Advert
Advert
Advert

ADATEPELİ DUDU VE ESMA HATUNLARIN YAŞAMLARI FİLM OLACAK

Yönetmen Erkan Çaltepe, Devrekli kadın evliyaların yaşamlarını konu alan film için kolları sıvadı.

ADATEPELİ DUDU VE ESMA HATUNLARIN YAŞAMLARI FİLM OLACAK
Bu içerik 5561 kez okundu.
Advert

 

     -Sercan KAPUSUZ-

      Devrek’in yetiştirdiği değerli yönetmen Erkan Çaltepe, Devrekli kadın evliyaların yaşamlarını konu alan film için kolları sıvadı.

      Yönetmen ve Senarist Erkan Çaltepe gazetemizi ziyaret ederek, yazarımız İbrahim Tığ’a açıklamalarda bulundu.

        Devrekli yönetmen Çaltepe daha önce de Adatepe Köyü’nde çekilen “Lain” filminin ortak yapımcılığını ve senaristliğini üstlenmişti. Aynı zamanda Devrekli efsanevi kadınlar olan Dudu ve Esma hatunların torunu olan yönetmen Çaltepe,

atalarının sıra dışı hikayesini film yapma kararı aldıklarını belirtti. Çaltepe, “Senaryosunu ve yapımcılığını üstlendiğim bu dev projenin; bölgemizin tanıtımı ve kültürü için çok önemli bir ivme yaratacağına inanıyorum. ‘Dudu Hatun Uyanış’ ve ‘Dudu Hatun İsyan’ adında  yüksek bütçeli iki film yapacağım ve bölgemizin pek çok yerinde filmin çekimlerini planlıyoruz” şeklinde konuştu.

PEKİ NEDİR BU İSYANIN (ADATEPELİ KADINLAR) GERÇEĞİ?

      Romana dahi konu olan Adatepeli Kız Evliyaların çıkardığı bu isyanın gerçeği konusunda  yazar İbrahim Tığ şu bilgileri verdi:

      “Osmanlı Devletinin emperyalistlere tanıdığı kapitülasyonlar sonucunda, Avrupa endüstrisi ürünü dokumaların yerli dokuma endüstrisini yok ediş süreci içinde Osmanlı’nın esnaf, tüccar ve yöneticilerinin işbirliğiyle emperyalizme boyun eğdirilişine karşı   1871 yılında Devrek’in Adatepe Köyünde Dudu ve Esma Hatun adında iki kadın isyan başlatır.

     İsyan, Alevi-Bektaşi karakterli olmakla beraber dokuma sektörünün yabancı piyasayla rekabet edememesiyle ilişkilidir. Bu isyanı toplumcu-gerçekci yazar Sadri Ertem “Çıkrıklan Durunca” adlı romanına konu edinmiştir. O dönemde Devrek ve civarında etkin olan tiftik yününden yapılan dokumaların Frenk kumaşı ile rekabet edememesiyle birlikte tiftik alımının sona ermesi isyanın başlıca nedenidir.

      Gerçektende Şemseddin Sami Bey’in 1889'da İstanbul'da yayınladığı “Kamus ül-Alam” adlı sözlüğünde Devrek’te tiftik keçisi yetiştirildiğine dair bilgi vermektedir.

     Sözkonusu roman, İmparatorluktaki çözülme ve çürümenin devamı olan bu isyan aynı zamanda düzenbaz Sıddıkzade’nin, köylülerin keçilerine, borçları karşılığında haciz koyup mallarını ellerinden almasının bir sonucudur. Bunun üzerine Adatepeli Dudu, Kocası, Hasan, Muhtar ve bir köylüden oluşan Dörtler Meclisi’ni kurar ve köylüye şu emri verir: “Ali emretti!.. Hiçbir tezgâh boş kalmayacak. İşleyecek ve kimse fabrika kumaşı giymeyecek; tekkeye mavi don, beyaz gömlek ile gelinecek.”

     Kadınlar tezgâhların başına geçip çıkrıkları işletirler. Bu iş gittikçe yaygınlık kazanır. Uzak köylerde Adaköy adına hareket eden Hızırlar Heyeti örgütlenir. Hızırlar ve dergâhın çevresinde bulunanlar silahlanırlar.

   Dolayısıyla, Adatepelilerin zorbalığa, emperyalizme ve işbirlikçilerine karşı ayaklanmaları, paylaşımcı, eşitçi bir düzen kurmaya kalkışmaları Anadolu’daki halk ayaklanmalarının bir benzeridir.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
ERGİN ÖZKUL VE GÖKSU KEKLİK HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
ERGİN ÖZKUL VE GÖKSU KEKLİK HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
BAŞKAN BOZKURT: İNSAN ODAKLI PROJELERLE GELİYORUZ
BAŞKAN BOZKURT: İNSAN ODAKLI PROJELERLE GELİYORUZ