Advert
Advert
Advert

DEVREK'TE FESTİVAL HEYECANI

30.Uluslararası Devrek Baston ve Kültür Festivali 23-28 Temmuz 2019 tarihleri arasında yapılacak.

DEVREK'TE FESTİVAL HEYECANI
Bu içerik 2457 kez okundu.
Advert

 

    Yeter KÖMEÇCİ

    Devrek Belediye Başkanı Çetin Bozkurt, 30. Uluslararası Devrek Baston ve Kültür Festivali’nin 23-28 Temmuz tarihleri arasında yapacağını açıkladı.

    “Kızılcık ağacının sanata dönüştüğü şehir” sloganıyla bu yıl 30.su yapılacak

Uluslararası Devrek Baston ve Kültür Festivali’nde bir çok sanatçı, yazar, şair ve kültür insanı konuk olacak. Festivalde panel, söylesi, konser, sportif aktiviteler, sergiler ve gösterilerin yanı sıra kültürel yarışmalar yer alacak. Festivale Bulgaristan, Moldova, Gürcistan, Bosna Hersek, Romanya gibi konuk halk oyuncularının yanı sıra HASAD ve ROSAK Halk Oyunları ekiplerinin de gösterileri yer alacak.

     Festivalde Edip Akbayram, Kıraç, Betül Demir’in konserlerinin yanı sıra Devrekli sanatçılar; Şendoğan Karadeli, Remzi Budak, Mehmet Budak, Ayhan Alaz ve Hüseyin Terzioğlu konserleri de yer alacak. Bunun yanında Devrek’teki kültür ve sanat dernekleri de bölgenin türkülerinin yer alacağı bir türkü konseri verecekler.

     “HALK KÜLTÜRÜNDE TÜRKÜLER” konulu panelin yer alacağı etkinliği Prof. Dr. Hayrettin İvgin yönetecek ve Prof. Dr. Hayrettin İvgin, Prof. Dr. F. Reyhan Altınay, Doç. Dr. Hüseyin Yaltırık, THM Sanatçısı ve Şefi Hale Gür konuşmacı olarak katılacak. Festivalin bir diğer paneli de “EDEBİYATIN HAYATIMIZDAKİ YERİ” adını taşıyor. Peneli Uluslar arası Türkiye Yazarlar Birliği (PEN) 2.Başkanı Halil İbrahim Özcan yönetecek, şair ve yazarlar; Ahmet Telli, Lütfiye Aydın, Ayşe Sarısayın, Mehmet Erte ve Güney Özkılıç da konuşmacı olarak katılacak.

      Festivalin bir diğer söyleşisi de “KİMSESİZLER CUMHURİYETİ” adını taşıyor. Gazeteci-Yazar İsmail Saymaz’ın katılacağı söyleşi de yine bu adla piyasaya çıkan kitabını anlatacak ve okurlarına imzalayacak.

      Festivalin KİTAP İMZA bölümünde ise; Ahmet Telli, Lütfiye Aydın, Ayşe Sarısayın, Mehmet Erte, Döndü Açıkgöz, Güney Özkılıç, Burhan Kurmalı, Döndü Açıkgöz, İbrahim Tığ ve Gökhan Taner Günsan yer alacak.

     Festivalin sergi etkinlikleri ise şöyle, “RESİMDE DIŞAVURUMCULUK” temalı eserleriyle ressamlar; Prof. Dr. Bedri Karayağmurlar, Orhan Kurmalı ve Mehmet Ali Doğan’ın eserleri sergilenecek.

     Ayrıca, Devrek’e özgü Baston Sergileri, “Padişah Kaftanları”, Yağlıboya Resim Sergisi, Karma Sergiler festivalin bir diğer etkinlikleri. Festivalde çocuklar da unutulmadı, 6 gün boyunca çocuklara yönelik MASAL KUTUSU-Sokak Tiyatrosu sahne alacak. Festivalde Tavla, Satranç, Tranp Yarışmaları, Futbol, Basketbol, Bisiklet turnuvalarının yanı sıra,  USTALARA SAYGI kutlamaları yer alacak.

3. GELENEKSEL DEVREK SAFDER KARTOĞLU YARI MARATON KOŞUSU

     30.Uluslararası Devrek Baston ve Kültür Festivali etkinlikleri kapsamında bu yıl 3.sü düzenlenecek olan Dünyaca ünlü Devrekli atlet “Safder Kartoğlu Yarı Maraton Koşusu”na Türkiye'nin dört bir yanından katılan sporcular yarışacak.

     5 kıtada 16 ülkede koşan Türkiye'nin en yaşlı sporcusu unvanına sahip93 yaşındaki Milli Atlet Safder Kartoğlu da bu yarışmada yerini alacak.

SANAT VE KÜLTÜRÜN BİRLEŞTİRİCİ GÜCÜYLE YENİDEN MERHABA

    Devrek Belediye Başkanı Çetin Bozkurt, sanatın birleştirici gücüyle yeniden halkına merhaba diyeceklerini belirtti.

    Başkan Bozkurt, “Ülkemizin en büyük kültür ve sanat festivallerinden biri olan “30. Uluslararası Devrek Baston ve Kültür Festivali”mizi 15 yıl aradan sonra saygıdeğer halkımızla yeniden buluşturmanın haklı gururunu yaşıyoruz.” dedi.

    Başkan Bozkurt açıklamasını şöyle sürdürdü: “Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür” ve “Yurtta barış cihanda barış” söylemlerini rehber alarak, Devrek’in sanatını, kültürünü, edebiyatını birlik, beraberlik ve kardeşlik içinde ulusal ve uluslararası platformda yaşatmayı ilke edinerek bu yıl 30.sunu yapacağımız “Uluslararası Devrek Baston ve Kültür Festivali”nde beraber olmaya çağarıyorum.

      Bu toprakların yetiştirdiği; Hacı Bektaş Veli, Pir Sultan Abdal, Ahi Evran, Yunus Emre, Gevheri, Nef’i, Karacaoğlan, Köroğlu, Dadaloğlu, Dertli, Seyrani, Aşık Veysel, Rüştü Onur'da can bulan güzellikler hepimizindir.

   Hacı Bektaş Veli'nin “Bütün insanlar, sadece insan olduklarından dolayı; dini, dili, ırkı, rengi, cinsi ne olursa olsun eşit haklara sahiptir” düşüncesiyle 700 yıl sonra bir kez daha seslenerek bütün halkımızı, “Bir olmaya, iri olmaya, diri olmaya” davet ediyorum.

    Yolu sevgiden ve barıştan geçen herkesi yeniden Devrek’imize, festivalimize bekliyoruz.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
 BAŞKAN ULUPINAR İLK MECLİS TOPLANTISINI YAPTI
BAŞKAN ULUPINAR İLK MECLİS TOPLANTISINI YAPTI
DEVREKLİ ÖĞRENCİ İL BİRİNCİSİ OLDU
DEVREKLİ ÖĞRENCİ İL BİRİNCİSİ OLDU