Advert
Advert
Advert

FİLYOS PROJESİ’NİN İDARESİ YANDAŞA

Çaycuma Belediye Başkanı da tepkisini "Gellll vatandaşşşş... Kapış kapış giden malları kaçırma..." diyerek gösterdi.

FİLYOS PROJESİ’NİN İDARESİ YANDAŞA
Bu içerik 3074 kez okundu.
Advert

 

Çaycuma ilçesi sınırları içinde yer alan Filyos’ta uzun yıllardır kurulması planlanan endüstri bölgesiyle ilgili olarak büyük bir peşkeşin yaşandığı ortaya çıktı. Çaycuma Belediye Başkanı da tepkisini "Gellll vatandaşşşş... Kapış kapış giden malları kaçırma..." diyerek gösterdi.

-Sercan KAPUCU-

    Birgün gazetesinden İsmail Arı’nın haberine göre, Zonguldak Çaycuma’da yapımı devam eden Filyos Endüstri Bölgesi Projesi’nin idaresi, Tosyalı Holding’e verildi. Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyesi olan Fuat Tosyalı’nın sahibi olduğu şirket, Filyos Endüstri Bölgesi’nin alt, üst yapısından ve idaresinden sorumlu şirket oldu. Tosyalı’nın, 31 Mart seçimlerinde AKP’nin İskenderun mitingine katılarak AKP adayı için oy istediği öğrenildi.

     Zonguldak, Bartın ve Karabük’ün geleceğini etkileyecek proje için çok sayıda ağaç kesildi. Projede yer alan liman inşaatı için de denizde büyük bir alana dolgu yapıldı. TEMA Vakfı’nın 2010 yılında yaptığı başvuru sonucu mahkeme kararıyla yapımı durdurulan liman inşaatına 2014 yılında yeniden başlandı.

BİR MİLYAR TL HARCANDI

     Filyos Projesi için bugüne kadar yapılan ihalelerin toplam bedeli 750 milyon TL’yi geçti. Filyos Endüstri Bölgesi Projesi için yapılan demiryolu ihaleleri de eklendiğinde toplam maliyet 1 milyar TL’ye ulaştı.

İTTİFAK ORTAĞI DA KARŞI

      Zonguldak’ın yanı sıra Bartın ve Karabük’ü de kapsayan Filyos Endüstri Bölgesi Projesi’ne ilişkin Karabük Valiliği tarafından yapılan toplantının ardından konuşan MHP’li Belediye Başkanı Rafet Vergili, “Filyos’ta baştan her şey yapılmış zaten. Tosyalı Grubu’na endüstri bölgesinin idaresi verilmiş. Onların planı ve programı dâhilinde burada endüstriyel gelişme sağlanacağı planlanıyor. Bu da bizim bölge ve sanayicimiz için o kadar verimli bir program değil. Bu projenin verimli olacağına inanmıyorum” dedi.

ÇEVREYİ KATLETTİLER

      Öte yandan üç bin hektarlık alanı kapsayan proje kapsamında yapılan deniz doldurma işleminin maliyetinin 537 milyon TL’yi bulduğu öğrenildi. Proje ile bölge ekolojisinin geri dönülemez yaralar alacağı uyarısında bulunan TEMA Vakfı’ndan yapılan açıklamada, “Liman inşaatının ve işletmesinin en önemli etkileri deniz ve kıyı ekolojisi üzerinde olacak. Filyos Vadisi Projesi kapsamında serbest bölge, endüstri bölgesi, liman, sanayi ve depolama alanları gibi yapılar inşa edilecek” dendi.

KİRLİLİĞİ DAHA DA ARTIRACAK

      Projenin hayata geçmesinin ardından büyük zarar göreceği öngörülen bölgede, koruma altında olan bitki ve hayvan türleri yaşıyor. Bölge, “Amasra Önemli Kuş Alanı” ve “Amasra Kıyıları Önemli Doğa Alanı” sınırları içinde yer alıyor. Türkiye’nin taraf olduğu Ramsar Sözleşmesi’ne göre de bölgedeki tüm sulak alanların koruma altına alınması gerekiyor. Liman inşaatının, bölgedeki balık yuvalarına da zarar vereceği düşünülüyor. Çevre örgütleri projenin, Zonguldak’taki hava kirliliğini daha da artıracağını belirtiyor.

“NİYE UZATIYORSUNUZ AÇIKÇA SÖYLESENİZE”

     Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü Uzmanı Eyüp Güder’e “Siz bizi saf mı sanıyorsunuz, ya da sanayiden filan anlamadığımızı mı düşünüyorsunuz, niye uzatıyorsunuz, bölgeyi adama teslim etmişsiniz, açıkça bunu söylesenize” diye tepki gösterdi.

    Yaşanan bu sert diyalogların ardından söz alan Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Mehmet Ali Şahin, olayın seyrinin bu şekilde yürüdüğünden haberinin olmadığını belirterek ‘itidal’ çağrısı yaptı ve Ankara nezdinde gerekli girişimleri başlatacağını belirtti.

BELEDİYE BAŞKANI: GEL VATANDAŞ, KAÇIRMA…

     Gelişmeye bir tepki de Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı’dan geldi. Tepkisini sosyal medya hesabı aracılığı ile gösteren Kantarcı, “Aç gözünü! Seyret! Tekrarı yok bunun… Batan geminin malları bunlar… Gellll vatandaşşşş… Kapış kapış giden malları kaçırma…” ifadeleri kullandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
BAŞKAN BOZKURT: İNSAN ODAKLI PROJELERLE GELİYORUZ
BAŞKAN BOZKURT: İNSAN ODAKLI PROJELERLE GELİYORUZ
BAŞKAN BOZKURT: ALLAH ÖZCAN’IN YALAN VE İFTİRALARINDAN KORUSUN
BAŞKAN BOZKURT: ALLAH ÖZCAN’IN YALAN VE İFTİRALARINDAN KORUSUN