-Yeter KÖMÇCİ-
Karabüklü şair-yazar Döndü Açıkgöz’ün “Karabük’ten Yükselen Işık” adlı araştırma kitabı Tunç Yayıncılık’tan çıktı.
288 sayfalık kitap Karabük’ün kuruluşundan demir-çelik işçilerinin grevine, 8 Kasım eylemlerinden günümüze pek çok olaya ışık tutuyor. Kitapta oldukça da görsellere yer verilirken demir-çelik fabrikasının bir şehri nasıl yarattığını, geliştirdiğini ve büyüttüğünü de gözler önüne seriliyor.
Şair-yazar Döndü Açıkgöz yok yakın bir zamanda okur karşısına çıkan kitabıyla ilgili şu görüşleri ifade etti:
“Bu kitabımda, Karabük’ün kuruluşundan bu yana 1989 Demir- Çelik işçilerinin grevi, 5 Nisan 1994 Ekonomik Tedbirler Yasası ile dönemin hükümeti tarafından Karabük Demir Çelik Fabrikası’nın kapatılmak istenmesi ve 8 Kasım eylemlerini, spordan hava kirliliğine kadar birçok konuyu ele aldım. Ayrıca kitabımda 89 Grevi ile gazetecilik hayatı başlayan BRTV Televizyon Sahipleri Mehmet ve Osman Çetinkaya kardeşlerin çetin günlerden nasıl bu günlere geldiklerinin hikâyesi, Karabük üzerine bakanlar, Safranbolu eski belediye başkanları, sendikacılar ile yaptığım söyleşiler, Karabük’te eski yıllardaki sanatsal faaliyetler ve son bölümde de Karabük şiirleri yer alıyor.”
Karabük hakkında bugüne kadar çok kitap yazıldığını belirten Açıkgöz, “Fakat ilklerin yaşandığı, kurtuluşu değil, her 3 Nisan‘da kuruluşu kutlanan tek kent olma özelliği olan bu kentin, eksik kalan yazılmayanları yazdığımı düşünüyorum. Mesela Karabük’ün ilk fotoğrafçısı, ilk kadın kuaförü ilk gelinlik dikim atölyesi, ilk gazetesi, dergisi, köyden şehirleşmeye giden süreci fotoğraflarla anlatan bir kitap. Karabük demek, Mustafa Kemal Atatürk’ü kalben bir daha sevmektir” diye konuştu.