Advert
Advert
Advert

TURPCU: BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNDE SON SIRALARDAYIZ

CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yazılı bir basın açıklaması yaptı.

TURPCU: BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNDE SON SIRALARDAYIZ
Bu içerik 1335 kez okundu.
Advert

   CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yazılı bir basın açıklaması yaptı.

   Milletvekili Turpcu’nun açıklaması şöyle:

“BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ, ÜLKEDEKİ DEMOKRASİ KALİTESİ GÖSTEREN TEMEL KRİTERLERİN BAŞINDA GELMEKTEDİR”

   “Bir ülkede basının durumu ve basın özgürlüğü, o ülkedeki demokrasi kalitesi gösteren temel kriterlerin başında gelmektedir.

   Gelişmiş demokrasilerde, yasama, yürütme ve yargı kuvvetlerinin karşısında, onları gözetleyen ve kamu adına denetleyen dördüncü güç olarak basının olmazsa olmaz bir konuma sahiptir. Bunun aksine basını baskı altına almaya çalışan, gazetecileri hapiste olan, özgür tartışma ortamını kontrol etmeye çalışan ülkelerin çağdaş dünyadaki yeri de bellidir.

   Ülkemizdeki duruma baktığımızda, gerek basının karşı karşıya kaldığı siyasi ve ekonomik baskılar, gerekse cezaevlerindeki gazeteci sayısı bakımından, ülkemizde basın özgürlüğünün varlığından söz edebilmek mümkün değildir.

   Zamanında `dokunan yanar` diyerek FETÖ tehlikesini o günlerden haber veren, bu uğurda bedel ödeyen gazeteci Ahmet Şık, daha sonra FETÖ /PDY silahlı örgütlerin propagandasını yapmaktan tutuklanmıştır. 

   Ülkemiz demokrasiden, kuvvetler ayrılığı ve hukuk devleti kimliğinden hızla uzaklaşmakta, Türkiye’nin dünya basın özgürlüğündeki sıralaması her geçen yıl düşmektedir. Ülkemiz basın özgürlüğünde Avrupa’da 42 ülke içinde 42. sırada, 2016 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi`ne göre Türkiye geçtiğimiz yıldaki sırasından iki sıra daha gerileyerek 180 ülke arasında 151. sırada yer almaktadır.

“BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ, SADECE GAZETECİLERİ DEĞİL, VATANDAŞLARIMIZI DA KAPSAYAN FİKRİ HAKLAR BÜTÜNÜDÜR”

   İnsan hakları, gelişmişlik ve demokrasi arasında doğru orantı vardır. Unutulmamalıdır ki, basın özgürlüğü, sadece gazetecileri değil, vatandaşlarımızı da kapsayan fikri haklar bütünüdür ve insanın temel haklarından biri olan haber alma özgürlüğü ile de doğrudan bağlantılıdır.

   AKP İktidarının, devletin olanaklarını kendisine muhalefet eden gazeteci ve medya kuruluşlarını cezalandırmak için kullanması, ülkedeki siyasi ve sosyal kutuplaşmayı derinleştirmekten başka hiçbir işe yaramayacağı bilinmelidir.  Özgür tartışma ortamını kontrol altına alma yönünde harcanan çabalar, ülkemizin dünyadaki itibarını da zedelemektedir.

“BASIN ÜZERİNDEKİ SİYASİ VE EKONOMİK HER TÜRLÜ BASKININ SON BULMASINI TEMENNİ EDİYORUM”

   Bu düşüncelerle demokrasinin ayrılmaz bir parçası olan basının üzerindeki siyasi ve ekonomik her türlü baskının son bulmasını temenni ediyorum.

   Yurttaşlarımızın sağlıklı haber alabilmesini sağlamak için durmadan  çalışan siz değerli basın emekçilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyor, saygılar sunuyorum.”

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
ŞAİR VE YAZARLAR SAFRANBOLU’DA BULUŞTU
ŞAİR VE YAZARLAR SAFRANBOLU’DA BULUŞTU
  2 AY İÇİNDE HİZMETE GİRMESİ PLANLANIYOR
2 AY İÇİNDE HİZMETE GİRMESİ PLANLANIYOR