Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz yaptıkları açıklamayla "Hatay'a yardım gitmiyor" şeklindeki haberlere açıklık getirdi
"Şu ana kadar gelen yardım ekibi var mı?" sorusuna cevap veren Belediye Başkanı Savaş, "Yardımlar var, akşamdan itibaren gelmeye başladılar çünkü kendi ekipmanlarıyla geldikleri için karayollarıyla geliyorlar. Bu sebeple biraz uzun sürdü” dedi.
"Türkiye çapında hem devletimizden, hem hükümetten, sivil toplum örgütleri, hayırseverlerden yardım bekliyoruz. Belediyelerimiz de ekiplerini kurtarmaya göndermeye başladı. Dışarıdakilerin barınmaya, giyim kuşama ve gıdaya ihtiyaçları var. Hızlı bir şekilde herkesin kendi imkanını zorlayarak sadece bize değil; Maraş'ta da yıkım var. 10 ilde sıkıntı var. En çok sıkıntı Maraş ve Hatay. İvedilikle ne kadar insanımıza ulaşabilirsek, o kadar insanımızın hayatını kurtarma imkanımız var. Dışarıdakilerin en azından barınması, yeme içmesine destek vermek lazım. Yerel imkanlarla bunu karşılamamız maalesef yok.
Enkaz altında kalanlar, hayatını kaybedenler var. Bu büyük afetlerde daha çok dışarıdan gelen ekiplerin kurtarma işlemleri yapması gerekiyor. Çoğu insan panikte. Biz iş makinaları ve itfaiye ekipleri ile insanları kurtarmaya çalışıyoruz. Mutlaka dışarıdan daha zinde, şuurlu, sakin insanlara ihtiyaç var." dedi.
Öte yandan Türkiye Taşkömürü Kurumu, 85 gönüllü madenciyi karayolu üzerinden Adıyaman ve Hatay'a gönderdi. CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, deprem bölgesine gitmek için hazır olan 415 madencinin ise uçak sorunu nedeniyle alana gidemediğini belirtti.
Halk TV’ye konuşan Yavuzyılmaz, AFAD’ın çok ciddi bir organizasyon eksikliği olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
“Bu eksiklik Türkiye’nin en iyi kurtarma ekiplerinin başında gelen Türkiye Taş Kömürü Kurumu madencilerinin bile deprem bölgesine ulaşmasına engel oldu. Zonguldak’ta 500 arama kurtarma madencisi bulunuyor ama buna rağmen sadece 85’i karayoluyla yola çıkarıldı. Onlar da hala deprem bölgesine ulaşabilmiş değiller. Bu dakikadan sonra kalan 415 madenciyi deprem bölgesine sevk etsek bile 15 saat sürecek ve çok geç olacak. Bu sürecin iki uçakla yapılması gerekiyor. Sabah saatlerinden beri yetkilileri defalarca uyardım, aradım, konuştum ama inatla arama kurtarma ekiplerinin bölgeye ulaşmaması konusunda AFAD yetkililerinin bir ısrarı var.
AFAD müdürüyle tartıştım, ‘uçaklar dolu, battaniye taşıyorlar’ dedi. Uçaklar doluysa o zaman Cumhurbaşkanlığı’nın uçakları var, onların gönderin dedim. On binlerce yurttaş yardım bekliyor. Arama kurtarma ekibi diye feryat figan ediyorlar, Zonguldak’ta 415 profesyonel ve ülkenin en iyi arama kurtarma ekibi bekletiliyor. İsyan ediyorum bu duruma, isyan ediyorum. Vatandaşlarımız çaresiz. Görevi kötüye kullanmalarının nedenini vatandaşlarımız canıyla ödüyor. İnsansızca davranıyorlar. Ortada anlaşılmaz bir terslik var.”