Advert
Advert
Advert

CHP’Lİ AKAR: TTK, SİYASİ İKTİDAR TARAFINDAN GÖZDEN ÇIKARILDI.

İşadamlarına “Cari açığı düşürmek için yerli kömür kullanın” çağrısı yapan Erdoğan, son 14 yıldır Türkiye Taş Kömürü için herhangi bir önlem almadı. ’Yerli kömür kullanın’ dedi ama TTK’yi sahipsiz bıraktı.

CHP’Lİ AKAR: TTK, SİYASİ İKTİDAR TARAFINDAN GÖZDEN ÇIKARILDI.
Bu içerik 2252 kez okundu.
Advert

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Enerjisa Tufanbeyli Termik Santrali açılış töreninde yaptığı konuşmada işadamlarına “İthal kömüre karşıyım, cari açığı tahrik ediyor, yerli kömür kullanıp, cari açığı düşürürüz” diye çağrıda bulundu. Ancak AKP’nin son 14 yıllık iktidarı döneminde toplam 6 milyar 460 milyon lira zarar eden Türkiye Taş Kömürü İşletmesi (TTK) için, hiç bir önlem almaması dikkat çekti. TTK’nin kömür üretimi giderek düşerken, zararı da her geçen yıl daha fazla artıyor.

KURUM GÖZDEN ÇIKARILDI

     TBMM KİT Komisyonu’nda konuşan TTK Genel Müdürü Burhan İnan, “Geçen yıl 755 milyon lira zarar ettik, bu yıl da 736 milyon lira zarar edeceğimizi tahmin ediyoruz’’ dedi. Kurum, 2002’de AKP iktidara geldiğinde 334 milyon lira zarar açıkladı.

    TTK’deki maliyetlerin yüksek olması nedeniyle yılda yaklaşık 1 milyon ton olarak çıkartılan kömür satışından elde edilen gelir, kâra geçmeye yetmiyor. Her yıl çıkarılan kömür miktarı da giderek azalıyor, maliyetler de artıyor.

    2004’te ton başına 296 liralık ticari maliyete karşın kömürün satış fiyatı 89 lira, 2013’te ise 619 liraya karşın 194 lira oldu. Halen yılda 1 milyon ton kömür üretimi gerçekleştirilen TTK’de 1970’lerde yılda 4 milyon ton, 2002’de ise 2 milyon 244 bin ton kömür çıkarılmıştı.

    CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, TTK’nin siyasi iktidar tarafından gözden çıkarıldığını savundu. MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı ise kurumun sorunlarının çözülmediğini vurguladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
BAŞKAN BOZKURT: İNSAN ODAKLI PROJELERLE GELİYORUZ
BAŞKAN BOZKURT: İNSAN ODAKLI PROJELERLE GELİYORUZ
BAŞKAN BOZKURT: ALLAH ÖZCAN’IN YALAN VE İFTİRALARINDAN KORUSUN
BAŞKAN BOZKURT: ALLAH ÖZCAN’IN YALAN VE İFTİRALARINDAN KORUSUN