Advert
Advert
Advert

MUHTARLAR ANCAK HATIRLANDI...

Devrek’te 19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi. Tören, Devrek Muhtarlar Derneği Başkanı Muhterem Benli tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ile başladı.

MUHTARLAR ANCAK HATIRLANDI...
Bu içerik 5741 kez okundu.
Advert

    Devrek’te 19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi. Tören,  Devrek Muhtarlar Derneği Başkanı Muhterem Benli tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ile başladı.

   Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemi hakkında bilgi veren  İsmetpaşa Mahalle  Muhtarı Necla Esen Ak “ Bugün muhtarlar günün ikinci yılını kutluyoruz. Muhtarlık müessesesinin kuruluş günü olan 19 Ekim tarihi, Başbakanlığın 19 Ekim 2015 tarih 11 sayılı genelgesi ile, aynı gün Resmi Gazetenin 29.507mükerrer sayısı ile yayınlanarak “Muhtarlar Günü” olarak kutlanmasına karar verilmiştir. Bugünü Muhtarla Günü ilan edilmesinden dolayı başta cumhurbaşkanımıza, Hükümetimize, Gazi Meclisimize ve genelgenin yayınlanmasında emeği geçen Türkiye Muhtarlar Derneği Konfederasyonumuza şükranlarımızı sunuyoruz.   

    19 Ekim 1829 tarihinde 2. Mahmut tarafından yayınlanan bir fermanla İstanbul, Üsküdar, Eyüp ve Galata kadılıklarında daha sonra 2 Aralık 1833 tarihinde Anadolu’da Kastamonu Taşköprü’de kurulan muhtarlık müessesesi 187 yıldır bu toprakların tümünde varlığını sürdürmektedir.

    Muhtarlık; Osmanlıdan Cumhuriyete taşınan ender kurumlardan biridir. Muhtarlarımız bir yandan mahalle ve köy sakinlerimizin devlet kurumları ile ilişkilerinde aracı bir rol oynarken aynı zamanda katılımcılığın sağlanmasında önemli bir görev yerine getirmektedir. Muhtarlar günü genelgesinde; muhtarlarımız ve muhtarlık müessesinin ihtiyaçları, karşılaştıkları sorunları ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri ile bu müessesenin tarihsel bağlarını koruyarak geleceğe ilişkin vizyonunun belirlenmesine yönelik çalışmaların yürütülmesi amacıyla 19 Ekim gününün Muhtarlar Günü olarak belirlenmesi uygun görülmüştür.

   O halde bugün muhtarlarımızın ve muhtarlık müessesesinin içinde bulunmuş olduğu sorunların konuşulmuş olması geleceğe taşınacak ve muhtarlık müessesesinin aynası olacaktır.  Bugün ülkemizde 31. 963 mahalle ve 18.229 köy olmak üzere toplam 50.292 muhtar görev yapmaktadır.  Kuruluşundan bu yana 187 yıllık tarihi olan muhtarlık müessesesi, 21.yüzyıla yakışır koşullarda hizmet etmesi için yeni bir köy ve mahalle kanununa ihtiyaç duyulmaktadır. Demokrasinin kılcal damarları olan muhtarların 2.972 sayılı kanun çevresinde muhtarlık seçimlerine adaylık usulü getirilmelidir. 5.393 sayılı belediye kanununun 9.maddesinde değişikliğe gidilmeli, maddedeki muğlak ifadelerinin yerine daha somut ifadeler kullanılmalıdır. Bu vesile ile meclisimize, İç İşleri Bakanlığımıza ve genelgenin yayınlanmasında büyük emeği geçen  Türkiye Muhtarlar Federasyonumuza tekrar teşekkürlerimizi sunar, tüm muhtarlarımızın 19 Ekim Muhtarlar Günü’nü kutlar, saygılar sunarız” dedi.

 

   Yapılan konuşmanın ardından program sona ererken, düzenlenen programa; Devrek Kaymakamı Yakup Güney, Garnizon Komutanı Personel Üsteğmen Yıldırım Yörük, Belediye Başkanı Mustafa Semerci, İlçe Jandarma Bölük Komutanı Üsteğmen Serkan Koparan, İl Genel Meclis Üyesi Mustafa Uzundal, Belediye Meclis Üyeleri Faik Mekik, İsmail Külah,   TSO Başkanı Ertan Cıvak, daire müdürleri ve çok sayıda muhtar katıldı.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
BAŞKAN BOZKURT: İNSAN ODAKLI PROJELERLE GELİYORUZ
BAŞKAN BOZKURT: İNSAN ODAKLI PROJELERLE GELİYORUZ
BAŞKAN BOZKURT: ALLAH ÖZCAN’IN YALAN VE İFTİRALARINDAN KORUSUN
BAŞKAN BOZKURT: ALLAH ÖZCAN’IN YALAN VE İFTİRALARINDAN KORUSUN