-Sercan KAPUSUZ-
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Devrek İlçe Başkanlığı ile Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Atatürk anıtı önünde alternatif bir tören düzenleyerek çelenk sundu.
Devrek’te, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle Devrek Kaymakamlığı’nın düzenlediği tören sonrasında CHP Devrek İlçe Başkanlığı ile ADD Devrek Şubesi Atatürk anıtı önünde alternatif bir tören düzenleyerek çelenk sundu.
Törene, Devrek Belediye Başkanı Çetin Bozkurt, CHP Devrek İlçe Başkanı Yaşar Bükrü, ADD Devrek Şubesi Başkanı Tülay Karademir, Belediye Meclisi Üyeleri, CHP ve ADD Yöneticileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, yakın silah arkadaşları ve ebediyete intikal etmiş aziz şehitler ve gazilerin anısına yapılan saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu. Günün anlamını belirten konuşmayı ADD Devrek Şubesi Başkanı Tülay Karademir okudu. Karademir yaptığı konuşmada şunları ifade etti.
“19 Mayıs 1919’da Samsun Limanı’nda atılan ilk adımının 103’üncü yıl dönümünü kutluyoruz. 30 Ekim1918 Mondros Mütarekesi sonrası, 13 Kasım 1918 günü İstanbul’a gelen Mustafa Kemal Paşa, Boğaz’a demirlemiş emperyalist donanmasını gördüğünde -ulusuna duyduğu güvenle- ‘Geldikleri gibi giderler’ demiş ve asla terk etmediği bu inançla İstanbul’da geçirdiği 6 ay boyunca kafasında kurguladığı zaferin planlarını ilmek ilmek örmüş, kendisini hayalci bulanlara karşın Bandırma Vapuru’na binme cesaretini gösteren 18 adsız kahramanla Samsun’dan başlayarak Türk Milleti’ni ayağa kaldırmıştı. Tarihin en haklı, en ahlâklı ve en namuslu mücadelesini veren Kuvayı Milliye’cilerin önü, emperyalist işgalciler kadar, Osmanlı Sarayı’nın Vahdettin’leri, Damat Ferit’leri, Ali Kemal’leri, Kuvayı İnzibatiye’cileri, Anzavur Ahmet’leri ile gerici isyancılar ve emperyalizmin
kadim iş birlikçileri dinci yapılanmalar tarafından da kesilmek istendi. Tıpkı bugün ADD’nin
önünün kesilmek istenmesi gibi. Tıpkı Kurucu Genel Başkanımız Prof. Dr. Muammer Aksoy’un ADD’yi kurduktan 8,5 ay sonra katledilmesi gibi.
Tıpkı kurucumuz Doç. Dr. Bahriye Üçok’un, Genel Başkan Yardımcımız Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı’nın paramparça edilmeleri, Genel Başkanımız Şener Eruygur ve pek çok yöneticimizin iktidar destekli FETÖ kumpas davaları ile zindana atılmaları gibi. 103 yıl önce güneş bir 19 Mayıs sabahı
Samsun’dan doğmuştu. O güneş yeniden doğacak, inanıyoruz. 19 Mayıs 1919’da Samsun’dan yola çıkan Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile Türkiye Cumhuriyeti’ne kanları ve canlarıyla hayat veren Kemalist devrimcileri şükran ve saygı ve rahmetle anıyor ve 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Ve Gençlik Ve Spor Bayramı’nı kutluyoruz” dedi.