Advert
Advert
Advert
KARIŞIK KELİMELER ANSİKLOPEDİSİ
İbrahim TIĞ

KARIŞIK KELİMELER ANSİKLOPEDİSİ

Bu içerik 3397 kez okundu.

   

        Fahrettin Koyuncu oldum olası sevdiğim bir yazar. Ne yazarsa yazsın büyük bir beğeniyle okunuyor. Korkarım Ele Verecek, Düş Körükçüleri, Sözcüklere Kuşlar Konar gibi güzel, şiirsel ad seçimleri olan kitaplarıyla da hemen kendini ele vermişti Koyuncu.

    Koyuncu bu kez de,  17. kitabı Karışık Kelimeler Ansiklopedisi’yle çıkıyor karşımıza. Bildiğimiz ya da hiç duymadığımız kelimeleri bir paragraflık anlatıyla anlamlandırarak özümsetiyor, sevdiriyor bizlere.  Örneğin, “Lazarat”ın Arnavutluk’ta bir köy olduğunu yine yıllar önce onun bir yazısından öğrenmiştim. Ya “yoldaş”a ne demeli!. Ne gizemli, ne sıcak ve ne büyülü bir sözcüktür o!..  Zaten kendisi de candır,  yoldaştır Fahrettin’in. Bütün güzelliklerden yana, olumlanan.

     İzan Yayıncılık’tan çıkan ve 82 sayfalık Karışık Kelimeler Ansiklopedisi, kimi zaman aforizma, kimi zaman küçük öyküleri kapsasa da deneme türünün dışına taşarak yeni bir tadlar sunuyor okuyucuya. Sözcükler bir başka tad buluyor  onun imge ve düş deryasında… Ne güzel de damıtmış kitaptaki sözcükleri.

     “Çoğunluk:

     Çoğunluk haklı olabilir mi? dedim Büyük Bilge’ye. ‘Çoğunluk değil o kelime çokluk.’ dedi.  ‘Çoklukla ilgili Türk atasözünü de bilirsin: Nerde çokluk… Neyse, konu o değil. Evet, çokluk, azlık kadar haklı olabilir. İhtimal dahilinde ama çokluğun kendini haklı hissetmesini sağlayan somut bir kibir var ortada: sayı fazlalığı. Hayat fazlalıkları eler. Haklı bile olsalar… s.50”

     Koyuncu’nun bildim bileli sözcükleri yanlış kullananlarla derdi vardır. O hep Türkçenin düzgün ve yerli yerinde kullanılması tarafındadır.  Ben de birçok sözcüğün kullanımını ondan öğrendiğimi rahatlıkla söyleyebilirim. Edebiyatımızın candarması o!.. Bu yüzden Karışık Kelimeler Ansiklopedisi’nde kelimelerin yanlış kullanımlarından yakınıyor, dertleşiyor. Bunu yaparken de doğrusunu öğretiyor insana.

     Şiirsel bir dil kullanarak bizleri kısa yolculuklara çıkaran Koyuncu, toprak kokusu tadında karışık sözcüklerin belleğimize kendi yorumlarıyla kazınmasını sağlıyor.

     Daha nice kitaplara...  Yüreğine, beynine ve ağzına sağlık Fahrettin dost.

 

 

DİĞER YAZILAR
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
BAŞKAN BOZKURT: VATANDAŞIN DERDİ GEÇİM
BAŞKAN BOZKURT: VATANDAŞIN DERDİ GEÇİM
CHP İLÇE BAŞKANI DİKENLİ: ULUPINAR ARTIK KENDİNE GEL
CHP İLÇE BAŞKANI DİKENLİ: ULUPINAR ARTIK KENDİNE GEL