Advert
Advert
Advert

DEMİRTAŞ: PARALEL YAPI GİDİYOR, YERİNE ÇEMBER YAPI GELİYOR

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, TBMM Genel Kurulu’nda AKP’li Milletvekillerinin oyları ile kabul edilen “Danıştay Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nın görüşmeleri sırasında, 7’nci maddesi üzerine CHP Grubu adı

DEMİRTAŞ: PARALEL YAPI GİDİYOR, YERİNE ÇEMBER YAPI GELİYOR
Bu içerik 2428 kez okundu.
Advert

    CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, TBMM Genel Kurulu’nda AKP’li Milletvekillerinin oyları ile kabul edilen “Danıştay Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nın görüşmeleri sırasında, 7’nci maddesi üzerine CHP Grubu adına konuşma yaptı.

    Konuşmasına İstanbul Atatürk Havalimanında yapılan terör saldırısında yaşamını yitiren vatandaşlarımızın yakınlarına ve tüm milletimize bağ sağlığı ve yaralılara acil şifalar dileyerek başlayan Ünal Demirtaş:

    “’Geçmişte yargıya güven yüzde 70 idi şimdi yüzde 30'lara düştü.’ Kim bunu söyleyen? Yargıtay Başkanı İsmail Cirit. ‘Yargıya güven yüzde 70'lerden yüzde 30'lara düştü. Bu manzarayı bizler ortaya çıkardık. Yargının sopa gibi kullanıldığı, belli amaçlara alet edildiği doksan üç yıllık cumhuriyette bir başka dönem yok.’ Bunu söyleyen kim? HSYK Başkan Vekili Mehmet Yılmaz. ‘Adil yargılamayı sağlayan bir yargı sistemi şart. Her ilde adalet sarayımız var ama adalete güven yok. Önemli olan vicdani reflekslerin harekete geçtiği bir adaleti tesis etmek.’ Bunu söyleyen kim? Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Haşim Kılıç. ‘Yargının güvencesi çoğunluk iktidarınca örselendi. Bu alışkanlık sürerse korkarım hiçbirimiz sığınacak liman bulamayacağız. Elli yıldan bu yana yargıya bu denli el atıldığı bir dönemi yaşamadık. Çok yazık ve çok acı. Bugünler eski bir yargıç olarak benim için yas ve utanç günleridir. Ülkem, ülkemdeki hukuk fakülteleri, hukukçular, özellikle de TBMM'deki hukukçular ve öğrencilerim adına bu denli utandığımı hiçbir zaman anımsamıyorum. Yasama organı dilerim hastalığa çare bulur, tabuta son çiviyi çakmaz.’ Peki bunu söyleyen kim? Eski Yargıtay Başkanı Sami Selçuk” şeklinde konuştu.

   Yargıçların, savcıların, avukatların ve vatandaşların kendilerini güvende hissetmediklerini ifade eden CHP’li vekil, AKP’li Bakan Bekir Bozdağ’a “%49 oy aldık diye övünüyorsunuz… Size oy verenlerin %20’si dahi sizin yargınıza güvenmiyor. Yargıcın, savcının korktuğu, vatandaşın güvenmediği bir yargıdan adalet çıkmaz” dedi.

DEMOKRASİNİN İŞLEDİĞİ BİR HUKUK DEVLETİ OLSAYDI…

    Bakan Bozdağ’ın, yargıcın, savcının, avukatın ve vatandaşın korktuğu, güvenilmeyen bir ülkede Bakanlık yaptığını söyleyen Demirtaş, “Eğer yargının bu noktada olduğu güzel ülkemiz, demokrasinin işlediği bir hukuk devleti olsaydı, siz bir dakika bile o koltukta oturamaz, istifa etmek zorunda kalırdınız” dedi.

PARTİNİZİN ADINDA ADALET VAR, AMA TÜRKİYE'DE ADALET YOK

    “Partinizin adında adalet var, ama Türkiye’de adalet yok” diyerek AKP’li milletvekillerine seslenen Ünal Demirtaş, Danıştay Kanunu’nda yapılacak değişikliklerle AKP’nin yargıya olan güveni tamamen sıfırlayacağını iddia etti.

    AKP’nin bu yasayla, adalete ve yargıya olan güveni sağlamayı değil, tamamen kendisine bağlı, sözünden çıkmayan, çay toplamaya giderken yanlarında çanta gibi taşıyacakları bir yargıyı amaçladığını söyleyen Demirtaş, "’Yargıda paralel yapı var, paralel yapıyı tasfiye ediyoruz’ diyorsunuz. Paralel yapıyı anladık, onları tasfiye ediyorsunuz. Peki, paralel yapıyı yargıda tasfiye ediyorsunuz da yerine kimi getiriyorsunuz? Yerine, hukuka bağlı, bağımsız ve tarafsız yargıçları mı getireceksiniz? Elbette ki hayır. Tam tersine, saraya bağlı ve saraydan ve sizden yana saf tutacak bir yargıyı getirmek istiyorsunuz. Bakın, bu yargıya da ben bir isim koydum: Çember yapı. Paralel yapıyı gönderiyorsunuz, yerine çember yapıyı getiriyorsunuz. Ha Yargıtay imamına bağlı bir paralel yapı, ha onun yerine getireceğiniz saraya bağlı çember yapı. Al birini, vur ötekine” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
BAŞKAN BOZKURT: İNSAN ODAKLI PROJELERLE GELİYORUZ
BAŞKAN BOZKURT: İNSAN ODAKLI PROJELERLE GELİYORUZ
BAŞKAN BOZKURT: ALLAH ÖZCAN’IN YALAN VE İFTİRALARINDAN KORUSUN
BAŞKAN BOZKURT: ALLAH ÖZCAN’IN YALAN VE İFTİRALARINDAN KORUSUN