Advert
Advert
Advert

DEVREK' TE MUHTARLAR GÜNÜ KUTLANDI

19 Ekim tarihinin Muhtarlar Günü olarak belirlenmesinin ardından Devrek’te 19 Ekim Muhtarlar günü ilçe protokolünün katılımıyla kutlandı.

DEVREK' TE MUHTARLAR GÜNÜ KUTLANDI
Bu içerik 1575 kez okundu.
Advert

 

   -Sercan KAPUSUZ-

  19 Ekim tarihinin Muhtarlar Günü olarak belirlenmesinin ardından Devrek’te 19 Ekim Muhtarlar günü ilçe protokolünün katılımıyla kutlandı.

  Muhtarlar günün kutlama programı Devrek Kaymakamlık önünde Devrekli Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Benli tarafından çelenk sunumuyla başladı. Çelenk sunumunun ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam eden kutlama programında İsmetpaşa Mahallesi Muhtarı Necla Esen Ak’ın Gününün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı. Ak yaptığı konuşmasında;

 “19 Ekim 2015 tarihinde çıkarılan genelge ile 19 Ekim gününün “Muhtarlar Günü” olarak kutlanmasına verilmişti. Dolayısıyla bu yıl Muhtarlar Günü’nün beşinci yılını kutluyoruz.

  Bu günün “Muhtarlar Günü” ilan edilmesinde başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, Hükümetimize,  Gazi Meclisimize, İçişleri Bakanlığımıza ve genelgenin yayınlanmasında emeği geçen Türkiye Muhtarlar Konfederasyonumuza şükranlarımız sunuyoruz.

Yerel yönetimler, gerek demokratik hayatta oynadıkları roller gerekse kamu hizmetlerinin halka sunulmasında ve erişiminde yüklendikleri sorumluluklar sebebiyle yerel halkın yönetime katılmasının ilk aşamasıdır. Yerel yönetimlerin en küçük birimi köy mahalle yönetimleridir.

  Muhtar kelime anlamı itibariyle; Türk toplumunun tarihsel- geleneksel nitelikleri ile ortaya çıkmış bir kavramdır. Başka bir deyişle; söz sahibi, seçilmiş, eren ihtiyar anlamı da taşımaktadır.

 Muhtarlık müessesi 1829’dan günümüze 190 yıllık bir tarihe sahiptir. Genel ve yerel sorunların ilgili bir tarihe sahiptir. Genel ve yerel sorunların ilgili kuruluşlara iletilmesinden köprü rolü oynayan muhtarlık Osmanlıdan Cumhuriyete taşınan önemli yerel yönetim birimidir.

   Türkiye’de 18 bin 329 köy ve 32 bin 44 mahalle muhtarlığı olmak üzere 50 bin 373 muhtar görev yapmaktadır. Muhtarların yetkisi konusunda önümüzdeki dönemde yasal düzenleme yapılması yönünde beklentilerimiz devam etmektedir.

  Bugün bakıldığında 94 yıllık köy kanunu ve 73 yıllık mahalle kanunu ile sorunlara çözüm üretmeye çalışan muhtarlık müessesi görüyoruz. Yerel yönetimlerin en küçük birimi olan muhtarlığın belki özlük hakları sorunu çözüldü, ancak hizmet edebilirlik olanları tespit edilerek gündemimizdedir.

  Mevcut köy kanunu ve mahalle kanunu ile sorunlara aracılık yapmamız mümkün gözükmüyor. O halde köy ve mahalle kanunu yeniden tanımlanmalı, büyükşehir içinde mahallelerin ve yöneticilerin çalışma alanları yeniden düzenlenmelidir.

  Mahalle muhtarları kendi mahalleriyle ilgili, belediyelerin stratejik plan yapım süreçlerinde, ihtisas komisyonlarında( imara ve bayındırlık, çevre ve sağlı, plan ve bütçe, eğitim, kültür, gençlik, ve spor gibi) meclis toplantılarında, mahallelerine ilişkin görüş ve yaklaşımları iletilebilmeleri ve belediyenin mahalleleri ilgilendiren konularda ilgili mahalle yönetimlerini muhatap alma zorunluluğu yasal hale getirilmelidir.

  2972 sayılı kanun çerçevesinde muhtarlık seçimlerine adaylık usulü ile merkez ilçe seçim kuruluna müracaat edilmesi oy pusulasına dönüştürülmesi.

  5293 sayılı belediye kanununun 9. Maddesinin f bendin değiştirilerek somut ifadelerin yer alması.

  5490 sayılı üfus hizmetleri kanununda değişiklik yapılarak yeniden düzenlenmesi  (adres kayıt sistemi gibi) biz muhtarların beklentileri arasındadır.

  Muhtarların mahalleyi ilgilendiren konuların görüşüldüğü ihtisas komisyonlarına katılması sağlanmalı ve bu komisyon kararlarında muhtarlara oy hakkı tanınmalıdır. Köy ve mahalle kanunu yenilenmelidir. Muhtarların sağlıklı örgütlü yapıya kavuşturulması için Türkiye Muhtarlar Birliği kurulmalıdır. Bu nenendir ki; seçmen muhtarlarının 24 sat kapısını çalabileceği ‘siyasal’ değil çözüm merkezi olduğunu bildiği bu kurumu kendisine daima yakın hissettirmektedir. Keza bizlere göre dünyada örneği olmayan en önemli işlevi de, genel/yerel idare arasındaki iş yükünü azaltacak ve zaman zaman çatışma yaratacak ortamlardan uzak vatandaşla devlet kurumlarını karşı karşıya getirmeyen aracı kurum olarak bu sistemde yerini almıştır.

  Bu belirtmiş olduğum sorunlarımızı Muhtarlar Daire Başkanı İçişler Bakanımız ve Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu olarak yapmış olduğumuz toplantıda son şeklini almıştır ve yakın bir zamanda yasal hala gelmesi en büyük temennimizdir.

   Bir diğer husus olarak ülkemiz sınırının Güneydoğusunda yapılmışolan Barış Pınarı Harekatı Operasyonunda başta şehit düşen askerlerimizi ve ayrıca bu operasyonda şehit düşen şehitlerimizi ve ayrıca bu operasyonda şehit olan Suruç İlçesi Çaykara Mahallesi Muhtarı Halil Yağmur’u ve vefat etmiş tüm muhtar arkadaşlarımızı da rahmet ve minnetle anıyorum.

  Bu duygu ve düşüncelerle bu müessese de görev yapmış arkadaşlarımızı sevgiyle anıyorum. Tüm muhtarlarımızın 19 Ekim Muhtarlar Gününü kutluyorum.’dedi

  Kutlama programına Devrek Kaymakamı Ümit Altay, Devrek Belediye Başkan Vekili Şeref Aydınlı, Çaydeğirmeni Belediye Başkanı Satılmış Gebeş, İlçe Emniyet Müdürü Selim Karartı, İlçe Jandarma Karakol Komutanı Teğmen Murat Yıldırım, daire müdürleri, mahalle ve köy muhtarları,  siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
 BAŞKAN ULUPINAR İLK MECLİS TOPLANTISINI YAPTI
BAŞKAN ULUPINAR İLK MECLİS TOPLANTISINI YAPTI
DEVREKLİ ÖĞRENCİ İL BİRİNCİSİ OLDU
DEVREKLİ ÖĞRENCİ İL BİRİNCİSİ OLDU