-Sercan KAPUSUZ-
Çomaklar Deresi ıslah projesini yapan BNB İnşaat Firması sahibi Berhem Baykara yaşanan sel felaketi sonrası bir açıklama yaptı.
2015 yılında yapımına başlanan ve 121 milyon 709 bin 610 lira harcanarak 2018 yılında tamamalan 2 tersip bendi, 146 adet fore kazıktana oluşan Çomaklar Deresı ıslah projesi yapılmasaydı 1998 selinden en iyi ihtimal 10 misli daha fazla zarar vereceğini belirten Baykara yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
"Devrek’imize çok geçmiş olsun. Yukarıda gördüğünüz bentlerin her birinin 11m yüksekliği var. Eğer DSİ bu 2 bendi yapmamış olsaydı yüzbinlerce ton kaba malzeme ve taşlar ana dereye dolacaktı. Yapılan bu iki bent kaba malzemenin aşağıya gelmesine müsaade etmedi. Eğer bu bentler yapılmamış olsaydı taşlar eski terminalin oradaki ana dereye gelecekti, belki bir dakika sürmeden ana dereyi dolduracaktı. Ana derenin eğimi düşük olduğundan malzemeyi sürükleme gücü yoktur. Ana dereden gelen su kambur köprünün ordan şehir merkezine girecek ve hiç şüpheniz olmasın ki 1998 selinden en iyi ihtimal 10 misli daha fazla zarar verecekti. Bu iki bentleri yaparak DSİ daha önceden bunun önlemini almış oldu ve Devrek’ imiz ucuz kurtardı. Ancak bu bentlerin arkasına biriken taşların acilen temizlenip gelecek sellere hazır olması gerekiyor. Aksi takdirde şuan bentler ağzına kadar doludur. Yeni bir felaket olduğu takdirde malzeme birikecek yer olmağı için malzeme olduğu gibi ana dereye gelecek ve büyük bir felakete sebep olacaktır. Ben yıllardır söylüyorum Devrek’in baş belası Çomaklar Deresidir. Belli bir önlem alındı ancak bu yeterli değildir. Muhakkak bu bentlerin üst kısmına en az bir tane daha bent yapılması gerekmektedir. Bununla beraber eskiden yapılan köprüler ile duvarların yıkılıp bugün ki debi uygulanarak yeniden yapılmalıdır.
Tekrardan Devrek’imize çok geçmiş olsun ucuz kurtardık."