Advert
Advert
Advert
CUMHURİYET!

CUMHURİYET!

Bu içerik 2134 kez okundu.

   1789 Büyük Fransız ihtilali ile yaşıt bir kavramdır Cumhuriyet. Aristokrasi sınıfının siyasal egemenliğine son veren burjuvazinin bir asır süren bir mücadele sonrası kurduğu rejim. 1848 Devrimleri ile Avrupa’ya,ardından dalga dalga dünyaya yayılmıştır. “mutlakiyet” diye adlandırılan iktidarlara büyük ölçüde son veren rejimdir.

   İçinde yaşadığımız acı, hüzün dolu günleri unutmadan biraz düşünülelim mi? Bugün Cumhuriyetimiz 93 yaşında... 
Cumhuriyet inkılabı pek çok yeniliğin anahtarıdır. Cumhuriyet ile toplum yapısını modern esaslara göre dizayn eden pek çok yenilik hayata geçirildi. Aslında bugün, Mustafa Kemal’e karşı çıkanlar yaşanan süreci takip edebilme kabiliyetleri varsa ona çok şey borçludur. 
Fakat memleketimizde tarihçiler dışında herkes tarihi iyi bilir. Ve Tarihçilerin öğrettiği tarih yalan tarihtir onlara göre!

Laf ebeliği yapanlardan alında, dinciler, tarikatçılar, demokrat, liberal, solcu olarak tanımlayanlar hep bildik aynı yanılgı sarmalından çıkamazlar.  
Aslında bilseler Mustafa Kemal Atatürk’ün hayata geçirdiği pek çok değişimin öncülü Osmanlı dönemi uygulamalarından gelmektedir acaba ne derler?

Yazı ve dil devrimine karşı çıkanlar okusunlar dil ile ilgili çalışmaların III. Selim döneminden itibaren öncelikli bir konu olduğunu… Pantolon, ceket ve fes giyme zorunluluğu getirterek devlet dairelerine resmini astıran ilk padişahın II. Mahmut olduğu gibi… 

1934 yılında kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiğinde, Avrupa’nın pek çok ülkesinde kadınların böyle bir hakkı yoktu. Osmanlı tarihi konusunda da ilk çalışmaları yaptıranın Atatürk olduğunu bilir miyiz peki? Evet, Osmanlı tarihi konusunda ilk bilimsel çalışmayı başlattığını kaç kişi bilir? 
Manevi kızı Prof. Dr. Afet İnan’dan ilgilenmesini istediği konulardan birisi de Piri Reis’in yaşamının araştırılması, Fatih Sultan Mehmet ve Mimar Sinan heykellerinin dikilmesidir. 
Çünkü Atatürk’e göre: “Bir toplumun dili olmazsa tarihini yazamaz...” ve devam eden süreçte görüyoruz ki Türk Dil ve Tarih Kurumu bu düstur üzerine inşa edilmiştir işte…

Emperyalizme karşı kazanılmış böylesi büyük bir zaferi anlatma değil derdimiz şu an, kaldı ki bilmek isteyenler çoktan bu konuda gereken donanımla kendisini doldurmuş olmalıdır. Cumhuriyetin kuruluşu ile Aydınlanma sürecimiz başlamış, hemen hemen her alanda hızlı bir yapılanma ve tabiri caizse kabuk değişimi başlamıştır.
1932’de araştırma konularımdan biri olan Halkevleri kurularak, yurttaş eğitimine önem verilmiştir. Bunu Halkevleri Genel Başkanı Nafi Atuf Kansu bakın nasıl ifade eder. Amaç, Cumhuriyet ilkeleri doğrultusunda halkı aydınlatıp bilinçlendirmek, ulusal kültürü geliştirmek, bilimsel çalışmalar yaparak köylü-aydın; kır-kent ayrımını en aza indirmektir.
Hasan Ali Yücellerden Köy Enstitülerine uzanan o meşakkatli ama ulvi yolda yürüyememiş olmak asıl sorun mutlaka…

Cumhuriyeti biz kurduk yüceltecek sizsiniz denilerek Türk gençliğine emanet edilen devletimiz 93. yaşında... Layık olan ve hisseden herkesin cumhuriyet bayramı kutlu olsun...

Kolay kazanılmadı hiç bir şey, bastığımız yerleri toprak sanmamamız öğütlendi... Bu topraklar altında binlerce kefensin yatan gencecik fidanlar aşkına yaşasın CUMHUTİYET! Yaşasın o kutlu komutan! Şad olsun ruhları Mustafa Kemal Atatürk ve isimsiz binlerce kahramanımızın...

DİĞER YAZILAR
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
BAŞKAN BOZKURT: İNSAN ODAKLI PROJELERLE GELİYORUZ
BAŞKAN BOZKURT: İNSAN ODAKLI PROJELERLE GELİYORUZ
BAŞKAN BOZKURT: ALLAH ÖZCAN’IN YALAN VE İFTİRALARINDAN KORUSUN
BAŞKAN BOZKURT: ALLAH ÖZCAN’IN YALAN VE İFTİRALARINDAN KORUSUN