Advert
Advert
Advert
                             AKIN SİNEMASI
Celal Şakir TELCİ

AKIN SİNEMASI

Bu içerik 4922 kez okundu.

    Benim çocukluk ve gençlik yıllarımda (1980’e kadar) Devrek ilçemizin halkının en büyük eğlencesi sinemaydı. Cumartesi-Pazar gündüz matineleri de olurdu, okuldan kıran öğrencileri, öğretmenler Akın Sinemasında arardı.

   Gece ise millet sinemaya koşardı… Aşk filmlerinde ninelerimizin, analarımızın ağlaması görülmeye değerdi, bizzat çok şahit oldum.

   Yakın köylerden de minibüslerle halk sinemaya koşardı… tecavüze uğramak üzere olan kızı filmin jönü kurtarınca, salon alkıştan inlerdi.

   Biz gençler vurdulu-kırdılı filmleri kaçırmazdık, ben müthiş Ayhan Işık hayranıyım, Ayhan Işık varsa gündüz seyrettiğim filmi gece de tekrar seyretmek isterdim, ilkokul çağında olduğumdan babam, komşumuz olan yaşı benden büyük Av. Halil Kodaman’la gitmeme izin verirdi.

   Film başlamadan sinema önündeki hoparlörden her gün defalarca “Dağlar kızı reyhan” çalınır, bende başka şarkı yok mu diye düşünürdüm” sinemaya gitmesem bile, tam Akın Sinemasının karşısında esnaf dükkanımız vardı… Gençliğim “Dağlar kızı reyhan”ı dinlemekle geçti.

   ***

    O yıllarda Devrek’te Akın Sineması meşhurdu, Özel İdare binasının alt katındaydı, birde Millet Bahçesi yanında, ırmak kenarında Akın Açıkhava Sineması vardı, ayrıca Acar Açıkhava Sineması, Günay Açıkhava Sineması ve Kaymaz Sineması vardı.

   Sinemalara ilk darbeyi 70’li yılların sonunda seks filmleri furyası vurdu, aileler gidemedi, peşinden televizyon hayatımıza girip yaygınlaşınca o sinemaların hepsi kapandı, tarih oldu.

   Bizlere de tatlı hatıraları kaldı.

   Geçenlerde ilçemizin büyüklerinden Çekirdekçi Baki diye bilinen Baki Koşar abimizle sohbetimiz oldu, kendisi Akın Sinemasında 7 yıllık kapıcılık yapmış, ondan dinlediklerim ve Adnan Akın’dan öğrendiğime göre, Akın Sinemasının tarihçesini irdeledim.

   ***

    Devrek’te ilk sinemayı Ereğli’li İmam İsmail efendi isimli bir tüccar “İmamın Sineması” adıyla 1952 yılında açmış. Bu İsmail efendinin Düzce ve Ereğli’de de sinema salonları varmış.

   1955 veya 1956 yılında, A. Nihat Akın (Goça) 10 bin liraya  sinemayı İsmail efendiden alarak, “Akın Sineması” adıyla işletmeye başlamış. Sonra Bahattin Ak’ı da ortak etmiş, ancak 1967 yılında, Bahattin Ak’ın hisselerini alarak ortaklık sonlanmış.

   Nihat Akın 1969 yılında milletvekili seçilince Ziyaettin Acar’ı ortak yapmış, Ziyaettin Acar’da Akın sinemasının arkasındaki arka bahçesine “Acar Açıkhava Sineması”nı kurmuş.

    Akın Sineması, Özel İdare binasının alt katıydı, Cumhuriyet Meydanı’ndaydı.

    Benim yaşımda olanlar, biletçi ve kapıcı Aşık’ı ve oğlu rahmetli Ahmet abiyi unutamazlar, Aşık çok sert mizaçlı bir kapıcıydı, gürültü, patırtı yapan çocukları kolundan tuttuğu gibi sinemanın kapısından atardı.

   Makinist rahmetli Şemsi abiydi, Azmi abide Makinistti. Sinema girişine yakın seyyar tezgah üzerinde kuruyemiş ve meşrubat satan Hafız ve Şerafettin abiler  vardı.

   Hele hafız’ın kestane kavurması, Devrek’te “Kavşak” ismiyle bilinir, çok lezzetli ve meşhurdu.

   Yerim bitti, Baki Koşar abimin anılarına Cuma yazımda devam edeceğim.

   Güzel yıllardı…

 

   GÜNÜN SÖZÜ: “Kedilerin cenneti, farelerin cehennemidir.”

DİĞER YAZILAR
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
BAŞKAN BOZKURT: VATANDAŞIN DERDİ GEÇİM
BAŞKAN BOZKURT: VATANDAŞIN DERDİ GEÇİM
CHP İLÇE BAŞKANI DİKENLİ: ULUPINAR ARTIK KENDİNE GEL
CHP İLÇE BAŞKANI DİKENLİ: ULUPINAR ARTIK KENDİNE GEL