Advert
Advert
Advert

“EL YAPIMI YORGANLAR DAHA ÇOK TERCİH EDİYOR”

Yorgan ustası Vahit Böcek, 13 yaşında bu mesleğe başladığını ve 33 yıldır da yorgancılık yaptığını, ifade etti.

“EL YAPIMI YORGANLAR DAHA ÇOK TERCİH EDİYOR”
Bu içerik 5906 kez okundu.
Advert

 

     -Yeter KÖMEÇÇİ-

      Devrek’te 33 yıldır yorgancılık yapan Vahit Böcek, insanların her dönem el yapımı yorganlara ihtiyaç duyduğunu ve yorgancılığın hala değerli bir meslek olarak devam ettiğini söyledi.

      Devrek’te halen 6 yorgancı ustasının aktif olarak çalıştığını belirten 46 yaşındaki yorgan ustası Vahit Böcek, 13 yaşında bu mesleğe başladığını ve 33 yıldır da yorgancılık yaptığını, ifade etti.

      Bu mesleğe yorgan ustası Trabzonlu Hasan Yılmaz’ın yanına çırak olarak verilmesiyle başladığını anlatan Vahit Böcek, sabahtan öğleye kadar okula gittiğini öğleden sonra da ustasının yanında çalışarak bu mesleği öğrendiğini, söyledi. Hasan Yılmaz ustanın yanında 6 yıl çalıştığını, uzun yılların verdiği tecrübeyle mesleğin her alanında kendisini yetiştirdiğini, söyledi.

     Böcek, el işi yorganlara her dönem ihtiyaç duyulduğunu belirterek, yorgancılık sanatının hiçbir zaman değer kaybetmeyeceğini söyledi. Son dönemde insanların el yapımı yorganlara geri döndüğünü ifade eden Böcek, “Özellikle elyaftan yapılan yorganların sağlıksız olduğunun ortaya çıkması, insanların el yapımı yorganları tercih etmesini sağladı. Yorgancılık mesleğinin hiçbir zaman ölmeyeceğini düşünüyorum. Bir dönem elyaftan yapılan yorganların ortaya çıkmasıyla el işi yorganlar değer kaybetmişti. Ancak, daha sonra elyafın sağlıksız olduğu anlaşıldı. İnsanlar, daha sağlıklı olan el yapımı yorganları tekrar daha çok tercih etmeye başladı. Hal böyle olunca, işini temiz ve titiz yapan yorgancı, mesleğini devam ettirebildi. Ben genellikle pamuktan yorgan yapıyorum, el işi göz nuru olan bu yorganların modellerini de kendim tasarlayıp çiziyorum.” diye konuştu. 

     Mesleğin değer kaybettiği yönündeki görüşlere katılmadığını ifade eden Vahit Böcek, “Ben bu yaşta dükkanı sabah erken açıyor, akşam işim bitmeden kapatmamaya çalışıyorum. İşini temiz, titiz ve düzenli yaptığın sürece sıkıntı yaşamazsın. Yorgancılık hala revaçta olan bir meslek. Hiçbir zaman gerilemeyeceğine inanıyorum.” şeklinde konuştu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
ERGİN ÖZKUL VE GÖKSU KEKLİK HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
ERGİN ÖZKUL VE GÖKSU KEKLİK HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
BAŞKAN BOZKURT: İNSAN ODAKLI PROJELERLE GELİYORUZ
BAŞKAN BOZKURT: İNSAN ODAKLI PROJELERLE GELİYORUZ