Advert
Advert
Advert
DOĞA OLAYLARI AFETE DÖNÜŞMEMELİ
Faik MEKİK

DOĞA OLAYLARI AFETE DÖNÜŞMEMELİ

Bu içerik 2089 kez okundu.

  Her kim demişse doğrusöylemiş.  ’’DEPREM DEĞİL, RANT ÖLDÜRÜR’’ Az kalsın unutuyordum. Ankara’da işi kitabına uyduran para seviciler, ellerini ovuşturarak film çevirmek için Devrek’in heyelan bölgelerine film seti kurdular. İş bilir zat-ı muhteremler bilmezler mi? Bir zamanlar buralardaki su birikintilerine mandaların  yatıp, keyif çattığını… Merak edenler, yaşı kemale erenlere hele bir sorsunlar ve gerçeği öğrensinler. Mandaların bile tek tek yattığı yerlere, üst üste çok katlı binaları konduruverdiler.

    Bre vicdansızlar, bre insafsızlar, bre para gözlüler; herkesi kör, alemi sersem mi sanırsınız? Gerçeklerin eninde sonunda, gün yüzüne çıkacağını bilmez misiniz? Bir de bu bölgeyi AJE kapsamından çıkarıp, yıllar önce imara açanlar sizde bunlardan aşağı değilsiniz. İki elimiz, iki yakanızda olsun. Beter olun.

Tarih, 6 Şubat 2023

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçe merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki doğa olayı (deprem)felakete dönüştü. Onbinlerce kişi hayatını kaybetti. Depremler 11  ilde yaklaşık 13,5 milyon kişinin yaşadığı bölgeyi etkiledi. Yüzyılın felaketinin hüznünü ülke olarak yüreğimizde hissettik. Acımızın tarifi yok!

Hep birlikte; hafızamızı yoklayarak,

kısa bir zaman yolculuğuna çıkalım.

Tarih, 1 Şubat 1944

Sabah 05,24’te Zonguldak deprem ile uyandı. Depremin merkez üstü Gerede idi. 7,2 büyüklüğünde olan deprem yıkıcı oldu. Zonguldak’ta 75 vatandaşın öldüğü, 135 vatandaşın yaralandığı tespit edildi. Gerede Depremi’nde Zonguldak Merkez, Çaycuma, Safranbolu, Devrek ilçelerinde hasarlar oluştu. Devrek’te Kızılay çadırları kurulmuş. Deprem bölgesinde tespit edilen ölü sayısı yedi bine yakın, yıkılan ve harap olan evler de yirmi üç binden fazla olmuştur.

Tarih, 20-21 Mayıs 1998

Uzun süreli yağışların ardından Devrek Çayı’nın taşmasıyla meydana gelen sel felaketinde ilçemizin büyük bir bölümü sular altında kaldı; çok sayıda ev, işyeri, yüzlerce araç zarar gördü. Altyapı ve yollar çöktü. İki köprü yıkıldı ve çok büyük maddi zarara yol açtı.

Tarih, 28 Şubat 2012

Devrek-Ereğli karayolunun 6. kilometresi, Nizamlar Köyü mevkiinde meydana gelen heyelan nedeniyle ulaşıma kapandı.

Tarih, 21 Mayıs 2015

Ereğli-Devrek Karayolu Nizamlar Köyü mevkiinde heyelan meydana geldi.

Tarih, 16 Temmuz 2015

Karşıyaka mahalle sakinleri,sıcak bir temmuz akşamı bayram sabahına uyanmaya hazırlandıkları sırada dünya başlarına yıkıldı. Meydana gelen heyelanda, bir okulun yıkılması, bazı evlerin kayması, zemindeki derin çatlaklar görenleri dehşete düşürdü.  86 binada yaşayan 376 kişi tahliye edildi.

Tarih,18 Şubat 2022

Karadeniz’de iklim değişikliği ile artan sel ve heyelanlardan Devrek’te nasibini aldı. Geçtiğimiz günlerde Kırıklar ve Bılık Köyü yolunda meydana gelen toprak kaymasının ardından Marazlarda meydana gelen toprak kayması mahallede tedirginlik yarattı.

 

Tarih,10 Şubat 2023

Devrek sanayi yolunda, karayollarına ait yolu tutan istinat duvarı çöktü.

Tüm bunları neden mi hatırlatıyorum?

Bundan sonra meydana gelebilecek SELE, HEYELANA, DEPREME karşı her daim hazır olmalıyız. Yaşadıklarımızı unutmayalım.

Bana kalırsa en önemli gündem maddesi, yaşadığımız ve yaşayabileceğimiz doğa olayları… Devrek olarak, sele, heyelana, depreme hazır mıyız? Ne yapmalıyız? Nasıl yapmalıyız?

Geçmişten ders çıkarmazsak, ileride meydana gelebilecek doğa olayları (sel, deprem, heyelan) felakete yol açabilir.

Günümüzde iklim değişikliği ile birlikte, Karadeniz Havzasında yağış, sel ve kütle hareketlerinin sıklığı ve şiddetinde artışa bağlı afetlerde bir artış gözlenmektedir.

Heyelan sahalarında sürekli artan çok katlı binalar ve nüfus yoğunluğu doğal afet riskini de (can ve mal kaybı) o denli artırmaktadır. Zemin ve yapı bakımından risk taşıyan binalar için tehlike çanları çalıyor.

İlçemizin muhtelif yerlerinde sıklıkla görülen toprak kaymaları felakete dönüşmeden; acilen risk alanlarını tespit edip, önlem almalıyız. Yeniden strateji belirlenmeli. Devrek’in kuzey ve güneye bakan yamaçlarında, aşırı yağışa bağlı heyelan riskinin çok daha fazla olduğunu gözlemliyoruz. MTA’nın güncellenen yer bilimleri haritasına baktığımız da ilçemizin kuzey ve güney yamaçlarının büyük bir bölümünün kıpkırmızı (aktif heyelan) olduğunu görüyoruz. Peki nasıl oluyor da bu yapılaşma için, bu riskli bölgelere jeolojik etüt raporu veriliyor. Aklı eren beri gelsin.

Devrek olarak, olacağı aşıkar bir doğa olayına (sel, heyelan, deprem) ne kadar hazırız? Yaşadığımız doğa olayları, son olmadığına göre, geçmişte yapılan yanlışlıkları tekrarlamamalıyız. Birinci önceliğimiz, doğa olaylarına dirençli bir Devrek yaratmak olmalı… Yeni bir yapılanmaya ihtiyacımız var. Gerekli ve yeterli bir hazırlığa sahip olmalıyız.

Deprem riskine karşı binaların dayanıklılığını artırmaya yönelik bazı önlemleri zorunlu hale getirilmeli…

Meydana gelen doğa olaylarının, felaketle sonuçlanmaması için; Merkezi ve yerel yönetim işbirliği ile ilgili uzmanların görüşleri doğrultusunda acil bir eylem planı hazırlanmalı. Yapılaşmaya uygun olmayan, heyelan riski yüksek yerlerin yeniden AJE (Ayrıntılı Jeolojik Etüt) kapsamına dahil edilmesi gerekir. İlçe genelinde yapılacakzemin araştırmaları sonucunda, inşaat yapımında fore kazık ve perde beton  sistemizorunlu hale getirilmeli. Ankara ilçe belediyelerine ada bazında kentsel dönüşüm yapmak için yetki verirse, kentsel dönüşüm en doğru şekilde yol alır. Uzun lafın kısası yerel yönetim yetkili kılınmalı.

Devrek Belediyesi, yangın, sel, deprem afetleri; yangın, trafik kazası gibi olaylara kısa sürede müdahale edecek gönüllü itfaiye teşkilatı kurma çalışmasına başladı.

 

Sorunun çözümünde yer almayanlar.

Sorunun bir parçası olurlar.

Sen, ben, biz, siz, onlar ittifakı YOK!

DEVREK/ZONGULDAK/TÜRKİYE İTTİFAKI VAR

YAŞASIN BİRLİK VE DAYANIŞMA

 

DİĞER YAZILAR
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
MÜDÜR VE MÜDÜR YARDIMCILARI ATAMASI YAPILDI
MÜDÜR VE MÜDÜR YARDIMCILARI ATAMASI YAPILDI
ŞAİR VE YAZARLARDAN “TOMBULACIK HALİME”NİN MEZARINA ZİYARET
ŞAİR VE YAZARLARDAN “TOMBULACIK HALİME”NİN MEZARINA ZİYARET