Advert
Advert
Advert

RESMİ RAKAMLAR AÇIKLANMIYOR

Zonguldak’ta son dönem onkolog eksikliğine bağlı hasta ve hasta yakınlarının mağduriyetleri gündeme gelirken asıl araştırılması gereken 590 bin nüfuslu şehirde resmi olarak açıklanmayan ve nüfusa oranla büyük bir artış gösteren kanser vaka sayıları.

RESMİ RAKAMLAR AÇIKLANMIYOR
Bu içerik 586 kez okundu.
Advert

Zonguldak’ta son dönem onkolog eksikliğine bağlı hasta ve hasta yakınlarının mağduriyetleri gündeme gelirken asıl araştırılması gereken 590 bin nüfuslu şehirde resmi olarak açıklanmayan ve nüfusa oranla büyük bir artış gösteren kanser vaka sayıları. BEÜ Bünyesinde kurulan Onkoloji Merkezi vaka çokluğunu gösteren önemli etkenlerden biri. Konu üzerinde çalışmalar yapan hekimlerin de ortak görüşü kanserde yaşanan genel yükseliş eğilimlerine paralel olarak Zonguldak'ta başvuru sayısının katlanarak yükselmesi.

HEKİM YOK

Defalarca ilan veren çıkan Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi birtakım sebeplerden ötürü hem talep görmüyor hem de Türkiye’de tıbbi onkolog sayısı az. Tıbbi onkolog olarak uzmanlığını tamamlayanlar ise genellikle özel hastaneleri tercih ediyor. Üniversitenin kadrosuna da başvuran tıbbi onkolog olmuyor.

Atatürk Devlet Hastanesi’nde ise geçtiğimiz aylarda göreve başlayan Tıbbi Onkolog Metin Pehlivan mesai saatlerinin çok ötesinde vatandaşlara hizmet sunuyor. Hal böyleyken Zonguldaklılar, kanser hastaları ve hasta yakınları hem Zonguldak’a tıbbi onkolog gelmesini istiyor hem de kanser vakalarının yoğunluğunun sebeplerinin Zonguldak’ta araştırılmasını istiyor.

SAKLAMAK ÇÖZÜM DEĞİL

Zonguldak'ta kanser vakalarının artış nedenleriyle ilgili olarak farklı nedenler sayılıyor. Hava kirliliği, termik santrallerin yıllardır devam eden kirliliği, ısıtmada kömür kullanımına bağlı olarak oluşan hava kirliliği, maden işçiliği, sigara, beslenme alışkanlıkları ve genetik nedenler bunların başlıcaları arasında gösteriliyor. Yıllardır konuşulan kanser vakalarıyla ilgili neden- sonuç arasında bağ kurabilmek için tedavi gören tüm hastaların hikayelerinin mercek altına alınması gerekiyor. Bu konuda yapılan bazı bilimsel çalışmaların desteklenerek şehrin genel kanser haritasının çıkarılarak önlemler alınması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı – BEÜ ve diğer kurumlarla işbirliği yapılarak acil tedbirler alınmaması durumunda tablonun nereye gideceğini kestirmek zor değil.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
 BAŞKAN ULUPINAR İLK MECLİS TOPLANTISINI YAPTI
BAŞKAN ULUPINAR İLK MECLİS TOPLANTISINI YAPTI
DEVREKLİ ÖĞRENCİ İL BİRİNCİSİ OLDU
DEVREKLİ ÖĞRENCİ İL BİRİNCİSİ OLDU