Advert
Advert
Advert

DEVREK’TE “KALDIRIK OTU” TEZGAHDAKİ YERİNİ ALDI

Çeşitli yörelerde Hodan, Ispıt otu, Sağırdili, Zılbıt olarak bilinen ve lezzetiyle ün yapan yöreye has “Kaldırık Otu” Devrek'te köylü pazarındaki tezgahlarda yerini aldı. Kaldırık henüz yeni çıkmaya başladığından kilosu 15-20 TL'den satılıyor.

DEVREK’TE “KALDIRIK OTU” TEZGAHDAKİ YERİNİ ALDI
Bu içerik 1612 kez okundu.
Advert

 

-Sercan KAPUSUZ-

  Devrek’te baharın habercisi olarak bilinen Kaldırık bitkisi, tezgahlarda yerini almaya başladı. Devrek pazarının en pahalı sebzesi “Kaldırık” oldu.

      Devrek’te baharın müjdecisi olarak bilinen Kaldırık sebzesi Devrek pazarında 15 ile 20 lira arasında alıcı buluyor.

    Devrek’te köylülerin önemli geçim kaynaklarından biri olan ve baharın müjdecisi olarak bilinen Kaldırık (Zılbıt) otu, kilosu 15-20 liradan tezgahlarda yerini aldı. Havaların ısınmasıyla birlikte Devrek’in köylerinde, orman içlerinde, dağ eteklerinde venemli kesimlerinde, kendiliğinden doğal olarak yetişen ve yemek olarak tüketilen kaldırık bitkisi, vatandaşlar tarafından toplanarak satışa sunuluyor.

     Devrek pazarında kaldırık satan Karacaören Köyünden Sefanur Yalılı, halkın Kaldırık’ı çok sevdiğini söyledi. Kaldırık’ın bugünlerde tezgahlarda yer aldığını belirten Yalılı, “Kaldırık’ı bilen herkes çok seviyor, bu yüzden satışlarımız çok iyi. Kaldırık’ın tezgahlarda bulunma ömrü 40 gündür. Bu mevsimde geçimimizi bundan sağlıyoruz. Kilosunu 15-20 lira arasında satıyoruz, günlere göre satışımız değişiyor. Bu bitkiden çok lezzetli yemek yapılıyor”dedi.

     Bir başka kadın esnaf Bilgin Tabakçı da Kaldırık’ın doğada kendi kendine yetiştiğini belirtti. Tabakçı, “Kaldırık bölgemizde fındık, kestane ve ıhlamurdan sonra bizlerin önemli geçim kaynaklarından biridir. Doğada kendi kendine yetiştiği için herhangi bir masrafı da yok. Biz 1-1,5 ay bu bitkiyi dağdan, kırdan toplayıp pazarda satarak ailemize katkı koyuyoruz”dedi.

İşte Kaldırık’ın Faydaları

   İdrar söktürür. Balgam söktürür. Boğaz ağrılarına iyi gelir. Öksürüğe karşı etkilidir. Afrodizyak ve antidepresif etkisi vardır. İltihap ve enfeksiyonları temizler. Cesaret artırıcıdır. Sütü artırıcı özelliği bulunur. Sakinleştirici özelliği vardır. Kış aylarında soğuk algınlığına faydalıdır. Müthiş bir balgam söktürücüdür. Lapası yanık ve yaraları iyileştirir. Ateş düşürücü özelliği vardır. İdrar yollarını ve bağırsakları temizler. Sakinleştirici özelliği vardır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
MÜDÜR VE MÜDÜR YARDIMCILARI ATAMASI YAPILDI
MÜDÜR VE MÜDÜR YARDIMCILARI ATAMASI YAPILDI
ŞAİR VE YAZARLARDAN “TOMBULACIK HALİME”NİN MEZARINA ZİYARET
ŞAİR VE YAZARLARDAN “TOMBULACIK HALİME”NİN MEZARINA ZİYARET