Advert
Advert
Advert
LOZAN’IN ANLAMI…

LOZAN’IN ANLAMI…

Bu içerik 3464 kez okundu.

  I. Dünya Savaşı sonrasında İtilaf devletlerince Osmanlı Devleti’ne imzalatılan Sevr Antlaşması ile Osmanlı Devletinin egemenliği sonlandırılarak haritadan silinmiştir.

  Mustafa Kemal Paşa önderliğinde Milli Mücadele'ye başlayan Türk Ulusu, savaş meydanlarında büyük zaferler kazanmış ve Lozan Antlaşması ile siyasal ve hukuk alanında tescil etmiştir. Lozan Antlaşması, 24 Temmuz 1923 tarihinde İsviçre’nin Lausanne (Lozan) şehrinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcileriyle İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Portekiz, Belçika, S.S.C.B ve Yugoslavya temsilcileri tarafından, Lozan Üniversitesi salonunda imzalanmış barış antlaşmasıdır. Lozan Antlaşmasının yazılması için düzenlenen Lozan Barış Konferansı 8 ay sürmüş ve TÜRK TARAFININ KAYITSIZ ŞARTSIZ BAĞIMSIZLIK İSTEĞİ NEDENİYLE ÇETİN GEÇMİŞTİR.
Lozan görüşmeleri özellikle kapitülasyonların kaldırılması konusunda tıkanır ve üç ay ara verilir. Çünkü Emperyalistler Osmanlı döneminde elde ettikleri ayrıcalıkları sürdürmek ve bizi sömürmeye devam etmek istiyorlardı. Türk heyetinin, daha doğru bir ifadeyle Mustafa Kemal Paşa’nın kararlı duruşu ve yönlendirmesi ile kapitülasyonlar tümüyle ortadan kaldırılmıştır. Kapitalizmin dişlerini geçirmeye çalıştığı bir millet buna karşı verdiği mücadele sonunda hakkı olan bağımsızlığını masada da almasını bilmişti.

Lozan Antlaşması sırasındaki dik duruş gücünü; haklı olmanın, dürüst, onurlu, şerefli olmanın, çalışkan olmanın, vatanını ve milletini sevmenin ve girdiği tüm cephe savaşlarında zaferle çıkmanın yarattığı öz güvenden almıştır.

Lozan Antlaşması Türk Ulusu için; egemenliktir, şerefli olmaktır, tam bağımsızlıktır. Saygın bir ülkenin, saygın bir ulusun, saygın bir yurttaşı olmaktır.
Lozan Antlaşması Türkiye Cumhuriyeti’nin Uluslararası tapusudur. Bunu elde edebilmek için cepheden cepheye koşan Mehmetçik bunu kanı ile ardında bıraktığı gözü yaşlı anne-baba, eş ya da yetimlerle ödedi.

Türk Ulusu’nun Türk’ü ile Kürt’ü ile Alevi’si ile Sünni’si ile yoksul, aç ve çıplak evlatları…
O zaman birlik içinde, bütünlük içinde, omuz omuza verdiler, yan yana durdular, sırt sırta verdiler ve emperyalizmin ölüm kusan ağır savaş makinelerine bedenlerini siper ettiler. 
Çünkü inandıkları, güvendikleri bir lider vardı. Mustafa Kemal Paşa…
Lozan’a sahip çıkmak gerekir… biliriz ki bu milletin örfünde geçmişe küfretmek yoktur. Ama bugün geçmişten bir kesiti yok sayma, aşağılama, tarihi gerçekleri çarpıtarak ortaya çıkan görüntüden acaba kimler hoşnut…

Lozan şahlanmış bir milletin onuru, dik duruşudur. Ayağa kalkan bir milletin Atası önderliğinde başlattığı yürüyüşün miladıdır. Pek çok fabrika açtık o devirde. Atatürk’ün döneminde kurulan uçak fabrikasını kapatır mıydık, yoksa; dost var, düşman var deyip, geliştirir miydik? 
Lozan Antlaşması’nı savunmak; yalnızca geleceğimizin değil, geleceğimizin geleceğine sahip çıkmaktır. 
Lozan gururdur, Lozan içimizdeki İrlandalılara rağmen verilmiş bir mücadelenin masa başında da alınmış semeresidir. 

DİĞER YAZILAR
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
ERGİN ÖZKUL VE GÖKSU KEKLİK HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
ERGİN ÖZKUL VE GÖKSU KEKLİK HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
BAŞKAN BOZKURT: İNSAN ODAKLI PROJELERLE GELİYORUZ
BAŞKAN BOZKURT: İNSAN ODAKLI PROJELERLE GELİYORUZ