Advert
Advert
Advert

YARGITAY 30 İŞÇİNİN HAYATINI KAYBETTİĞİ GRİZU DAVASINDA BERAAT KARARINI BOZDU

Yargıtay, Zonguldak'ta 17 Mayıs 2010'da meydana gelen 30 maden işçisinin öldüğü grizu faciasında tutuksuz yargılanan 28 sanıktan 5'ine verilen hapis cezalarını ve 19'una verilen beraat kararını onadı.

YARGITAY 30 İŞÇİNİN HAYATINI KAYBETTİĞİ GRİZU DAVASINDA BERAAT KARARINI BOZDU
Bu içerik 979 kez okundu.
Advert

Yargıtay, bilirkişi raporuna göre olayda kusurları bulunmasına rağmen ceza verilmeyen 4 sanığın beraat kararını ise bozdu.

  Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında yerin 540 metre altında meydana gelen grizu patlamasında, galeri açma hazırlık işlerini yürüten taşeron firma Yapı-Tek’te çalışan 30 işçi öldü, 11 işçi yaralandı. Zonguldak 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi,'taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak' suçundan hepsi de tutuksuz yargılanan 28 sanık için olaydan 4.5 yıl sonra 31 Ekim 2014'te karar verdi. Mahkeme, Yapı-Tek ortağı Halim Köse ile Yapı-Tek Proje Sorumlusu Kadir İpek’e 10'ar, dönemin Karadon Müessese Müdürü, TTK Genel Müdür Yardımcısı İsmail Güner’e 6 yıl 3 ay, Karadon Müessese Müdür Yardımcısı Yusuf Ünlü Türk ile TTK İnşaat Emlak Daire Başkanı Mustafa Küçük’e de 5’er yıl hapis cezası verdi.Diğer 23 sanığın ise beraatlerine karar verildi.

YARGITAY, 1.5 YIL SONRA KARAR VERDİ        

   Yargıtay,aradan geçen 1.5 yılda dosya ile ilgili kararını verdi.Yargıtay 12'nci Ceza Dairesi'nde bugün görülen karar duruşmasında Halim Köse, Kadir İpek, İsmail Güner, Yusuf Ünlütürk ile Mustafa Küçük’e verilen hapis cezaları onandı. Bilirkişi raporlarında kusurlu bulunan Gaz İzleme İstasyonu'nda görevli maden mühendisi Taşkın Oruç, maden teknikeri Özcan Güneyoğlu, dönemin Havalandırma ve Tozla Mücadele Başmühendisi Vedat Küçükbükücü ve elektrik servisi çalışanı Ali İhsan Tekik hakkında verilen beraat kararı ise bozuldu. Yargıtay, diğer 19 sanık için verilen beraat kararını da onadı.

'BAŞINDAN BERİ SÖYLÜYORDUK'

   Ölen madencilerin yakınlarının avukatı Mehtap Cabak Özcan, beraat kararı bozulan 4 sanığın kusurlu olduğunu başından beri söylediklerini vurgulayarak kararla ilgili şöyle konuştu:

   "Yargıtay, 4 sanık yönünden kararın bozulmasını istedi. Kusurlarının bulunduğunu ve beraatlerini hatalı buldu. Diğer sanıklar yönünden kararı onadı. Taşkın Oruç ve Özcan Güneyoğlu gaz izleme istasyonunda görevliydi. Bunların olayda kusurlu olduklarını biz davanın başından beri söylüyorduk. Bu görevlilerin tespiti hukuka uygun oldu ancak karar tümüyle istediğimiz gibi bir karar değil. İş kazaları yönünden Avrupa’da 1’inci dünyada 3’üncü sıradayız. Bu tür kazalara verilen cezalar caydırıcı olması gerekiyor."

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
BAŞKAN BOZKURT: İNSAN ODAKLI PROJELERLE GELİYORUZ
BAŞKAN BOZKURT: İNSAN ODAKLI PROJELERLE GELİYORUZ
BAŞKAN BOZKURT: ALLAH ÖZCAN’IN YALAN VE İFTİRALARINDAN KORUSUN
BAŞKAN BOZKURT: ALLAH ÖZCAN’IN YALAN VE İFTİRALARINDAN KORUSUN