Advert
Advert
Advert

EĞİTİM SEN’İN ANKARA’DA MİTİNGİNDE HUKUKSUZ İHRAÇLARA, GÜVENCESİZ ÇALIŞMAYA TEPKİ GÖSTERİLDİ

EĞİTİM SEN’İN ANKARA’DA MİTİNGİNDE HUKUKSUZ İHRAÇLARA, GÜVENCESİZ ÇALIŞMAYA TEPKİ GÖSTERİLDİ
Bu içerik 1216 kez okundu.
Advert

 

    Eğitim Sen’in “Haklarımız, Geleceğimiz ve Öğrencilerimizin Eğitim Hakkı İçin” şiarıyla Ankara Tandoğan Meydanında gerçekleştirdiği mitinge binlerce eğitim ve bilim emekçisi katıldı. Zonguldak’tan da 90 kişinin katıldığı mitingde bütçeden eğitime ayrılan payın artırılması istendi, hukuksuz ihraçlara, sözleşmeli, ücretli öğretmenlik uygulamasına, güvencesiz çalışmaya tepki gösterildi.

    Mitinge KESK yönetici ve üyeleri, öğrenciler, veliler, siyasi partiler, gençlik örgütleri de destek verdi. Ankara'da 4. Meclis toplantısını yapan Ekoloji Birliği bileşenleri de toplantıya ara vererek mitinge katıldı. Avrupa genelinde 11 milyondan fazla öğretmeni temsil eden Avrupa Eğitim Sendikaları Komitesi’nin (ETUCE) mitinge yolladığı destek mesajında, “Türkiye’deki öğretmenlerin ve öğrencilerin yanındayız” denildi.

“GÜVENCESİZ ÇALIŞMAYA, HUKUKSUZCA İHRAÇLARA KARŞI, BÜTÇEDEN EĞİTİME VE EMEKÇİLERE DAHA FAZLA PAY TALEP ETMEK İÇİN ANKARA’YA GELDİK”

    Mitingde konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, güvencesiz çalışmaya, hukuksuzca ihraçlara karşı, bütçeden eğitime ve emekçilere daha fazla pay talep etmek için Ankara’ya geldiklerini söyledi. Aydoğan, “KHK’ler ile ihraç edilen, okullarından, kürsülerinden, öğrencilerinden kopartılan arkadaşlarımızın yüreğini yüreğimizde hissetmeye, mücadele ile dayanışma ile son arkadaşımız da geri dönünceye kadar mücadele etmenin tarihini yazmaya devam ediyoruz. Kamuda, özelde, rehabilitasyon merkezlerinde ücretli ve güvencesiz çalışmak zorunda bırakılan, ataması yapılmadığı için başka işlerde çalışırken iş cinayetlerinde veya geleceğe dair umudu kalmadığı için intiharlarla kaybettiğimiz ataması yapılmayan arkadaşlarımız için buradayız. Bizim mücadelemiz mesleğimize, haklarımıza sahip çıkma mücadelesi. Bizim mücadelemiz öğrencilerimiz, çocuklarımız içindir.” dedi.

    KHK ile hukuksuzca ihraç edilen son eğitim emekçisi işe geri dönünceye kadar mücadeleyi sürdüreceklerini vurgulayan Aydoğan, “Biz KESKliler, ihraçların yüzde 96’sının yaşandığı yandaş sendikalara benzemeyiz.” dedi.

    Öğretmen intiharlarına dikkat çeken Aydoğan, “Bütçe görüşmelerinde Milli Eğitim Bakanı diyor ki, ‘Mesele maliyet meselesi’. Meclis’te görüşülen bütçe iktidarın değil, Saray’ın değil, halkın, eğitim ve bilim emekçilerinin, öğrencilerimizin bütçesi. Ataması yapılmayan meslektaşlarımızın umutları, okulsuz, öğretmensiz bırakılan öğrencilerimizin hayalleri ‘maliyet’ meselesi yapılamaz” dedi. Sözleşmeli, ücretli denilerek güvencesiz çalışmanın dayatıldığını belirten Aydoğan, “Geçtiğimiz günlerde ‘mesleğimi yapmanın pamuk ipliğine bağlı olduğunu duymaktan yoruldum’ diyerek bir arkadaşımız yaşamını sonlandırdı. Günler geçmesine rağmen MEB ailesiyle, sevdikleriyle, meslektaşlarıyla acısını paylaşma noktasında bir açıklama yapmadı. İktidarın eğitim ve bilim emekçilerine bakışının fotoğrafı işte bu. Güvencesiz çalıştırılan öğretmen arkadaşlarımız için buradayız, ücretli güvencesiz çalıştırılan ataması yapılmadığı için iş cinayetleriyle, intiharlarla kaybettiğimiz arkadaşlarımız için buradayız. Meslektaşlarımızın umutları, çocuklarımızın eğitim hakkı maliyet meselesi olamaz. O bütçe halkın bütçesi, eğitim ve bilim emekçilerinin bütçesi olmalı. Bütçeden hakkımızı geri alacağız. Son 10 yılda kayıplarımız ayda bin 400 liraya ulaştı. Kayıplarımızın karşılanması, 3600 ek gösterge sözünün yerine getirilmesi, emeklilik hakkımız için buradayız.” dedi.

Eğitime yok denilen bütçenin yıllardır teşvik adı altında özel okul patronlarına aktarıldığını ifade eden Aydoğan, “En yoksul ailelerin çocukları örgün eğitim dışında çocuk işçi olarak çalıştırılıyor, çocuklarımızın eğitim hakkı için buradayız. Gerici, ırkçı, cinsiyetçi müfredat ile kütüphane ve spor salonlarımızın olmadığı okullarda zorunlu mescitle, imam hatipleştirme ile, zorunlu din dersi ile laik eğitim yok edildi. Aladağ yanmaya devam ediyor. Öğrencilerimizin çığlıklarını biz unutmadık unutturmayacağız.” dedi.

    Proje okullarına, zorunlu din derslerine karşı mücadele eden velileri de selamlayan Aydoğan, “Cemaatlerle protokollerini tanımayacağız. Laik, bilimsel, demokratik, ana dilde eğitim mücadelesini sürdüreceğiz” dedi.

“BÖLGE MİTİNGLERİYLE SEFALETE TESLİM OLMAYACAĞIMIZI HAYKIRACAĞIZ” 

    Mitingde konuşan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik de eğitim emekçilerinin talepleri ve eğitim  hakkı için birlikte mücadeleyi yükseltmenin önemine dikkat çekerek, “Birçok alanda krizle karşı karşıyayız ve işsizlik, yoksulluk, güvencesiz çalışma dayatılıyor. Meclis’te şu an 2020 yılı bütçesi görüşülüyor ve bizim sözümüz içinde yok, bütçe yapma hakkımız elimizden alınmış durumda. Bu bütçeye karşı AKP politikalarına itiraz edenler olarak 8 Aralık’tan itibaren bölge mitingleriyle bu sefalete teslim olmayacağımızı haykıracak, alanlarda olacağız” dedi.

    Miting Grup Giz’in söylediği türküler ve çekilen halaylarla sona erdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
 BAŞKAN ULUPINAR İLK MECLİS TOPLANTISINI YAPTI
BAŞKAN ULUPINAR İLK MECLİS TOPLANTISINI YAPTI
DEVREKLİ ÖĞRENCİ İL BİRİNCİSİ OLDU
DEVREKLİ ÖĞRENCİ İL BİRİNCİSİ OLDU