Advert
Advert
Advert

SEBZE, MEYVE LÜKS OLDU

Tüketici Hakları Derneği Zonguldak Şube Başkanı Ali Topaloğlu, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2022 yılı Nisan ayı istatistikleri sonuçlarına ilişkin açıklamada bulundu.

SEBZE, MEYVE LÜKS OLDU
Bu içerik 416 kez okundu.
Advert

Tüketici Hakları Derneği Zonguldak Şube Başkanı Ali Topaloğlu, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2022 yılı Nisan ayı istatistikleri sonuçlarına ilişkin açıklamada bulundu.

Topaloğlu, “Sebze, meyve asgari ücretliler ve dar gelirliler için lüks oldu, Çocukların, gençlerin ve yetişkinlerin çoğunluğu yeterli ve dengeli beslenemiyor. Tüketicilerin çoğunluğu açlığa mahkûm edildi. “dedi.

“YETERLİ VE DENGELİ BESLENME TÜKETİCİLERİN EVRENSEL HAKKIDIR”

‘Sebze aracıları ve spekülatörleri üzerinde gerekli önlemler alınmalıdır’ diyen Toplaoğlu açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi; “ Sebze üretim maliyetlerini düşürmek için üretimde kullanılan ithal girdiler Türkiye’de üretilmelidir. Sebze aracıları ve spekülatörleri üzerinde gerekli önlemler alınmalıdır. Küçük üreticiler desteklenmelidir. Ülke yönetimince açlığı giderici önlemlerin alınması çağrısında bulunuyoruz. TÜİK’in 2022 yılı Nisan ayı istatistiklerine göre 12 sebzenin son bir yıllık ortalama enflasyonu yüzde 178 olmuştur.

SEBZELER VE YILLIK ENFLASYON YÜZDELERİ

Sebzenin adı       Yıllık Enflasyon Yüzdesi

Çarliston Biber        155.6009

Dolmalık Biber         153.4154

Sivri Biber                 143.6356                                                     

Domates                  157.1720      

Havuç                        83.9045

Kabak                       114.1246      

Kuru Soğan              173.3090                                                     

Kıvırcık                     221.5659

Maydanoz                 169.1388

Patlıcan                      267.0833

Salatalık                     149.5183

Patates                       343.0959

12 çeşit sebzenin yıllık ortalama sebze enflasyonu yukarıda da belirtildiği gibi yüzde 178’dir. Özellikle de tüketicilerin yarıdan çoğunluğunu oluşturan asgari ücretliler ve asgari ücretin biraz üzerinde geliri olanlar ile asgari ücretin altında geliri olanlar için sebze, meyve lüks olmuştur. Bu kesim yeterli sebze ve meyveye erişemez oldu. Dar ve düşük gelirli hanelerin önemli bir kesiminin kirada ikamet ettiğini de dikkate aldığımızda, çocukların, gençlerin ve yetişkinlerin çoğunluğunun yeterli ve dengeli beslenemediği bir gerçektir. Sebze ve meyve fiyatları ile birlikte et, süt ve süt ürünleri fiyatlarını da dikkate aldığımızda, dar gelirli ve yoksulluk sınırının altında geliri olan tüketicilerin çoğunluğu açlığa mahkûm edilmiştir. Sebze pahalılığının en önemli nedenlerinden olan ithal girdilerin Türkiye’de üretilmesi sebze üretim maliyetlerini düşürecektir. Bununla birlikte, sebzelerin dağıtımı ve pazarlanması sürecine egemen olan aracılar ve spekülatörler üzerinde gerekli önlemler alınmalıdır. Diğer taraftan, özellikle de küçük üreticiler desteklenmelidir. Yeterli ve dengeli beslenme tüketicilerin evrensel hakkıdır. 2022 yılı Nisan ayı için dört kişilik hanenin yeterli ve dengeli beslenebilmesi için 5323TL gereklidir. Bu bedel 4 kişilik hanenin açlık sınırıdır. 4 kişilik hanenin yoksulluk sınırı ise 17340TL’dir. Söz konusu açlık ve yoksulluk sınırlarını dikkate aldığımızda; tüm çalışanların, işsizlerin ve hanelerin insanca yaşayabileceği, yeterli ve dengeli beslenebileceği koşulların ülke yönetimi tarafından oluşturulması dileğimiz ve beklentimizdir. Ülke yönetimince acil olarak açlığı giderici önemlerin alınması çağrısında bulunuyoruz. Basınımıza, kamuoyuna, ilgili ve yetkililere saygıyla duyurulur.”

Advert
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
2023 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM SONUÇLARI
2023 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM SONUÇLARI
ÇEKİMLERİ ZONGULDAK'TA YAPILDI
ÇEKİMLERİ ZONGULDAK'TA YAPILDI