Advert
Advert
Advert
44. İSTANBUL MARATONU DÜNYANIN KITALARARASI KOŞULAN TEK MARATONU
Faik MEKİK

44. İSTANBUL MARATONU DÜNYANIN KITALARARASI KOŞULAN TEK MARATONU

Bu içerik 4839 kez okundu.

Kış mevsimine geçişin habercisi, yeni yıla adım adım yaklaştığımızın sinyallerini veren, kasım ayının ilk cumartesi günü bir güzelliği yaşamak üzere Cumhuriyet Alanı'nda Devrek koşu ve yürüyüş grubundan arkadaşlarla bir araya geldik. Günün anısına çekilen fotoğrafın ardından yola koyulduk.

Tarih 05 Kasım 2022, Cumartesi

  44. İstanbul Maratonu için geldiğimiz İstanbul'da ilk uğrak yerimiz, Yenikapı'da Maraton ve Spor Fuarı oldu. İstanbul ve Türkiye'nin hatta dünyanın dört bir yanından gelen sporcuların buluşma noktasındayız.6 Kasım Pazar günü, dünyanın kıtalar arası koşulan tek maratonunda, N Kolay 44. İstanbul Maratonu'nda buluşuyoruz! İstanbul'un eşsiz manzarası eşliğinde adım adım kıtaları birleştireceğimiz ve bir maratonda daha finish çizgisini birlikte göreceğimiz için çok heyecanlıyız!

Devrek'ten gelen arkadaşlarla buluşup, birlikte olmanın keyfiyle dolaştık fuar alanını. Yarış numarası ile elektronik zamanlama ciplerini aldık. Devrek Koşu Grubu, Devrek Doğa Yürüyüş Grubu ve Devrek'ten gelen öğretmen arkadaşlarla birlikte, maratonun ihtiyar delikanlısı SAFDER KARTOĞLU ile biraraya gelerek, günün anısını fotoğrafla kayıt altına aldık. Safder Baba ile yaptığımız sohbetin ardındanSultanahmet'te  konaklayacağımız otelin yolunu tuttuk. Otele yerleşip, ardından ver elini Kapalıçarşı, Mısır Çarşısı, Eminönü, Galata Köprüsü'nü geçip Cenevizlilerden kalma Galata Kulesini gezerek, geldiğimiz yoldan Sultanahmet'in yolunun tuttuk.

Tarih 06 Kasım 2022

İstanbul'da güzel bir pazar sabahına uyandık.6 Kasım Pazar günü, dünyanın kıtalar arası koşulan tek maratonunda, N Kolay 44. İstanbul Maratonu'nda buluşuyoruz! İstanbul'un eşsiz manzarası eşliğinde adım adım kıtaları birleştireceğimiz ve bir maratonda daha finish çizgisini birlikte göreceğimiz için çok heyecanlıyız!

  Kahvaltının ardından hızlı adımlarla geldiğimiz Eminönü'nden Beylerbeyi Vapuruna bindik. Nefes kesen manzarasıyla tüm dünyanın gözbebeği olan İstanbul Boğazı'nı martı çığlıkları eşliğinde geçmenin keyfini yaşayarak,Boğazın Anadolu yakasına ulaştık.Asya topraklarına ayak bastığımızda Boğazın tadını çıkararak tarih kokan Beylerbeyi Sarayı'nı geçip, kendimizi Nakkaştepe'de bulduk. 20 dakikalıkkısa bir antrenman yürüyüşünün sonunda, önümüzde kollarını açarak bizi bekleyen boğaz ve boynundaki gerdanlıkla iki kıtayı birbirine bağlayan BoğaziçiKöprüsü… Yazdan kalmış bir sonbahar sabahında kendimizi köprü üzerinde; dünyanın dört bir yanından gelmiş on binlerce insanın yanında bulduk. Devrek Doğa Yürüyüş Grubu'ndan14arkadaş (Faik Mekik, Hürriyet Mekik, Savaş Mekik, Ayşe Akalınlı, Mecbure Durak, Aykut Mekik, Necla Cin, Şengül Telli, Cemile Tabakçayı, Sevil Ocakcıoğlu, Asaf Adabaş, Eyüp Kapusuz, Muhittin Uzunay, Beyhan Arıt) Devrek Koşu Grubu'ndan 6 arkadaş (İlçe Kaymakamımız Ümit Altay, Emin Tatbul, Serkan Albayrak, Eray Ocakcıoğlu, Dr. Eray Öntaş,Servet Kılıçarslan) Ayrıca öğretmen arkadaşlarımız: Barış Baltacı, Cansu Darıcı Baltacı, İlker Açık, Elif Açık, Ercan Tilkicik, Emine Güzelhan ve Atilla Güzelhan ile birlikte 15K kategorisinde koşuya katıldık.

  İstanbul'a yakışan güzel görüntülerin tam ortasındaydık. Hoş, sohbet, muhabbet ve fotoğraf çekimine kısa bir ara verip, İstanbul Maratonu hakkında edindiğim bilgileri paylaşıyorum.

Dünyada kıtalararası koşulan tek maraton olma özelliğine sahip N Kolay 44. İstanbul Maratonu 42K, 15K, Paten ve Halk Koşusu kategorilerinde toplam 60 bin katılımcı ile gerçekleştirilecek.

Yarış Günü Programı

08.40: Paten Yarış Startı

08.45: Tekerlekli Sandalye Yarış Startı

09.00: 42K Yarış Startı / 42K Eşya araçlarının Start Noktasından Finiş Noktalarına Hareketi

09.15: 15K Yarış Startı / 15K Eşya araçlarının Start Noktasından Finiş Noktalarına Hareketi

09.45: Halk Koşusu Startı

11.00: 15K Ödül Töreni (Yenikapı)

12.00: 42K Genel Klasman Ödül Töreni (Sultanahmet)

  TÜRKİYE'NİN EN ÇOK SPORCU İLE KOŞULAN YOL YARIŞI

SAAT: 09.15 15K YARIŞ STARTI

15 dakika önce...

​   Bir taraftan kendimizi rahat hissetmeye özen gösterirken diğer taraftan kaslarımızı hafifçe esnetmeye başlattık. Ardından hafifçe yerinde koşu hareketleri yaparak kalp atışımızı biraz yükselttik.

  Yarışın başlamasına çeyrek saat kala, koşu için start noktasına doğru hareket ederek yerimizi aldık. Gözümüzü saatten alamıyorduk.

Saat 09.15

 Saat dokuz çeyreği gösterdiğinde başlama işareti ile birlikte onbinlerce insan, 15 km sürecek yarışa köprü üzerinde başladı. Rüzgarın ıslık sesine yüzümü çevirdiğimde tüm ihtişamıyla son bir kez Beylerbeyi Sarayı'na baktım. Bir yanımda boğazın masmavi sularında yüzen vapurlar, öbür yanımda beyaz bir gelinliğe bürünmüş tüm güzelliği ile Kız Kulesi'ni seyretmeğe doyamadım. Köprüden çıkarken boğazın muhteşem güzelliğini geride bırakıp, yokuş yukarı çevre yolunu takip ettik. Barbaros Bulvarından yokuş aşağı inmenin rahatlığı ile Beşiktaş'a indiğimizde 5 km'yi geride bırakmıştık.

  Bir film şeridi gibi aklımdan bunlar geçerken; sol yanımda Deniz Müzesi, Dolmabahçe Sarayı ile Mimar Sinan Üniversitesini geride bıraktığımda (Altın Boynuz) Haliç üzerinde Karaköy ile Eminönü'nü birleştiren Galata Köprüsü'nü geçtiğimde yarışın 10 km'sini tamamlamıştım. Yeni Cami, Mısır Çarşısı ve Sirkeci Araba Vapur İskeleleri anılarımı tazelediğinden yüzümde bir gülümseme bıraktı. Sarayburnu'nda bana bakan Kız Kulesine göz kırpıp, 11. km'de Sepetçiler Kasrı ile Topkapı Sarayı'nı geçerek cadde boyunca koşmaya devam ettim. Ahırkapı Sis ve Düdük Feneri'ni ardımda bıraktığımda 13. km'de Küçük Ayasofya'ya ulaşmıştım. Hop hemşerim hiç yorgunluk yok mu? Diyenleri duyar gibi oldum. Olmaz olur mu? İstanbul'un güzelliğini seyretmekten, yorgunluğumu düşünmeye pek fırsat bulamadım.Yaşamımda 4. kezİstanbul Maratonu'nda koşuyorum. Marmara Denizi'nin keyfini çıkararak Yenikapı'nın yolunu tuttuk. İstanbullu akşamcıların uğrak yeri Kumkapı'yı geçerek, Yenikapı Miting Alanı karşı caddesinde bitiş çizgisine ulaşmanın mutluluğunu hep birlikte yaşadık. Kendi çapımızda bir başarıya imza atıp, madalyamızı boynumuza taktık.

   16 Nisan 2023 de 2. ULUSAL DEVREK SAFDER KKARTOĞLU YARI MARATONU'nda buluşalım.

  Bizden bu kadar…

DOĞADA SEVGİYLE KALIN

Kaynak: Maraton İSTANBUL

DİĞER YAZILAR
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
 BAŞKAN ULUPINAR İLK MECLİS TOPLANTISINI YAPTI
BAŞKAN ULUPINAR İLK MECLİS TOPLANTISINI YAPTI
DEVREKLİ ÖĞRENCİ İL BİRİNCİSİ OLDU
DEVREKLİ ÖĞRENCİ İL BİRİNCİSİ OLDU