Advert
Advert
Advert

ÇÖPLÜKTÜ, YAŞAM ALANI OLDU

Çaycuma’da 9 yıl öncesine kadar çöp döküm alanı olarak kullanılan Filyos Çayı’nın kenarı, Yaşampark Projesiyle tüm bölgeye hizmet edecek yaşam alanı oldu

ÇÖPLÜKTÜ, YAŞAM ALANI OLDU
Bu içerik 1978 kez okundu.
Advert

 

    9 yıl öncesine kadar Çaycuma’daki katı atıkların vahşi şekilde depolandığı çöp döküm alanı, içerisinde spor ve piknik alanları, yürüyüş ve bisiklet yolları, kafeterya, çocuk oyun alanı, oturma grupları, kameriyeler bulunan yaşam alanına dönüştü. Zonguldak ilindeki tüm katı atıkların, 2009’da, Sofular Köyü Tombaklar mevkiinde oluşturulan çöp döküm alanına gönderilmeye başlamasıyla, çöp döküm yeri olmaktan kurtulan alanda, Çaycuma Belediyesi, Yaşampark adını verdiği bir proje geliştirdi. Projeyi uygulamaya başlayan belediye ekipleri, ırmak kıyısına yapılan seddeden 1-1,5 metre aşağıda kalan alanı binlerce ton toprakla doldurarak sedde ile aynı kota getirdi. Zemin ıslah çalışmasını tamamlayan ekipler, 2018 yılı Temmuz’unda üstyapı çalışmalarına başladı. Toplam 120 bin metrekare alanda planlanan projenin 20 bin metrekarelik birinci etabında yol düzenlemeleri, bisiklet parkuru ve yürüyüş yolları oluşturuldu, halı futbol ve basketbol sahası, çocuk oyun parkı yapıldı. Kondisyon spor aletleri, kameriyeler, pergolalar yerleştirilen Yaşampark’ta piknik alanları da meydana getirildi. Farklı boyutlarda 3 ayrı piramit, mimari özelliğe sahip çeşme ve 100 araçlık otoparkın da yer aldığı alana, yörede kullanılan tipte bir balıkçı sandalı da konuldu. Çeşitli bitki türleri ve ağaçlarla bitkilendirilen alana bir de kafeterya yapılarak hizmete sunuldu. Gezi yollarında yöreye ait kayrak taşı kullanılırken, tüm ahşap ve beton mobilyalar belediyenin bünyesindeki ÇAYBEL şirketi tarafından üretildi. Ayrıca,  farklı boyutlardaki 3 ayrı piramit ise TCDD’den tanesi 1 liradan satın alınan beton traverslerle yapıldı. Halı saha ise başka bir yerden sökülen atık malzemeden yapıldı. Haftanın iki günü kadınlar, sağlıklı kalabilmek için halı sahada sabah sporu yapıyor.

100 BİN METREKARELİK ALANDA YOK YOK

    Projenin 100 bin metrekarelik ikinci kısım çalışmasında ise otoparklar, seyir terasları, süs havuzu, plaj futbolu ve voleybolu sahaları, Midilli at çiftliği, kafeteryalar, çocuk parkları, macera parkı, bisiklet parkuru, botanik bahçesi ve mini golf sahası ile doğal göletin içinde ahşap köprü ve iskele, gezi yolu, etrafında da amfi tiyatro yer alacak. 1 yılda tamamlanması hedeflenen proje kapsamında yapılan imalatların büyük bölümüyle, kullanılan kent mobilyalarının tamamı Çaycuma Belediyesi tarafından üretilecek. Tüm montaj çalışmaları belediye ekiplerince yapılarak maliyetin minimuma inmesi sağlanacak. Tüm bölgeye hizmet verecek Yaşampark’ın tüm Çaycuma’yı bir cazibe merkezine çevirmesi bekleniyor.

HER ŞEY BELEDİYE İMKANLARIYLA YAPILDI

    Proje hakkında bilgiler veren Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, “Bu projeye 5 yıldır emek veriyoruz. Adı üzerinde burada yaşam başlamış vaziyette. Şu anda kadınlarımız halı sahada, sabah sporu yapıyor, sahil bandında yürüyen insanlarımız var. Diğer aktivitelerde çocuklarımız oyun oynuyor. 5 yıldır emek veriyoruz dedik. Koktuğu, çirkin malzemelerin bulunduğu, insanların içine giremediği bu alanda, 5 yıldır makine ve insan çalıştırıyoruz. Çok büyük bir alan. Birçok büyükşehirde bile bu kadar büyük alan yok. Çok şükür köprüden başlayarak bulunduğumuz yere kadar tamamladık. Bu Çaycuma Belediyesinin imkânlarıyla yapılan bir tesistir. Eğer müteahhit eliyle yapmış olsaydık milyonlarca lira para harcamamız gerekiyordu buraya. Ama burada görülen her şey, kumundan çakılına, bordüründen taşına, oyun parklarından halı sahasına tek tek hepsi Çaycuma Belediyesinin elemanları tarafından, Çaycuma Belediyesinin imkânlarıyla yapıldı” dedi.

ÇAYCUMA BELEDİYESİ KAPASİTESİNİN ÇOK ÜZERİNDE İŞ YAPIYOR

    Bunları yaparak üretken bir belediye olduklarını da herkese gösterdiklerini söyleyen Kantarcı, sözlerine, “Çaycuma Belediyesi üretiyor, hem ucuza mal ediyor, hem birçok insana da iş sağlamış oluyor ve kapasitesinin çok daha üzerinde iş yapmış oluyor. Köprüden bu tarafa kadar olan 1 kilometre boyundaki alanı tamamlamış olduk. Önümüzdeki dönemde futbol sahamızın bulunduğu güney tarafında bu benzeri çalışmalar devam edecek. Diğer taraftan en çok hevesle beklediğimiz kapalı yüzme havuzunun kaba inşaatı tamamlanmak üzere. Çaycuma’da, kentsel yaşam kalitesinin yükselmesi açısından güzel gelişmeler oldu. 5 yıl çok dolu dolu geçti. Kadınları önceleyen, insanları önceleyen, çocukları önceleyen yaşlıları ve engellileri önceleyen bir belediyecilik yaptık. O yüzden de Çaycuma Belediyesi hem yaşayanları tarafından, hem bölgedeki, hem de Türkiye’deki birçok insan tarafından beğenilen bir belediye oldu. Bu güzelliklerin oluşmasında 5 yıldan beri çalışan, gece gündüz bu işlere emek veren bütün belediye elemanlarımızı tebrik ediyorum, teşekkür ediyorum. Bu çalışmalarımızda bize destek olan bütün herkese de sevgilerimi ve saygılarımı sunuyorum” diyerek sürdürdü.

2019’DA GÖLETİN ETRAFINDA DÜZENLEMELER YAPACAĞIZ

    Kantarcı sözlerini, “Şu ana kadar tamamlanan kısım 200 dönem alan. Bu çok büyük bir alan. Bunun devamı bizi bekliyor. Biraz daha ileride göletimiz var. Bu göletin olduğu yerde de zaten su sporları yapmaya çoktan başladık. İnşallah 2019 yazına kadar da orada yaşam parkının devamını hep beraber göreceğiz. Bizim 5 yıldan beri Çaycuma’da yaptığımız çok önemli değişiklikler var. İnsana dokunan, gençlere, çocuklara, kadınlara dokunan bir yaklaşım bu. Bizim yollarımız engelsiz, bisiklet konusunda çok büyük aşamalar geçirdik. Sadece merkezde 17 kilometre bisiklet yolumuz var. Bütün bunların hepsi, buradan yetişen bir insan olarak benim için çok büyük bir haz, çok büyük bir mutluluk. Çaycuma gibi güzel bir memlekete bu hizmetleri yapabilmiş olmak ve insanların yaşam kalitesine katkıda bulunmak benim için çok büyük bir keyif” diyerek tamamladı.


 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
 BAŞKAN ULUPINAR İLK MECLİS TOPLANTISINI YAPTI
BAŞKAN ULUPINAR İLK MECLİS TOPLANTISINI YAPTI
DEVREKLİ ÖĞRENCİ İL BİRİNCİSİ OLDU
DEVREKLİ ÖĞRENCİ İL BİRİNCİSİ OLDU