Advert
Advert
Advert
BAKİ KOŞAR
Celal Şakir TELCİ

BAKİ KOŞAR

Bu içerik 4882 kez okundu.

   Salı günkü yazımızda; Akın Sineması’nı ve Baki Koşar abimizin anılarını yazmıştık, yerimiz bittiğinden Baki abimizin anılarının devamını bugüne bırakmıştık.

   İlçemizin 90 yaşındaki çınarı, renkli isim Baki Koşar anlatıyor;

   7 yıl Akın Sineması’nda kapıcılıktan sonra Devrin Milletvekili Abdullah Akın’a dedim ki; “Ben memur olmak istiyorum.”

   “Ne memuru olacaksın?”dedi.

   O zamanlar, Ormancılık dağ köylerinde Kaymakam gibiydi, bende ormancı olmak istiyorum dedim.

   Ancak bir sorun çıktı.

   Diplomam yoktu, zira okulu hiç sevmedim, doğru dürüst okula gitmedim. Birkaç ay sonra Milli Eğitim sınav açacakmış, sınava yazıldım, okur-yazar şehadetnamesi alabilirsem ormancı olacaktım.

   Nihayet sınav günü geldi, sınavı yapacak olan arkadaşımız rahmetli Milli Eğitim Müdürü Necati Yalçın, benim gibi rahmetli Baki Pat’da sınavı bekliyormuş.

   Biz iki Baki’yi Necati bey sınav tabi tuttu. Baki Pat, biraz peltek konuştuğundan, muziplik olsun diye ona tahtaya “Ekmek” yaz dedi, Baki’de “Eppek” yazdı.

   Bana da beş yumurta, beş kuruştan ne yapar diye sordu, cevapladım… İkimizde şehadetnameyi alıp, orman muhafaza memuru olduk.

   Beni Çaylıoğlu bölgesine tayin ettiler.

  ***

   Birkaç yıl sonra 1960 Askeri İhtilali oldu, bizi Demokrat Parti zamanında memur oldular gerekçesiyle “Düzce”ye sürgün ettiler.

   Dört yıl Düzce’de görev yaptıktan sonra, istifa edip, Devrek’e döndüm. O yıllarda Devrek hareketli ve zengindi, bir yanda madenciler, öte yanda Almanyalı gurbetçiler, bereketli senelerdi.

   Devrek’te ticarete başladım, gene Akın Sineması civarında kuruyemiş, Tekel Büfesi işlettim, sonra motosiklet ve bisiklet kiraya verdim, bu işleri yıllarca yaptım.

   Devrekli gençler benim bisikletlerimle bisiklete binmeyi öğrendiler, sende buna dahilsin.!

   Gene o yıllarda köy düğünleri sıkça yapılırdı, bazen üç gün üç gece sürerdi, müzisyen olan esmer vatandaşlar benim emrimdeydi, “Tırılbaşı” veya “Meyterbaşı” bendim, bir nevi şimdileri menajer dedikleri olay.

   Düğünü olan bana gelirdi, meytarları ben taksim ederdim, pazarlığı ben yapardım, tam yetkiliydim, yardımcılarımı esmer vatandaşlarımızdan meşhur “Gudurmuş Ahmet” yani Ahmet Kocasoy ve Şükrü Kocasoy idi.

   Onları çok severdim, her konuda yardımcı olurdum, onlarda ban son derece sadıktılar. Ağzımdan çık söz onlar için emir gibiydi.

   1980 İhtilalinden sonra, köy düğünleri bitti. Zamanla köylü vatandaşlar, ilçe’de “Salon düğünü” yapmaya başladılar. Her şeyin sonu varmış, bu gelenekte bitti.

  Tabi benim “Meyterbaşı”’lıkta bitti.

   Şimdi emekli hayatı yaşıyorum… dedi.

   Bizde Devrek’in rengi Baki Koşar abimize sağlıklı uzun seneler diliyoruz.

 

GÜNÜN SÖZÜ: “Kokmuş ete tuz neylesin, anlamayana söz neylesin.”

 

 

DİĞER YAZILAR
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
BAŞKAN BOZKURT: TABURUN GİTMESİNE ULUPINAR KAYITSIZ KALDI
BAŞKAN BOZKURT: TABURUN GİTMESİNE ULUPINAR KAYITSIZ KALDI
BAŞKAN BOZKURT: VATANDAŞIN DERDİ GEÇİM
BAŞKAN BOZKURT: VATANDAŞIN DERDİ GEÇİM