Advert
Advert
Advert

ZONGULDAK HAVALİMANI İÇ HAT SEFERLERİNE KAPATILACAK MI?

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, sorunları bir türlü çözülemeyen Zonguldak Çaycuma Havaalanı’nı bir kez daha TBMM gündemine taşıdı.

ZONGULDAK HAVALİMANI İÇ HAT SEFERLERİNE KAPATILACAK MI?
Bu içerik 1866 kez okundu.
Advert

 

 CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, sorunları bir türlü çözülemeyen Zonguldak Çaycuma Havaalanı’nı bir kez daha TBMM gündemine taşıdı.

 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’nın yanıtlaması istemi ile bir soru önergesi veren CHP’li Demirtaş; “Yolcu var, havaalanı var, gerekli cihazların kurulumları da sağlandı. Seferler neden düzensizleşti, neden sık sık erteleme ve iptallerle vatandaşımız mağdur ediliyor? Yoksa Zonguldak Havaalanı iç hat seferleri durdurulacak da buna bir kılıf mı aranıyor? Havalimanında yeniden başladığımız noktaya mı dönüyoruz diye düşünmeden edemiyoruz” dedi. Bölge ekonomisi ve ulaşımı açısından Zonguldak Havaalanının çok önemli olduğuna da değinen CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, TBMM Başkanlığına sunduğu önergesinde şunları ifade etti;

 “YILLARCA İÇ HAT SEFERLERİ YAPILMADI!

 Zonguldak Çaycuma Havaalanı, Batı Karadeniz’in tek havalimanıdır.1939 – 1945 yılları arasında slot bir havaalanı olarak inşa edilmiştir. 1999’da yeni binası, çevre düzenlemesi ve ek yatırımlar ile toplu yolcu taşımacılığına uygun hale getirilmiştir. 2009’a kadar yapılan yatırımlarla, havaalanının uluslararası güvenlik standartlarına uyumu sağlanmıştır. ICAOC uçuş güvenliği standartlarına uygun olan havaalanı, Bakanlığınızca verilen bilgiye göre A319 ve B737 tipi uçaklarla yapılacak uçuşlara uygundur. Ancak buna rağmen Türk havayolu şirketleri tarafından, bu havaalanı yıllarca ne yurtiçi ne de yurtdışı uçuşlarında kullanılmıştır.  Zonguldak Çaycuma Havaalanı’ndan, Temmuz 2009 ile Kasım 2018 tarihleri arasında sadece Alman Germania Havayolu Şirketi tarafından, yılın belli dönemlerinde dış hat uçak seferleri yapılmıştır.

 BATI KARADENİZ'İN HAVALİMANI!

Sadece Zonguldak’ın değil,  Batı Karadeniz Bölge ekonomisi ve ulaşımı açısından Zonguldak Çaycuma Havaalanın iç ve dış hat seferlerine açılması  son derece önemlidir. Bu nedenle Zonguldak’ın muhalefet ve iktidar milletvekilleri başta olmak üzere, Zonguldak’taki tüm ticaret odaları, sivil toplum örgütleri, Zonguldak bürokrasinin girişimleri neticesinde, yağışlı havalarda uçakların güvenli iniş yapmasını sağlayan ILS cihazı takılmıştır. Tüm bu gelişmelerin sonucunda, Mayıs 2019’da Zonguldak Havalimanı’ndan THY iç hat seferlerini, Atlas Jet ise dış hat seferlerini başlatmıştır.

 8 AYDA, 29 BİN KİŞİ UÇTU!

 Başlangıçta düzenli bir şekilde yapılan uçuşlara gösterilen yüksek talep, bölgede yaşayan vatandaşlarımız açısından havayolu ulaşımının önemli bir ihtiyaç olduğunu ortaya koymuştur. Devlet Havameydanları verilerine göre; 2019 yılı Zonguldak Havalimanı istatistiklerinde iç hat yolcu sayısı, 8 ayda, 20 bin 911 kişi ile yüzde 65 ( bazı aylarda bu oran %75-%80’lere ulaşıyor),dış hat yolcu sayısı ise 7 bin 926 kişi ile yüzde 93 gibi yüksek oranlara ulaşmıştır.

İPTAL EDİLEN UÇUŞLAR VATANDAŞI MAĞDUR  ETTİ!

Başlangıçta düzenli bir şekilde devam eden iç hat uçuşlarında, zaman içinde uçuşlarda düzensizlikler ve aksaklıklar yaşanmaya başlamıştır. Seferler umulmadık zamanlarda, beklenmedik şekillerde ertelenmiş ya da iptal edilmiştir. Bu düzensizlikler ve aksaklıklar nedeniyle yolcular büyük mağduriyet yaşamıştır. Son olarak 12 Ocak’ta, Türk Hava Yolları’nın İstanbul’dan kalkıp, Zonguldak Havaalanı’na inecek olan TK2733 sefer sayılı uçağı iptal edilmiştir. Söz konusu iptal, yolculara 1 saat öncesinden mesajla bildirilmiş, iptal gerekçesine ilişkin ise hiçbir açıklama yapılmamıştır. Başlangıçta düzenli olan seferlerin zaman içinde düzensizleşmesi, uçuşlarda aksaklıklar yaşanması, bir sebep belirtilmeksizin uçuş erteleme ve iptallerin fazlalaşması, Zonguldak kamuoyunda Türk Hava Yolları’nın Zonguldak uçuşlarını kaldıracağı yönündeki şüpheleri ve kaygıları ortaya çıkarmıştır. Zonguldak kamuoyunda uçuş erteleme ve iptalleri sonucunda düşecek olan yolcu sayısının bahane edilerek havaalanının iç hat seferlerinin yeniden durdurulacağı yönündeki şüpheler kuvvetlenmektedir.

 İÇ HAT SEFERLERİNİN DURMASI BÖLGEYE ZARAR VERİR!

Batı Karadeniz’in ekonomik ve sosyal gelişimine büyük katkı sağlayacak olan Zonguldak havalimanın daha aktif ve verimli olarak kullanılması için şimdiye kadar yapılan pek çok yatırım bulunmaktadır. Son olarak 7 Ocak 2020 tarihinde, Zonguldak İl Özel İdaresi tarafından, uçakların daha kolay ve güvenli iniş yapabilmesi için pistin uzatma ve genişletme çalışmalarına başlanmıştır. Yıllardır uğraş verilen ve Batı Karadeniz açısından önemi, pek çok farklı platformda defalarca dile getirilen Zonguldak Çaycuma Havaalanı’nın gelinen bu aşamada iç hat seferlerine kapatılması,  özellikle de bölge ekonomisine büyük katkı sunması beklenen Filyos Projesi’nin önümüzdeki yıllarda gerçekleşme ihtimalinin yüksek olduğu bu dönemde bölge ekonomisine büyük zararı olacaktır.

 SEFERLER NEDEN İPTAL EDİLDİ?

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’nın şu soruları yanıtlamasını istedi;

“1) Zonguldak Çaycuma Havaalanına THY tarafından Mayıs 2019’dan bu yana yapılan iç hat seferlerinden kaç sefer, hangi gerekçe ile iptal edilmiştir? Kaç sefer, hangi gerekçe ile ertelenmiştir?

 2)Erteleme ya da iptal edilen uçuşlarla ilgili olarak yolcuların mağduriyetlerinin giderilmesi için ne yapılmıştır?                            

 3)Havayolu şirketlerince, hava koşulları dışında, başka hangi gerekçelerle uçuşlar iptal edilebilmektedir? Bu konuda izlenen prosedür ve uyulması gereken standart kurallar nelerdir?

 4)Uçuşlardaki erteleme ve iptallerin fazla olması nedeniyle yolcular mağduriyet yaşamamak için havayolunu tercih etmekte tereddüt yaşamaktadır. Türk Hava Yolları erteleme ve iptallerle yolcu sayısını düşürerek,  Zonguldak iç hat seferlerinin tamamen kaldırılması mı amaçlamaktadır?

5)Zonguldak Çaycuma Havalimanı iç hat seferlerine kapatılacak mıdır?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
 BAŞKAN ULUPINAR İLK MECLİS TOPLANTISINI YAPTI
BAŞKAN ULUPINAR İLK MECLİS TOPLANTISINI YAPTI
DEVREKLİ ÖĞRENCİ İL BİRİNCİSİ OLDU
DEVREKLİ ÖĞRENCİ İL BİRİNCİSİ OLDU