Advert
Advert
Advert

RESMİ İLAN FİYAT TARİFESİ BELLİ OLDU

Bakanlar Kurulu, Basın İlan Kurumu Genel Kurulu tarafından teklif edilen resmi ilan fiyat tarifesini kabul ederek, resmi ilanların 1 santimetresinin tek sütundaki yayım ücretini KDV hariç 12 lira 50 kuruş olarak belirledi.

 RESMİ İLAN FİYAT TARİFESİ BELLİ OLDU
Bu içerik 1862 kez okundu.
Advert

 

   Resmi ilan fiyat tarifesine ilişkin 2018/11552 sayılı Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete’nin bugünkü nüshasında yayımlandı. Söz konusu tarife, 1 Haziran 2018 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek.

   Karara göre, resmi ilanların yayım ücreti, gazetelerin sayfa düzenleri esasını teşkil eden sütun boyu üzerinden 1 santimetrelik ölçümle elde edilen sütun-santim birimi esas alınarak hesaplanmaya devam edilecek.

   Geçmiş yıllarda olduğu gibi ilan metinlerinin dizgisinde “Arial” yazı karakteri ve günlük fiili satış ortalaması 50 bin adetten az olmayan gazetelerde 9 punto, diğer gazetelerde ise 10 punto metin harflerinin kullanılması zorunlu olacak. Resmi ilanların 5 santimetrelik kısmında, 10 punto metin harflerinin kullanımında en az 12 satır, 9 punto harflerin kullanımında ise en az 14 satır yazı bulunması gerekecek.

   Resmi ilanların başlıkları, ilan metinleriyle orantılı olacak, ancak ilan metni başlık dâhil 200 sütun-santim üzerindeki resmi ilanların başlıkları 24 puntoyu, 100 ila 200 sütun-santim arasındakiler 20 puntoyu, 50 ila 100 sütun-santim arasındakiler 16 puntoyu, 50 sütun-santimin altındakilerin ise 14 puntoyu geçemeyecek.

   Ayrıca günlük fiili satış ortalaması 50 bin adetten az olmayan gazeteler için sütun genişliği 32 milimetre, diğer gazetelerde ise 37 milimetre kabul edilecek. Diğer taraftan bir sütunu geçen resmi ilanlarda sütun aralarındaki boşluklar, 3 milimetre üzerinden hesaplanmaya devam edilecek. İlan başlığı ile ilan metni arası 3 milimetre, ilan çerçeve kalınlığı 0,5 milimetre, metin ile çerçeve arasındaki boşluklar da 3 milimetre olacak. Kelimeler arasında bir karakter boşluğu bırakılacak.

   Daha büyük puntolu harflerle ya da daha dar sütuna dizilen ilanlar ile satır aralarında gereğinden fazla boşluk bırakılan ilanlar, bu açıklamalar çerçevesinde kıyasen hesaplanması uygulaması sürdürülecek.

   Resmi ilanların 1 santimetresinin tek sütundaki yayım ücreti KDV hariç 12 lira 50 kuruş olarak ücretlendirilecek. Söz konusu resmi ilan bedeli, günlük fiili satış ortalaması 50 bin adetten az olmayan gazeteler için ise KDV hariç 40 liradan hesaplanacak.

   Böylece 2018 yılı için resmi ilan fiyat tarifesinde, günlük fiili satış ortalaması 50 bin adedin altındaki gazeteler için yüzde 20,19, diğer gazeteler için ise yüzde 9,59 artış sağlanmış oldu.

   Basın İlan Kurumu Genel Kurulu, 24 Kasım 2017 tarihli toplantısında, gazetelerin artan maliyet giderlerine karşın resmi ilan fiyat tarifesinin 21 aydır aynı kaldığına dikkat çekerek, 2018 yılı için resmi ilan fiyat tarifesinde artış öngören teklif kararını oybirliğiyle almıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
BAŞKAN BOZKURT: İNSAN ODAKLI PROJELERLE GELİYORUZ
BAŞKAN BOZKURT: İNSAN ODAKLI PROJELERLE GELİYORUZ
BAŞKAN BOZKURT: ALLAH ÖZCAN’IN YALAN VE İFTİRALARINDAN KORUSUN
BAŞKAN BOZKURT: ALLAH ÖZCAN’IN YALAN VE İFTİRALARINDAN KORUSUN