Advert
Advert
Advert

KAPATIN BU OKULARI

Zonguldak genelindeki 26 Sıbyan Mektebi’nin 15’i Çaycuma’da bulunuyor

KAPATIN BU OKULARI
Bu içerik 5278 kez okundu.
Advert

    CHP Eskişehir Milletvekili, Parti Meclisi ve Milli Eğitim Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Gaye Usluer, Eğitim Sen’in gündeme getirdiği ve kamuoyunda "sıbyan mektepleri" olarak bilinen "4-6 yaş Kur'an kursları" hakkında verdiği araştırma önergesinin ardından Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan bilgi edinme hakkı kanunu kapsamında bu konudaki verileri talep etti.

 ZONGULDAK GENELİNDEKİ 26 SIBYAN MEKTEBİNİN 15’İ ÇAYCUMA’DA BULUNUYOR

    Çaycuma Eğitim sen temsilciliğinden yapılan açıklamaya göre Diyanet İşleri Başkanlığının Gaye Usluer’e verdiği bilgilere göre Zonguldak genelinde Diyanet’e bağlı toplam 26 sıbyan mektebi var ve bunun 15’i Çaycuma’da bulunuyor. Yine Zonguldak genelinde Diyanet’e bağlı sıbyan mekteplerine giden toplam öğrenci sayısı 495 ve bu rakamların 238’i ise Çaycuma’da.

    Çaycuma’daki Diyanet’e bağlı sıbyan mekteplerinin sayısı 15 ve sıbyan mekteplerinde 120’si erkek, 118’i ise kız olmak üzere toplam 238 öğrenci bulunuyor. Bu verilere Diyanet (müftülük) dışındaki çeşitli cemaatlerin ve çevrelerin açtığı sıbyan mekteplerindeki rakamlar dahil değil.

    CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer, kamuoyunda “sıbyan mektebi” adıyla bilinen 4-6 yaş grubu Kur’an kurslarının; laik, bilimsel, parasız, zorunlu okul öncesi eğitime alternatif hale getirildiğini belirterek konunun kurulacak bir komisyonda detaylı araştırılması için TBMM başkanlığına araştırma önergesi vermişti. 

TÜRKİYE GENELİNDE 2 BİN 53 ADET "4-6 YAŞ SIBYAN MEKTEBİ”NDE 55.347 ÖĞRENCİ VAR

    Diyanet'ten 4-6 yaş Kur'an kurslarına ait çok çarpıcı verilere ulaşan Usluer konuyla ilgili "2015-2016 döneminde Türkiye'nin her bölgesinde 463 ilçede tam 2.053 '4-6 yaş Kur'an kursu' bulunmakta, bu kurslarda sadece 2'si erkek olmak üzere 3.017 öğretici görev yapmakta ve 27.481'si erkek, 27.866'si kız olmak üzere toplam 55.347 öğrenci yer almaktadır" dedi.

    Usluer şöyle dedi:  "Kamuoyunda Sıbyan mektepleri olarak bilinen 4-6 yaş Kur’an kursları ile ilgili Diyanet İşleri Başkanlığından ulaştığımız ayrıntılı ve bir o kadar korkutucu verileri kamuoyu ile paylaşıyoruz.

    2015-2016 döneminde Türkiye’nin her bölgesinde 463 ilçede tam 2.053 "4-6 yaş Kur’an kursu" bulunmakta, bu kurslarda sadece 2’si erkek olmak üzere 3.017 öğretici görev yapmakta ve 27.481’si erkek, 27.866’si kız olmak üzere toplam 55.347 öğrenci yer almaktadır.

    Bu veriler bizim tahminlerimizin de üzerindedir ve konuya hassasiyetimizdeki haklılığımızı ortaya koymaktadır. Bu nedenle ilçe-ilçe bütün verileri paylaşarak kamuoyunun dikkatini bu tehlike gelişmeye çekmek istiyoruz.

     Diyanet’in bilgi notunda, bizim daha önce bizim verdiğimiz bilgilere paralel olarak ; "633 Sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanunda Değişiklik yapan 6002 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile yaygın din eğitimi faaliyetlerinin genişletilmesi ve Kur’an kurslarındaki yaş sınırlandırmasını kaldıran 17.09.2011 tarih ve 653 sayılı Kanun Hükmünde Kararname gereğince Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, 26 Ocak 2012 tarihinden itibaren Kur’an Kurslarında 4-6 Yaş Din Eğitimi Projesini başlattığı" ifade edilmiştir.

    Maalesef bu projenin başladığı 2012 itibariyle çok hayati olan laik, bilimsel, parasız, zorunlu, tam zamanlı okul öncesi eğitim büyük yara almıştır. Geleceğimizi karartan bu uygulamanın yakın takipçisi olamaya devam edeceğiz."

ÇAYCUMA’DA OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ZORUNLU OLMASI İÇİN KAMPANYA YÜRÜTÜLMÜŞTÜ

     4-6 yaş sıbyan mektepleri Çaycuma’da çok sayıda ana sınıfının kapanmasına, öğrenci sayılarının azalmasına, okul öncesi öğretmenlerinin ise norm fazlası olmasına neden olmuştu.  Zonguldak ve ilçelerinde özellikle de Çaycuma’da hızla yaygınlaşan ve Müftülükçe de önümüzdeki yıl 50 olması hedeflenen sıbyan mekteplerinin okul öncesi eğitim kurumlarına alternatif hale getirilmek istenmesine karşı Eğitim Sen okul öncesi eğitimin zorunlu, parasız ve tam gün olması için kampanya başlatmıştı. Eğitim Sen tarafından Çaycuma’nın altı farklı noktasındaki billboardlara “Okul öncesi eğitim; parasız, zorunlu ve tam gün olsun” afişleri asılmış, 3 bin adet “Okul öncesi eğitim neden önemlidir?” başlıklı broşür basılmış ve Milli Eğitim Bakanlığına gönderilmek üzere imza stantları açılarak binlerce imza toplanmıştı.

     Çaycuma Belediyesinin davetlisi olarak toplu açılış ve temel atma töreni için 20 Nisan 2016 tarihinde Çaycuma'ya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na Eğitim Sen Zonguldak Şube Sekreteri İsmet Akyol tarafından sıbyan mektepleriyle ilgili ayrıntılı bir dosya verilmiş, ardından 26 Nisan 2016 tarihinde incelemelerde bulunmak üzere Çaycuma’ya gelen CHP Eskişehir Milletvekili, Parti Meclisi ve Milli Eğitim Komisyonu Üyesi Gaye Usluer’e de söz konusu dosya verilmişti.  

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
 BAŞKAN ULUPINAR İLK MECLİS TOPLANTISINI YAPTI
BAŞKAN ULUPINAR İLK MECLİS TOPLANTISINI YAPTI
DEVREKLİ ÖĞRENCİ İL BİRİNCİSİ OLDU
DEVREKLİ ÖĞRENCİ İL BİRİNCİSİ OLDU