Özel bir ziyaret için Devrek’e gelen ve Ramazan Bayramını Devrek’te geçiren TRT Türk Halk Müziği sanatçıları; Ali Gürlü ve Kıymet Unutma Şenli, Devrek Türküsünün kahramanı Halime Baltacı (Tombulacık Halime)'nın mezarını ziyaret ederek dua ettiler.
Devrek türküsü “Tombulacık Halimem (Kiraz aldım dikmeden)”e konu olan Halime Baltacı'nın Devrek’in Hüseyinçavuşoğlu Köyün'de bulunan mezarını ROSAK Devrek Kültürünü ve Türkülerini Araştırma Kurulu Başkanı Mustafa Uzundal, şair-yazar İbrahim Tığ ile birlikte ziyaret eden Ali Gürlü ve Kıymet Unutma Şenli, türkülere konu olan Tombulacık Halime’nin mezarına sahip çıkılmasını ve ona bir anıt mezar yapılması gerektiğini belirttiler.
UZUNDAL: TEMENNİMİZ BAŞKANIN SÖZÜNE SAHİP ÇIKMASIDIR
“Tombulacık Halimem” türküsünün Devrek'in Hüseyinçavuşoğlu Köyü'nde yaşanan bir olay sonrasında ortaya çıktığını anlatan ROSAK Devrek Kültürünü ve Türkülerini Araştırma Kurulu Başkanı Mustafa Uzundal, “Devrek ve bölge kültürümüzde önemli bir yer tutan 'Tombulacık Halimem' türküsünün kahramanı Halime Baltacı'yı bundan tam 46 yıl önce kaybetmiştik. Onun anısını yaşatmak, gelecek kuşaklarımıza kültürümüzü aktarmak amacıyla türkümüzün kahramanı Halime Baltacı'nın Hüseyinçavuşoğlu Köyümüzdeki aile mezarlığındaki mezarının yapılması için Devrek Belediyesi 3 yıl önce söz vermişti, ancak nedense şuana kadar bir çalışma yapılmadığını gördük. Temennimiz Devrek Belediye Başkanı Sayın Mustafa Semerci’nin verdiği bu söze sahip çıkmasıdır. Kültürümüzü, türkülerimize gelecek kuşaklara aktarılması, onlara sahip çıkılmayla olur. Bizler de bu yönde bir çalışma yapacağız” diye konuştu.
GÜRLÜ: TOMBULACIK HALİME’NİN MEZARINI ZİYARET ETMEKTEN SON DERECE MUTLUYUM
Sanatçı Ali Gürlü de Tombulacık Halime’nin mezarında yaptığı açıklamada; “Bir Halime türküsü var TRT repertuvarında malum. Bu türküyü defalarca okuduk, korolara defalarca okuttuk. Çok da ünlü bir türküdür. Herkesin de çok iyi bildiği bir türküdür bu. Biz ülke olarak bir ağızdan türkü söylemekte biraz zorlanırız ama, bazı türküler de vardır ki gerçekten bir ağızdan söylenebilir. Halime türküsü de bunlardan biridir. ‘Kiraz aldım dikmeden / dalarını bükmeden / bir armağan ver bana / ben gurbete gitmeden / tombulacık Halimem /Yar başına gel / ben gidiyorum Bolu’ya düş peşime gel’, diye devam eder. ‘Tütün aldım Hendek’ten / Halimem hekim gelir Devrek’ten’ noktasında biraz düşünmek gerekiyor. Bizim bulunduğumuz mezarlık bu türkünün kaynağı olan Tombulacık Halime’nin, türkünün yakılmasına vesile olan Halime’nin mezarlığı. Yakın yerlerde çocukları var, yakınları var. Bu tespit edilmiş, belgelenmiş. Mezar pek kullanışlı değil, yapılacak. Sözü alınmış herhalde ilerleyen günlerde değerlendirilebilir. Şimdi burada, bizim repertuvarımızda Bolu türküsü diye geçiyor. Türkünün bir yerinde ‘Bolu’ sözünden ibaretle olabilir bu, ama bir de o türkü de ‘Devrek’ adı da geçiyor. Halime’nin mezarı da Devrek’te olduğuna göre biraz düşünmek gerekir. Buna benzer nice türkülerimiz var. Yani işin özü şu; Halime Devrekli, Hüseyinçavuşoğlu Köyü’nde yaşamış, bu türkü burada yakılmış. Zaten türkünün sözlerinde de öyküsü rahatlıkla okunabiliyor. TRT Kurumu bu yanlışlıktan dönecektir, umuyorum. Ben de bu türkünün kahramanı Tombulacık Halime’nin mezarını ziyaret etmekten son derece mutluyum.” diye konuştu.
ŞENLİ: HALİME’NİN MEZARI DAHA GÜZEL OLMALIDIR
Sanatçı Kıymet Unutma şenli de yaptığı açıklamada, türküye konu olan Tombulacık Halime’nin mezarının yapılmasını isteyerek; “ Türkümüzde geçen meşhur Halime’nin mezarında olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Bu türkü bizi, bizim kültürümüzü en güzel anlatan türkülerimizden biridir. Tombulacık halimenin kabrini gördüğüm için, bulduğum için mutluyum. Fakat bu kabrin böyle kalmasını istemiyorum. Bu türkülerin tarihine malolmuş bir kişinin mezarı böyle olmamalıdır. Bunun güzel bir anıt mezar olarak Devrek’e kazandırılması gerekir. Çünkü, 7’den 70’e herkesin dilinde olan bu güzel türkünün, güzel kahramanı Halime’nin mezarı daha güzel olmalıdır.”