Advert
Advert
Advert
CUMHURİYETİMİZİN 99. YILDÖNÜMÜ KUTLU OLSUN
Faik MEKİK

CUMHURİYETİMİZİN 99. YILDÖNÜMÜ KUTLU OLSUN

Bu içerik 1787 kez okundu.

Cumhuriyet ve Atatürk düşmanları, dört bir koldan saldırıyor; bağımsızlığımızın simgesi CUMHURİYETİMİZE ve DEMOKRASİMİZE sahip çıkalım.

29 Ekim 1923’te ilan edilen Cumhuriyetten geriye kutlanacak, pek bir şey kalmadı. Başta ulusal ekonomi, laiklik, hak, hukuk, adalet ve demokrasi olmak üzere cumhuriyetimizin olmazsa olmazları elimizden birer birer kayıp gidiyor. Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet, tarikatlar, şeyhler, şıhlar, gavslar, cemaatler cumhuriyeti değil; kulu yurttaş yapan bir Cumhuriyetti. Hamasi nutuklar yerine, karanlıktan aydınlığa çıkmanın yollarını aramalıyız.

Geçtiğimiz yüzyılın başında, İngiliz işbirlikçisi Derviş Vahdeti, Sait Molla, Dürrizade Abdullah, İskilipli Atıf gibi gericilerin tasfiyesi üzerine Cumhuriyet kurulmuştu. Günümüzde ise Atatürk’ün tasfiye ettiği gericilerin palazlandığını görüyoruz.

İŞTE AKP’Lİ MAHİR ÜNAL’IN TEPKİ ÇEKEN SÖZLERİ

  ’’Tarihteki en sert kültürel devrim Türkiye’de yaşanmıştır… Maalesef bir kültür devrimi olarak CUMHURİYET; bizim lügatımızı, alfebemizi, dilimizi hasılı bütün düşüncelerimizi yok etmiştir…’’

’’Geleceğe güçlü biçimde ulaşabilmek, Cumhuriyetimizi korumak ve yaşatmakla olanaklıdır.’’Mustafa Kemal ATATÜRK

HALİFE/PADİŞAH VAHDETTİN AÇIKÇA MİLLİ MÜCADELEYE KARŞI İÇ SAVAŞ BAŞLATTI

   Padişah Vahdettin milli mücadeleye düşmandı.

   10 Nisan1920’de Şeyhülislam Dürrizade Abdullah, Milli Mücadele’ye katılanları öldürmenin ‘’din gereği’’ olduğunu belirten belirten bir fetva yayımladı. Halife / Padişah Vahdettin’in onayladığı bu fetva İngiliz uçaklarıyla  Anadolu’ya atıldı.

   23 Nisan 1920’de TBMM açıldıktan sonra Osmanlı Yönetimi; padişahından sadrazamına, içişleri bakanından şeyhülislamına kadar bütün unsurlarıyla Atatürk’e ve Milli Mücadele’ye açıkça düşman oldu.

10 Ağustos 1920’de Padişah Vahdettin’in kabul etmesiyle Osmanlı Hükümeti, Türkiye’yi paramparça eden Sevr Antlaşması’nı imzaladı. MilliMücadele kazanıldığı için Sevr onaylanmadı ve hayata geçirilemedi.

   Dün Yunan’ın galibiyeti, için seferber olanlar; Vahdettinler, Damat Feritler, Mustafa Sabriler, Ali Kemaller, Ali Rüştü Efendiler, Hilmi Efendiler… kaybettiler.

Bugün ve yarında, ‘’Keşke Yunan galip gelseydi’’ diyen Fesli Kadirler ve onu el üstünde tutan vatan hainleri kaybedecek.

Atatürk’ün kurduğu CUMHURİYET, ulusal egemenliği,

meclis üstünlüğünü esas alır, LAİKTİR.

Atatürk’ün kurduğu CUMHURİYET,

ümmet den millet,

kuldan yurttaş yaratmıştır.

Bu kavga faşizme karşı, bu kavga hürriyet kavgasıdır.

HÜRRİYET KAVGASI

…………………………….

Daha gün o gün değil, derlenip dürülmesin bayraklar.

Dinleyin, duyduğunuz çakalların ulumasıdır.

Safları sıklaştırın çocuklar,

bu kavga faşizme karşı, bu kavga hürriyet kavgasıdır.Nazım Hikmet

 


CUMHURİYET: Ulusun, egemenliğini kendi elinde tuttuğu ve bunu belirli süreler için seçtiği milletvekilleri aracılığıyla kullandığı devlet biçimidir.

Cumhuriyet, yönetim biçimi olarak halkın üstünde hiçbir otorite veya yetkili makam tanımamakta, devlet gücü doğrudan doğruya halkı oluşturan bireylerin elinde bulunmaktadır.

Tarih sahnesinden silinmek üzere olan bir imparatorluk… Yokluklar içinde kurtuluş mücadelesi veren bir halk…

Bir enkazdan CUMHURİYET’İ kuran büyük bir önder…

ATATÜRK CUMHURiYET’İ ANLATIYOR

Atatürk, Cumhuriyet'i işte bu sözlerle anlattı: ‘’Cumhuriyet rejimi demek, demokrasi sistemi ile devlet şekli demektir. (1933) Çağdaş bir Cumhuriyet kurmak demek, milletin insanca yaşamasını bilmesi, insanca yaşamanın neye bağlı olduğunu öğrenmesi demektir. (1931) Benim naçiz vücudum bir
gün elbet toprak olacaktır; fakat Türkiye Cumhuriyeti sonsuza dek yaşayacaktır. (1926) Türk Milleti'nin tabiat ve adetlerine en uygun olan idare,
Cumhuriyet idaresidir. (1924) Az zamanda çok büyük işler yaptık. Bu işlerin en büyüğü, temeli Türk kahramanlığı ve yüksek Türk kültürü olan Türkiye Cumhuriyeti'dir. (1933) Cumhuriyet, Türk Milleti'nin refah ve yükselmesi yolunda asırların görmediği başarılara erişti. Asla şüphe yoktur ki Cumhuriyet'in gelecek evlatları, bizden daha çok refaha kavuşmuş ve bahtiyar olacaklardır. ‘’(1933)

Cumhuriyette egemenlik, kral, kraliçe, padişah, sultan gibi tek bir kişiye ait değil halka aittir. Halk, belirli zaman aralıklarından oy vererek, yine halktan olan yöneticilerini seçer.

DEMOKRASİ: Halk tarafından, halk için oluşturulan halkın siyasi yönetimidir. Demokrasi, özgür bir seçim sistemine dayalı halkın gücü elinde bulundurduğubir yönetim şeklidir.

DİKTATÖRLÜK:Diktatör (Tek adam), bütün siyasî yetkileri tek başına elinde bulundurur. Dolayısıyla böyle bir hükûmet biçiminde, yönetimin diktatör olan tek bir birey tarafından yönetilmesi türüdür.

 Ey yükselen yeni nesil!

 İstikbal sizsiniz.

 Cumhuriyeti biz kurduk,

onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz.

Mustafa Kemal ATATÜRK

Atatürk’ün Gençliğe Seslenişi…

…………….Bağımsızlık ve cumhuriyetini yok etmek isteyecek düşmanlar, bütün dünyada eşi görülmemiş bir galibiyetin temsilcisi olabilirler. Zorla ve hile ile aziz vatanın bütün kaleleri ele geçirilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve ülkenin her köşesi eylemli olarak ele geçirilmiş olabilir. Bütün bu koşullardan daha acı ve daha tehlikeli olmak üzere, ülkenin içinde iktidara sahip olanlar duyarsızlık, sapkınlık ve hatta ihanet içinde bulunabilirler. Üstelik bu iktidar sahipleri, kişisel çıkarlarını işgalcilerin siyasi istekleriyle birleştirebilirler. Ulus fakirlik ve çaresizlik içinde yorgun ve bitkin düşmüş olabilir. Ey Türk geleceğinin evladı! İşte, bu durum ve şartlar içinde bile görevin Türk bağımsızlık ve cumhuriyetini kurtarmaktır…………. 

Meclisi zayıflatıp, cemaatlere geçit vererek; hak, hukuk ve adaleti askıya alarak, cumhuriyetimize zarar verilmektedir.

Biz Cumhuriyet çocukları içinde o isyan koru var. Körükledik mi o isyan ateşi yanar.

Söz konusu vatan olunca, tavı gelen demire vurmak kolay…

Uzaktan duyduğumuz çakalların uluması,

Safları sıklaştıralım dileğimle, CUMHURİYET’le kalın.

Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının önderliğinde kurulan Cumhuriyet'in 99. yılını kutluyoruz.

 

Yaşasın CUMHURİYET

 Yaşasın DEMOKRASİ

 Kahrolsun DİKTATÖRLÜK

 

DİĞER YAZILAR
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
MÜDÜR VE MÜDÜR YARDIMCILARI ATAMASI YAPILDI
MÜDÜR VE MÜDÜR YARDIMCILARI ATAMASI YAPILDI
ŞAİR VE YAZARLARDAN “TOMBULACIK HALİME”NİN MEZARINA ZİYARET
ŞAİR VE YAZARLARDAN “TOMBULACIK HALİME”NİN MEZARINA ZİYARET