Advert
Advert
Advert

BELGESEL PROGRAMLARINA OLAN İLGİSİ HAYATINA YÖN VERDİ

BELGESEL PROGRAMLARINA OLAN İLGİSİ HAYATINA YÖN VERDİ
Bu içerik 3104 kez okundu.
Advert

 

    18 yaşındaki genç öğrenci Selin Zeynep Ertan, küçük yaşlarda ilgi duymaya başladığı “Plazma Fiziği” alanında gerçekleştirdiği projesi ile Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı’nda (ISEF) yarışmaya katılacak. 

    Anne tarafından Devrekli olan, Ortaokul eğitimini Devrek Ahmet Taner Kışlalı Ortaokulu’nda başarıyla tamamlayan Selin Zeynep Ertan’ın çocukluk yıllarında teorik olarak ilgilendiği “Plazma Fiziği” alanında kazandığı deneyimler bugün hayatına yön veriyor. Çocukluk yıllarından itibaren ilgi duyduğu Fizik alanında bilgi ve birikimlerini pratik uygulamalarla projelerine yansıtan Ertan, Fizik alanında yol hikâyesini şu şekilde açıkladı;

“HERŞEY ÇOCUKLUĞUMDA İZLEDİĞİM BELGESELLER İLE BAŞLADI”

    Küçük yaşlarda Uzay Bilimleri ve evrende bulunan yıldızlara merakı olduğunu dile getiren Selin Zeynep Ertan, ailesinin kendisini bu alanda ki belgesellere yöneltmesinin ilkokul ve ortaokul yıllarında Fizik Bilimi’ne olan ilgisini ortaya çıkardığını ifade etti. Aile desteğinin teorik çalışmalarda hep yanında olduğunu dile getiren Ertan, Fizik alanında yol hikâyesini anlatırken şu ifadelere yer verdi;

 “Küçükken evimizde National Geographic ve Discovery Channel kanalları vardı. Annem bu kanallara ek olarak aldığı belgesel paketleri ile benim fizik alanına yönelmemi sağlamıştı. Biraz klişe olacak ancak küçüklüğümde içimde olan bu merak, izlediğim belgeseller ile ortaokul yıllarımda büyüyerek eğitimimi Fizik alanına yönetmeme neden oldu.

PRATİK ÇALIŞMALARIMIN VAR OLUŞ NOKTASI ANKARA FEN LİSESİDİR

    İlk ve ortaokul eğitimlerimi Devrek’te tamamladıktan sonra bu alanda kendimi daha iyi yetiştireceğimi düşündüğüm Ankara Fen Lisesi’ne gittim. Eğitimlere başladıktan sonra küçüklükten itibaren kazandığım teorik bilgileri, pratik çalışmalara dökerek somut bir şeyler üretmeliydim. Bu düşünce ile robotik-kodlama ile fiziki birleştirerek çalışmalarıma devam etmeye karar verdim. Teorik bilgilerimi nasıl pratiğe dökebilirim sorusu üzerine odaklandım. Küçüklükten itibaren kazandığım teorik bilgileri, pratik çalışmalara dökerek somut bir şeyler üretme arzum sonrası projeler ortaya çıkmaya başladı.

BAŞARILI PROJELER SONRASI EĞİTİM KAMPLARINA DAVET EDİLDİM

    Ankara Fen Lisesi öğrenim süresince birçok proje ortaya koyarak başarı basamaklarını teker teker çıkmaya başladım. Özellikle Lisemizde bulunan atıl durumdaki yazıcıların onarımını projesi sonucunda okulumuza altı adet üç boyutlu yazıcı kazandırdık.

    Titreşimle geri bildirim veren bir çeşit navigasyon sistemi üzerine çalışarak görme engelli bireylerin yollarını daha rahat bulmalarını sağlayacak bir sistem üzerine çalışmam oldu. San Fransisco'da düzenlenen Leangap isimli kamp esnasında gerçekleştirdiğim bu proje, alanımda yurt dışı eğitim ve kamplarının başlangıç noktasıydı. Bu proje çalışmam neticesinde Boston’da MIT ve Harvard Üniversitesi’nde düzenlenen “FutureHack Boston” kampına davet edildim.  Katıldığım bu kampta kazandığım “En Etkili Girişimcilik” ödülü bana Japonya’nın kapılarını araladı. Boston’da katıldığım FutureHack eğitim ve girişimcilik kampı programının Japonya’da düzenlenen versiyonunda eğitim seanslarına katılarak öğrencilere “ASIJ-FutureHack" programı kapsamında proje danışmanlığı yaparak eğitimler verdim. Öğrencilere projelerini geliştirmeleri konusunda yardımcı oldum.

JAPONYA EĞİTİM PROGRAMLARINDA PLAZMA MOTORLARI ÜZERİNE ÇALIŞMALARA BAŞLADIM

     Japonya’da düzenlenen eğitim kamplarında boş zamanlarımda daha önce MIT Üniversitesi eğitimlerinde tanıştığım araştırmacılardan aldığım mentorluk ile araştırmalara başlayarak Fizik, Plazma Motorları ve Uzay Bilimlere olan serüvenim başladı. Japonya’dan döndükten sonra bu alanda çalışmalarımı yoğunlaştırdım. Özellikle Uzay Araçlarını hareket ettirmek amacıyla kullanılan Plazma Motorları üzerine yoğun çalışmalar gerçekleştirmeye başladım ve bu motorun üretim aşamasını bitirdim.

TÜBİTAK YARIŞMALARINDA BÖLGE BİRİNCİSİ VE TÜRKİYE İKİNCİSİ OLDUM

    TÜBİTAK’ın her yıl gerçekleştirdiği yarışmalara katılarak Bölge birincisi oldum. Ardından “Güneş Panelleri’nin Enerji Üretim Verimliliğini Artırma” projesi ile katıldığım TÜBİTAK Türkiye Finalleri yarışmasında Türkiye ikinciliğini elde ettim. Elde ettiğim bu başarı neticesinde TÜBİTAK tarafından ISEF yarışmasına katılmaya hak kazandım. “Güneş Panelleri’nin Enerji Üretim Verimliliğini Artırma” projesi halen devam ediyor. Bu projenin patentini alarak piyasaya çıkarmaya çalışıyorum. Aynı zamanda 2020 Mayıs ayında gerçekleşecek dünyanın en prestijli bilim yarışması olan ISEF'e ülkemizi temsil etmek üzere hazırlanmaya devam ediyorum." Proje hazırlık sürecinde akademik danışmanların önemli bir yer tuttuğunu belirten Ertan, "Özellikle danışmanlarım Aynur Elif Bulut ve Ali Alaçakır'a çok şey borçluyum, onların yönlendirmesi olmadan bu başarıları elde etmem mümkün olamazdı." ifadelerine yer verdi.

PLAZMA FİZİĞİ ALANINDA ÇALIŞMAK EN BÜYÜK ARZUM

    "Lise Eğitimimi tamamlamamın ardından en büyük isteğim Fizik bölümünde eğitim almaya devam etmek. Plazma Fiziği üzerine yoğunlaşarak uzay araçlarının motorlarını ileri bir seviyeye getirerek bu araçların hem nükleer reaktör olarak kullanılabilmesi hem de motorlar olarak kullanılabilmesini sağlamak istiyorum. Bu sayede daha hızlı ve güvenilir yolcuklar ile uzayda daha uzak noktalara ulaşılabilmesini hedefliyorum. Şu anda geliştirdiğim Plazma Motorundan kazandığım deneyimi akademik hayatımın ilerleyen dönemlerindeki çalışmalarıma baz olarak kullanmayı amaçlıyorum.” ifadelerine yer verdi.

DESTEĞE İHTİYAÇ VAR

    Proje geliştirme esnasında öğrencilerin öngörülemeyen pek çok şeye ihtiyaç duyduğunu belirten Ertan,  "Konaklama ayarlamalarından ulaşıma, oradansa ekipman desteğine kadar pek çok konuda zorluk yaşıyoruz, özerk projeler kapsamında daha fazla desteğe ihtiyacımız var. Proje geliştirmelerinde kullanılmak üzere yatırım bulmak çok zor; verimli geliştirmeler yapılabilmesi için gerek özel sektörün, gerek bilimsel destek programlarının, gerekse gönüllülerin öğrenci projelerini daha fazla desteklemesi gerek. Bu yaşlarda proje geliştiren öğrenciler olarak zaman zaman çalacak kapı bulmakta bile zorluk çekiyoruz. Ulaşması zor insanlar değiliz, birkaç dakikalık bir araştırma destekçilere ibizimle iletişime geçebilecekleri kanallarla ilgili yeterli bilgiyi sağlayacaktır. İşin aslı, bu röportaj bile projeye destek olmak isteyen bireyler için aracı olabilir." ifadelerine yer verdi.

    Başarılı olmak için inatçı olmak gerektiğinin altını çizen Selin Zeynep Ertan, yolda karşılaşılan dirençlerin ve engellerin üstesinden gelinerek başarıya ulaşılabildiğini ifade etti. Kendisinin en büyük başarı silahının, engeller karşısında dirençli durmak ve savaşmak olduğunu belirten Ertan, insanların inandıkları yolda emin adımlarla ilerlemeleri, zorluk ve engellere karşı direnmeleri gerektiğini ifade etti.  

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
MÜDÜR VE MÜDÜR YARDIMCILARI ATAMASI YAPILDI
MÜDÜR VE MÜDÜR YARDIMCILARI ATAMASI YAPILDI
ŞAİR VE YAZARLARDAN “TOMBULACIK HALİME”NİN MEZARINA ZİYARET
ŞAİR VE YAZARLARDAN “TOMBULACIK HALİME”NİN MEZARINA ZİYARET