mevcut köy kanunu ve mahalle kanunu ile sorunlara aracıliık yapmamız mümkün gözükmüyor. O halde köy ve mahalle muhtarları kanunu yeniden tanımlanmalı, büyükşehirler içinde mahallelerin ve yöneticilerinin çalışma alanlarının yeniden düzenlenmesi gündemdeki yerini almıştır.

Mahalle muhtarları kendi mahalleleriyle ilgili belediyelerin stratejik plan yapım süreçlerinde, ihtisas komisyonlarında (Imar ve bayındırlık, çevre ve sağlık, plan ve bütçe, eğitim, kültür, gençlik ve spor gibi), meclis toplantılarında, mahallelerine ilişkin görüş ve düşüncelerini iletebilmeleri ve belediyenin mahalleleri ilgilendiren konularda ilgili mahalle yönetimlerini muhatap alma zorunluluğu yasal hale getirilebilir.

-5393 sayılı belediye kanununun 9.maddesinin f bendinin değiştirilerek muğlak ifadelerin yerine daha net bağlayıcı olmalıdır.

-5490 sayılı nüfus hizmetleri kanununda degişiklik yapılarak yeniden düzenlenmesi (adres kayit sistemi) gibi

-Muhtarların mahalleyi ilgilendiren konuların görüşüldüğü ihtisas komisyonlarına katılması sağlanmalı ve bu komisyon kararlarında muhtarlara oy hakkı tanınmalıdır.

-Köy ve mahalle kanunu yenilenmelidir. Muhtarların sağlıklı örgütlü yapıya kavuşturulması için Türkiye Muhtarlar Birliği kurulmalıdır. Bu nedendir ki, seçmen muhtarının 24 saat kapısını çalabileceği "siyasal" değil çözüm merkezi olduğunu bildiği bu kurumu kendisine daima yakın hissettirmektedir. Keza bizlere göre dünyada örneği olmayan en önemli işlevi de, genellyerel idare arasındaki iş yükünü çoğaltacak ve zaman zaman çatışma yaratacak ortamlardan uzak, vatandaşla devlet kurumlarını karşı karşıya getirmeyen aracı kurum olarak bu sistemde yerini almıştır.  Mevcut köy kanunu ve mahalle kanunu ile sorunlara aracılık yapmamız mümkün gözükmüyor. O halde köy ve mahalle kanunu yeniden tanımlanmalı, büyükşehir içinde mahallelerin ve yöneticilerin çalışma alanları yeniden düzenlenmesi gündemdeki yerini almıştır.

 -2972 sayılı kanun görüşülerek köy ve mahalle muhtarları kanunu ilçe seçim kuruluna muhtar aday adaylik başvurusu yüksek seçim kurulunca görüş alınmıştır.

Yukarıda belirttiğim sorunlarımızı işiçleri bakanımız muhtarlar daire başkanı,türkiye muhtarlar konfederasyonu başkan ve başkan yardımcısı olarak çalışmamız tamamlanmıştır.

Bu duygu ve düşüncelerle bu müessese de görev yapmış arkadaşlarımızı sevgiyle anıyorum. Ayrıca bugün aramızda olmayan bu müesseseye hizmet etmiş ebediyete göç eden muhtarlarımızı da rahmet ve minnetle anıyorum. Ve tüm muhtarlarımızın 19 Ekim Muhtarlar Gününü kutluyor başarılarının devamını diliyorum. Saygılarımla." dedi

Kutlama programına, Devrek Belediye Başkanı Çetin Bozkurt, Çaydeğirmeni Belediye Başkanı Satılmış Gebeş, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Emrah Dinar daire müdürleri, mahalle ve köy muhtarları,  siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
BAŞKAN BOZKURT: İNSAN ODAKLI PROJELERLE GELİYORUZ
BAŞKAN BOZKURT: İNSAN ODAKLI PROJELERLE GELİYORUZ
BAŞKAN BOZKURT: ALLAH ÖZCAN’IN YALAN VE İFTİRALARINDAN KORUSUN
BAŞKAN BOZKURT: ALLAH ÖZCAN’IN YALAN VE İFTİRALARINDAN KORUSUN