İbrahim Tığ
Katip Çelebi’nin Cihannuma adlı eserine ve Atik Askeri defterine göre Hızırbeyili nahiyesinde Devrek, Dirgine, Yılanca, Çarşamba, Tefen, Perşembe ve Hisar-önü kazaları yer alıyordu. O dönemde kaza denilince bugünkü anlamda bir idari yönetimi değil, mahkemenin bulunduğu yeri, kadılığın kadılık mıntıkasını anlamak gerekir.
Devrek 1692 yılına kadar Mutasarrıflık içinde Bolu’ya bağlı kaldı. 1692-1811 yılları arasında 119 yıl voyvodalık (Ayanlık) yönetimini yaşadı. Etrafa korku salan, devlet içinde devlet gibi hareket ederek etrafa zulm saçan meşhur Devrek Ayanı Molla Ali’nin 1811 yılında ortadan kaldırılması ile ayanlık yönetimi sona erdi.
Devrek ve Bakırcılar Köyü'nün Gültepesi'nden görünümü.
1811’den sonra Viranşehir Sancağının kurulmasıyla Çarşamba, Perşembe, Tefen kazaları Viranşehir sancağına bağlanmış, Devrek, Dirgine, Yılanlıca ve Hisar-önü kazaları ise Bolu sancağı içinde kalmıştır.
2 Eylül 1836 tarihinde uygulamaya konulan yeni idari taksimata göre Devrek yöresi Bolu sancağı içinde Hüdavendigar (Bursa) Müşirliğine, Çarşamba, Perşembe ve Tefen kazaları da Viranşehir sancağı içinde Ankara Müşirliğine bağlanmıştır.
Osmanlı’da ilk nüfus sayımı II. Mahmut döneminde, 1831 yılında yapıldı. 1826'da Yeniçeri ocağı yerine kurulan Asâkir-i Mansûre-i Muhammediyye ordusuna asker temini amacıyla yapılan bu sayımda yalnızca erkek ve hayvanlar sayıldı.
1840 yılında Osmanlı’da ilk Türkçe özel gazete Ceride-i Havadis, William Churchill adında bir İngiliz tarafından çıkarıldı. (1 Ağustos 1840) ve yine aynı yıl içinde de Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT) Genel Müdürlüğü kuruldu. (23 Ekim 1840)
Babası II. Mahmud'dan sonra tahta çıkan (1 Temmuz 1839) Sultan Abdülmecid'in hükümdarlığı 22 yıl sürdü.Abdülmecid, ülkedeki iç karışıklıkları önlemek ve devleti güçlendirmek için birçok ıslahat yaptı. Bu ıslahatların en önemlileri Tanzimat Fermanı ve Islahat Fermanı oldu. (1839)
Günümüzde kullanılan Türk Bayrağı, Sultan Abdülmecid tarafından Osmanlı Bayrağı olarak yürürlüğe konuldu.
Osmanlı’da bunlar olurken 1844 yılında Dominik Cumhuriyeti'nin Haiti'den bağımsızlığını ilan etti. İsveçli bilim insanı Gustaf Erik Pasch kibriti icat etti.
Abdülmecid dönemi…
1840 yılındaBakırcılar Karyesinde 12 hane bulunuyor ve bu hanelerde kayıtlı toplam 31 kişi yaşıyor. Hanelerin dağılımı da şöyle:Tîğoğlu 5, Sarıbeyoğlu:2, Gedikoğlu:2, Gökmanoğlu:1, Kartoğlu:1 ve Mehmedoğlu:1
Bugün, “Tığoğlu” olarak bilinen sokak/ mahalle aslında “Tîğoğlu”dur. Tîğ, Farsça’da “Kılıç” demektir.
Sürecek