Gazeteci, şair ve yazar İbrahim Tığ, unutulan Devrekli bestekâr Hayri Tunçel’i günyüzüne çıkardı.
Devrekli beste, güfte ve ud sanatçısı Hayri Tunçel üzerine uzun bir süredir çalışma yapan İbrahim Tığ, Devrek’te yayınlanan Şehir Kültür, Edebiyat ve Sanat Dergisi’nin Kasım-Aralık 2023 tarihli sayısında Hayri Tunçel’i yazdı.
Türk folklorcusu,Türk Halk Müziği sanatçısı ve derleyicisi, büyük usta Muzaffer Sarısözen’in, “Ud ve mızraplı sazlar çalar, klasik musikiye aşina, makam ve usulde ileri bir sanatkardır” diye tanımladığı bestekâr Hayri Tunçel’in, Türk Sanat Müziği’nin farklı makamlarında 55 adet beste ve güftesi bulunuyor.
İbrahim Tığ, şöyle konuştu: “Devrekli unutulmuş Udi sanatçısı, bestekâr Hayri Tunçel üzerine uzun bir süre araştırma yaptım. Amacım onu ve eserlerini yaşatmak, gelecek nesillere aktarmak ve bütün eserlerini ortaya çıkarmaktı. Kısacası bir Hayri Tunçel kitabı hazırlamaktı. Ancak 55 eseri olduğunu biliyordum bunlardan sadece 11’ine ulaşabildim. Akrabaları onun eserlerinin 1998 yılında Devrek’te yaşanan sel felaketinde, sele gittiğini ifade ettiler. Çok üzüldüm. Bir ustanın eserlerinin sele gitmesi, yok olması çok acı bir durum”
“Zonguldak-Devrek Türküleri” adlı kitabında Hayri Tunçel’e bir bölüm ayırdığını da ifade eden İbrahim Tığ, “Onun elimizde olan eserlerinin kaybolmaması, kalıcı olması amacıyla ‘Zonguldak-Devrek Türküleri’ adlı derleme kitabımın bir bölümünü Hayri Tunçel’e ayırdım. Dileyenler orada onun hayatını ve elimizdeki eserlerini okuyabilecekler” dedi.
HAYRİ TUNÇEL KİMDİR?
Asıl adı Hüseyin Hayri Tunçel olan, bestekâr Hayri Tunçel Ahmet Efendi ile Perşembeli Zekiye Hanımın oğlu olarak 1901 yılında Devrek’te doğdu. Kardeşleri ise; Sıdıka, Mehmet Kemal, Müzekker ve Afife’dir.
İlkokulu Devrek I. ve II. Mektebinde tamamlayan Hayri Tunçel, babasının ölümü üzerine o zamanki adıyla “Devrek Şehir Hamamı” olan hamamlarının başına geçti ve burayı çalıştırdı.
Halkevi dönemlerinde, yazdığı tiyatro ve piyesleri Devrek, Mengen, Çaycuma, Bartın, Ereğli gibi şehirlerde sahnedi.
Devrek’te geçirdiği gençlik çağında aşık olduğu bir kız ile evlenmek istemişse de kızın ailesinin buna karşı çıkmasıyla içine düştüğü üzüntü ve keder sonucu Bolu’ya yerleşti. Burada Ayşe Müveddet hanımla, 20 Aralık 1921 tarihinde evlendi. Bu evlilikten Ali Fahri adlı tek çocukları dünyaya geldi. (d.1923- ö.11.07.1987). Ali Fahri lise mezunuydu.
Birkaç yıl Bolu’da kalan sanatçı ileriki yıllarda daha iyi koşullarda yaşamak isteği ile Samsun’a yerleşti. Devrek’e döndü ve kısa bir süre sonra İstanbul’a gitti. Buradan da Düzce Orman İşletme Müdürlüğünde memur olarak çalışan oğlu Fahrettin’in yanına yerleşti.
31 Ocak 1964 tarihinde Düzce’de yaşama veda etti. Mezarı, “Düzce Kabristanı”ndadır.