Advert
Advert
Advert

DEMİRTAŞ: SOMA KAZASI’NIN ASIL SORUMLUSU BERMUDA ŞEYTAN ÜÇGENİDİR

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, MHP’nin Soma faciasının araştırılması ile ilgili önergesi üzerine, CHP grubu adına TBMM Genel Kurulu’nda konuşma yaptı.

DEMİRTAŞ: SOMA KAZASI’NIN ASIL SORUMLUSU BERMUDA ŞEYTAN ÜÇGENİDİR
Bu içerik 2295 kez okundu.
Advert

10 dakikalık konuşmasında; Soma'da yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet dileyerek başlayan, AKP’nin iş kazalarında kırdığı rekorları ve Soma kazasının nedenlerini anlatan Demirtaş, TTK’deki norm kadro -üretim işçisi- açığına da değindi.

BU UTANÇ TABLOSU 2016 TÜRKİYESİ’NE YAKIŞMIYOR

   İş kazalarının Türkiye’nin kanayan bir yarası olduğunu ifade eden CHP’li Demirtaş, Türkiye’nin iş cinayetlerinde rekorlar kırdığını, 14 yılda 1 milyon 400 bin iş kazası olduğunu 17 bin işçinin öldüğünü, 75 bin işçinin işgöremez hale geldiğini Türkiye'nin işçi cinayetlerinde Avrupa’da birinci dünyada üçüncü olduğu belirtti. Soma’da 301 işçinin hayatını kaybettiği maden kazası ile AKP’nin cumhuriyet tarihi rekoru kırdığını da belirten Demirtaş, AKP’nin toplu işçi ölümlerinde de rekora imza attığını ve 2014 yılında cumhuriyet tarihinin en fazla işçi ölümünün yaşandığını ifade etti.

   İş cinayetlerindeki bu rakamları, “utanç tablosu” olarak değerlendiren CHP’li Demirtaş, “Bu utanç tablosu 2016 Türkiyesi’ne yakışmıyor. Bu tablo, AKP’nin yüz akı değil, yüz karası bir tablodur” dedi.

BU KAZAYI BERMUDA ŞEYTAN ÜÇGENİ ORTAYA ÇIKARMIŞTIR

   İş cinayetlerinin üç temel nedeninin taşeronlaşma, özelleştirme ve denetimsizlik olduğunu belirten Demirtaş, AKP’nin Türkiye’yi taşeron cumhuriyetini dönüştürdüğünü, AKP döneminin adeta bir yağma dönemi olduğunu ve denetlemelerin yetersiz olduğunu; çünkü AKP’nin patron yandaşı olduğunu ve patron haline geldiğini söyledi.

   Soma kazasının üretim zorlamasından yaşandığını, patronun kar hırsı yüzünden 800 işçi çalışması gereken bir madende 2800 işçinin çalıştığını ve bunun da 301 işçinin yaşamına neden olduğunu belirten Ünal Demirtaş, soma kazası ile ilgili teknik bilgiler de verdi.

   CHP’li Ünal Demirtaş, “Aslında bu kaza yolsuzluk ekonomisinin ortaya çıkarttığı bir kaza. Burada siyasetçi-iş adamı-bürokrat üçgeninin ortaya koyduğu bir durum söz konusu. Bu üçgen, Bermuda şeytan üçgeni gibi, âdeta zincirleme kusur ve ihmaller sonucu ortaya çıkarmıştır bu kazayı” dedi. Ünal Demirtaş, iş kazalarını önleyebilmenin bir zihniyet meselesi olduğunu, ancak AKP iktidarının bu zihniyete sahip olmadığını söyledi.

ZONGULDAK'TA SOMA'DAN DAHA BÜYÜK BİR KAZA YAŞANMASI İHTİMALİ VAR

   TBMM Genel Kurulu’nda, TTK’deki norm kadro -üretim işçisi- açığını da dile getiren Demirtaş, TTK’nin norm kadrosunun 14 bin üretim işçisi olmasına rağmen, şu anda 8500 işçinin çalıştığını, aradaki 5500 üretim işçisi açığının iş güvenliğini tehdit ettiğini belirtti. TTK’de 8500 işçi ile iş güvenliğini sağlamanın mümkün olmadığına değinen CHP’li vekil, Zonguldak’ta Soma’dan daha büyük kazaların yaşanması ihtimali olduğunu belirterek, AKP hükümetine TTK’deki norm kadro -üretim işçisi- açığının giderilmesi çağrısında bulundu.

İŞ CİNAYETLERİNİN ARAŞTIRILMASI İÇİN ÖNERGE VERDİLER

   Ünal Demirtaş ayrıca, İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya ve İzmir Milletvekili Musa Çam ile birlikte, iş kazalarının ve iş cinayetlerinin nedenlerinin saptanarak, mevzuatta ve uygulamada ortaya çıkan sorunların tespit edilmesi, çalışanların sağlıklı bir ortamda çalışabilmesinin hayata geçirilebilmesi ve sorunların çözülmesi amacıyla Meclis Araştırma Önergesi verdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
 BAŞKAN ULUPINAR İLK MECLİS TOPLANTISINI YAPTI
BAŞKAN ULUPINAR İLK MECLİS TOPLANTISINI YAPTI
DEVREKLİ ÖĞRENCİ İL BİRİNCİSİ OLDU
DEVREKLİ ÖĞRENCİ İL BİRİNCİSİ OLDU