Advert
Advert
Advert

DEVREK'TE GAZİLER GÜNÜ KUTLANDI

Ülkemizin Kurucusu Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’e “Mareşal” ve “Gazi” ünvanın verildiği gün olan 19 Eylül Gaziler Günü tüm yurtta olduğu gibi Devrek’te de kutlandı.

DEVREK'TE GAZİLER GÜNÜ KUTLANDI
Bu içerik 1054 kez okundu.
Advert

 

  -Sercan KAPUSUZ-

  Ülkemizin Kurucusu Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’e “Mareşal” ve  “Gazi” ünvanın verildiği gün olan 19 Eylül Gaziler Günü tüm  yurtta olduğu gibi Devrek’te de kutlandı.

     Sakarya Meydan Muharebesi'nin kazanılmasının ardından, Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi tarafından 19 Eylül 1921 tarihinde Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'e “Mareşal” ve “Gazi” ünvanın verilmesi her yıl ülkemizde “Gaziler Günü”  olarak kutlanıyor. Devrek’te de bu anlamlı ve önemli gün nedeniyle kutlama yapıldı.

    Cumhuriyet Alanı’nda yapılan tören Atatürk Anıtı’na Devrek Kaymakamlığı çelengini Kaymakam Ümit Altay, Devrek Belediye Başkanlığının çelenğini Başkan Vekili Şeref Aydınlı ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Devrek Şubesi Başkanlığının çelenginin de Başkan Muhterem Sarı’nın koymasıyla başladı.

   Tören, daha sonra Büyük Önder Mustafa Kemal, yakın silah arkadaşları, şehitlerimiz anısına Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı okunmasının ardından Gazi Emrah Bölükbaşı'nın konuşmasıyla devam etti.  "Gaziler Günü"nün anlamını en yakın geçmişten bize anlatabilecek olan 26 Ekim 2009 tarihinde askerlik hizmeti yaparken bölücü terör örgütü ile yapılan çatışmada yaralanarak Gazi olan Emrah Bölükbaşı yaptığı konuşmasında; 

 "19 Eylül Gaziler Günü, aziz vatanımızın bağımsızlığı ve bekası uğruna, muharebe meydanlarında canlarını ortaya koyarak savaşan kahraman Gazilerimizin Şeref günüdür.

 Sakarya Meydan Muharebesinin kazanılması müteakip, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'e T.B.M.M.'nin 19 Eylül 1921 günü 153 sayılı kanun ile mareşallik rütbesi ve Gazilik unvanı verilmiştir. O günden itibaren 19 Eylül Gaziler Günü olarak kutlanmaktadır.

  Bugün Türkiye Cumhuriyetinin yanı sıra Kore ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin var oluş mücadelesinde, iç ve dış Güvenlik Harekatlarında, El-Bab'da, Cerablus'ta, Fırat Kalkanında, 15 Temmuz'da kazanılan gazilerimizi onurlandırdığımız gündür.

 Gaziler Günü, canlarını bu aziz ulusa adayan tüm gazilere kutlu olsun. Bizi bu günde onurlandıran herkese şükranlarımızı sunarız.  Dün olduğu gibi bugünde aynı inançla bu aziz vatanın birliği ve bölünmezliğine ve ulusal değerlerine saldıranlarına karşı her zaman kanımızı akıtmaya, canımızı feda etmeye hazınız. Bizim için vatan savunmasında şehit ve gazi olmak kadar güzel bir kavram olamaz. Şehit nurlanmış, gazi onurlanmış askerdir.

 Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk şehit ve gazilere verilmesi gereken önemi şu sözlerle dile getirmiştir. "Türk tarihine altın sayfalar yazdıran gazilerimiz ile şehitlerimizin hatıralarını yüceltmek onlara olan minnet ve sükran duygularımızı ifade etmek milli bir görevdir."

 Bu günde bizlerle beraber olarak mutluluğumuzu paylaşan sizlere tüm gaziler adına teşekkür ederim. Başta Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere bu vatan için toprağa düşen tüm şehitlerimizin ve ebediyete intikal eden gazilerimizin manevi huzurlarında saygı ile eğilir, kahraman gazilerimize sevgi ve şükranlarımızı sunarım."dedi

   Gazi’nin konuşmasının ardında öğrenciler günün anlamını belirten şiirler okudu. Tören sonrası Devrek Öğretmenevinde gazilere kahvaltı ikram edildikten sonra Devrek protokolü tarafından Pınarönü Köyü’nde kabirleri bulunan Kıbrıs Gazisi Remzi Akça ve Şehit Piyade Uzman Çavuş Bahattin Bakır mezarı başında anıldı.

 Törene Kıbrıs, Kore, Güneydoğu gazilerinin yanı sıra Devrek Kaymakamı Ümit Altay, Devrek Belediye Başkan Vekili Şeref Aydınlı, Devrek İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Emrah Dinar, Devrek İlçe Garnızon Komutanı Astsubay Üstçavuş Ali Tanrıverdi, Devrek İlçe Emniyet Müdürü Ömer Seyfi Paça, ilçede bulunan siyasi partilerin yöneticileri, daire müdürleri, belediye meclis üyeleri, STK yöneticileri katıldı.  

 

 

 

 

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
MÜDÜR VE MÜDÜR YARDIMCILARI ATAMASI YAPILDI
MÜDÜR VE MÜDÜR YARDIMCILARI ATAMASI YAPILDI
ŞAİR VE YAZARLARDAN “TOMBULACIK HALİME”NİN MEZARINA ZİYARET
ŞAİR VE YAZARLARDAN “TOMBULACIK HALİME”NİN MEZARINA ZİYARET