Advert
Advert
Advert

TURPCU: TORBA YASA TEHLİKESİ HALA GEÇMEDİ

CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, bu hafta Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek olan, Zonguldak’ı, madencileri ve Türkiye Taşkömürü Kurumu’nu (TTK) yakından ilgilendiren torba yasanın 51. maddesi hakkında açıklamalarda bulundu.

TURPCU: TORBA YASA TEHLİKESİ HALA GEÇMEDİ
Bu içerik 1974 kez okundu.
Advert

   CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, bu hafta Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek olan, Zonguldak’ı, madencileri ve Türkiye Taşkömürü Kurumu’nu (TTK) yakından ilgilendiren torba yasanın 51. maddesi hakkında açıklamalarda bulundu.

   Tehlikenin hala geçmediğine dikkat çeken Milletvekili Turpcu, kelime oyunlarıyla, maddede değişiklik yapıldığı ancak özü itibariyle bu maddenin tamamen tasarıdan çıkarılması gerektiğini söyledi.

   Turpcu’nun açıklamasının şöyle:  “Muhtemelen Salı veya Çarşamba günü TTK’yı ve şehrimizi çok yakından ilgilendiren torba yasa 51.maddeyi Meclis’te görüşeceğiz. Ben de bu madde üzerinde söz alarak konuya ilişkin görüşlerimizi bir kez daha Meclis Kürsüsünden anlatacağım.

   Sendikamız GMİS’e bağlı işçiler geçtiğimiz haftalarda önce binlerce işçi ve Zonguldaklının katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi. Bizler de Cumhuriyet Halk Partisi’nden 3 milletvekili olarak bu basın toplantısına katılarak destek verdik. Ardından madencilerimiz 21 saatlik ocaktan çıkmama eylemi yaptılar. Eylem sonrası, Hükümetin torba yasa 51. Maddede değişiklik yapılacağı duyuruldu ve eylem bitti.

“TTK HAVZASINDAKİ İŞLETİLMEYEN VEYA RÖDEVANS OLARAK İŞLETİLEN VE TTK’NIN BUNDAN SONRA İŞLETMEYECEĞİ SAHALAR NE OLACAK?”

   Bitti bitmesini ama TTK havzasındaki işletilmeyen veya rödevans olarak işletilen ve TTK’nın bundan sonra işletmeyeceği sahalar ne olacak sorusu hala sıcaklığını koruyor. Rödevans sahalarının satılması söz konusu olursa ne olacak?

   Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu geride bıraktığımız iki grup toplantımızda da bu konuyu ana gündem maddesi olarak ele aldı, Zonguldak’a ve işçilerimize sahip çıktı. Eylem günü ve eylem günü öncesi ya da sonrası Zonguldak'a gelmek istediğini biliyoruz.

“ÖNEMLİ OLAN TTK’NIN SORUNLARININ ÇÖZÜMÜ, BİZİM GMİS’LE BU KONUDA BİR ANLAŞMAZLIĞIMIZ OLAMAZ”

   Sendikamız GMİS elbette iyi niyet ve çaba ile hükümete ve gayrı resmi ortağı MHP’ye giderek ve konuşarak problemi çözmek istiyor. Bu konuda CHP’nin çok işin içinde olmasını istemediklerini hissediyor ve anlıyoruz. Burada TTK’nın bugün yaşadığı sorunların çözümünde AKP ve MHP ile diyalogların bir faydası olacaksa biz kapris yapmayız bilakis memnuniyet duyarız önemli olan Zonguldak ve TTK’nın sorunlarının çözümü, bizim GMİS’le bu konuda bir anlaşmazlığımız olamaz.

   Ama gelin görün ki, biz CHP’lilere göre bu şekildeki bir arayıştan ve yoldan şu ana kadar GMİS’in ve Zonguldak’ın istekleri yerine gelmedi. TTK’nın işçi açığı bunun en büyük kanıtıdır. Bizim, Sendikayla ve yöneticileri ile herhangi sorunumuz yok. TTK’yı ve Zonguldak’ı düşünüyoruz. Koklaşabilir taşkömürü sadece kentimizde var, bunun kıymetinin bilinmesini istiyoruz.

“5 BİN MADEN ŞEHİDİ VERDİK, ÜLKEYİ KALKINDIRDIK AMA AKP ÇOK HAYIRSIZ ÇIKTI”

  Bugünlerde görüşülecek torba yasada tehlike geçmedi. Maddede değişiklik yapılacağı ve TTK’nın çalıştığı sahalar güvence altına alınacağı söylendi. Ancak konu tam olarak açıklığa kavuşturulmadı. Anlaşıldığı üzere, taşeron uygulamaları Zonguldak Maden Havzası’nın diğer bölgelerinde ve ülke genelinde devam edecek. Bunun sonuçlarını daha önce çok acı biçimde yaşadık. Madencilerimiz şirketlerin kar hırsını canlarıyla ödediler, geride gözü yaşlı aileleri kaldı. AKP maden şehitlerimizi de Zonguldak’ı da mağdur etti. Madencilerin çalışma şartları genellikle bir facia yaşandığında, kazalar, ölümler olduğunda gündeme gelmekte ve ardından yeni bir facia oluncaya kadar unutuluyor. Hayatını kaybetmiş birçok maden emekçimizin ailelerinin çok zor durumda olduğu bilinmektedir. Maden şehitleri ile ilgili, önceki yasadan kaynaklanan mağduriyetin giderilmesi için verdiğim kanun teklifinin AKP gurubunca reddedildiğini herkes hatırlıyor.

   5 bin maden şehidi verdik, ülkeye artı değer kattık, bunun karşılığında bu şehre, madencimize hak ettiklerini vermelerini istedik, ama çok hayırsız çıktılar!

“ZONGULDAKLILAR VE GMİS MÜCADELEYE DEVAM ETMELİ”

   Kömür havzasının, termik santrallerin ithal kömür yakma merkezi haline getirilmesi, yerli ve milli lafını ağzından düşürmeyenleri hiç rahatsız etmiyor mu merak ediyoruz doğrusu. Doğal gazın petrolün olmadığı ülkemizde tümüyle dışa bağımlıyken bunun dikkate alınmamasını vatanseverlikle bağdaştıramıyorum.

   Yerin atında kömürümüz, yerin üstünde işsizlerimiz varken TTK işçi açığı nedeniyle yılda 1 milyon ton dahi üretemezken,  6,5 milyon tonu koklaşabilir özellikte olmak üzere toplam 42,5 milyon ton taş kömürü ithal etmek iktidardakileri hiç rahatsız etmiyor mu? Koklaşabilir özellikte kömürün sadece Zonguldak’ta bulunduğunu da ilgililere bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Başka ülkelerin şirketleri zengin edip, başka ülkelerin işsizlerine iş sağlıyoruz.

Bir kez daha torba yasadaki tehlikeye dikkat çekmek istiyorum. Zonguldak ellerimizden kayıp gidiyor, gözlerimizin önünde çöküyor, buna izin veremeyiz. Özü itibariyle yanlış olan bu teklifin, tasarıdan tamamen çıkarılması için herkesin üzerine düşeni yapması gerekmektedir. Zonguldaklıların ve GMİS’in mücadeleye devam etmesi gerekmektedir. Şimdi, Zonguldaklılar için sözün özünü söyleme zamanıdır, Zonguldak'ın gündemini ülke gündeminde ve siyasette yerine oturtma zamanıdır. Salı veya Çarşamba günü Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi planlanan 51. Madde üzerine söz alarak konuya ilişkin görüşlerimizi bir kez daha Meclis Kürsüsünden anlatacağım. Torba yasa 51. Madde tehlikesinin geçmediğini bir kez daha hatırlatmak istiyor, herkesi, bu konuyu ülke gündeminin zirvesinde tutmaya devam etmeye davet ediyorum” dedi.

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
MÜDÜR VE MÜDÜR YARDIMCILARI ATAMASI YAPILDI
MÜDÜR VE MÜDÜR YARDIMCILARI ATAMASI YAPILDI
ŞAİR VE YAZARLARDAN “TOMBULACIK HALİME”NİN MEZARINA ZİYARET
ŞAİR VE YAZARLARDAN “TOMBULACIK HALİME”NİN MEZARINA ZİYARET