Advert
Advert
Advert
ÇULLUK MEVSİMİ
Celal Şakir TELCİ

ÇULLUK MEVSİMİ

Bu içerik 14153 kez okundu.

   Güz ve kış avının gözdesi Çulluk mevsimi geldi, avcılarımız ilk Çulluklarını avladılar, Eskiler Avcının hası; Bıldırcınla, Çulluğu aynı kıtkıya asandır derlerdi. (Kıtka: Kuş askısı)

   Bu demektir ki; Bıldırcın avının son günleri, Çulluk avının turfanda olan ilk günleri, her iki avı aynı gün yapan avcının hasıydı.

   Gene eski avcılarımız Bıldırcını pek avdan saymazlardı, onlar için av Keklik ve Çulluk’tu.

   Av sezonu Üveyik ve Bıldırcınla başladığı için eski avcılar sonbaharı, havaların serinlemesini ve Çullukların gelmesini dört gözle beklerlerdi, hatta o sezon ilk avladıkları çulluğu kıtkaya asmaz, çantaya koyarlardı nazar değmesin diye… Yoksa avcı gösterişten ve çalımdan kolay kolay vazgeçmez.

   ***

   Şimdi düşünüyorum da, Bıldırcın avı için kolay av diyenler haklı, Çulluk ile mukayese edilemez, ne olursa olsun çulluğa atmanın incelikleri vardır.

   Mesela; Ağaçlık, Sıklık alanlarda çulluğa atış mesafesi kısadır,  çabuk olunmalıdır, Çulluk ağır kalkar ama kalkınca öyle zig-zag’lar yapar ki avcıya boşa tetik düşürtür, peşinden alık, alı baktırır.

   Konduğu yer tespit edilirse, tekrar kaldırma şansı vardır, bazende çulluk kalktığı yere tekrar geri döner.

   Her yönüyle gizemli bir av kuşudur, ormanların karagözlüsüdür.

   Çulluk orman kuşudur, Kuzey Avrupa ile bilhassa mevsiminde ülkemize gelir, kış sonu terk eder, bağ bahçe koruluk ve ormanlarda barınır.

   Yem olarak sulak yerlerdeki yaprak altlarını hassas gagasıyla eşeler çeşitli böcekler ve solucanları tercih eder.  Hububat yemez canlı olarak evde beslenmesi imkansızdır.

   Su kenarlarındaki böğürtlenlikler, çalılıklar, çamlıklar çulluk yatağıdır.

   İlçemizin Sazlıkçayı mevkii tamda böyle bir avlaktı, muazzam çulluk tutardı, Şevki usta, Mehmet Ali Saka, Necati Ak oralardaki eski çulluk avcılarımız olarak ilk aklıma gelenler.

   Çulluk gece kuşudur, gözleri geceleri daha iyi gördüğünden hava kararırken yemlenmeye çıkar. Avcılar kışın kar tutmayan su kenarlarında çulluk bekler, bu av beş dakika sürer… heyecanlı kısa bekleyiş çok zevklidir.

   Ülkemizde çeşitli adları vardır, Batı Karadeniz’de Yevle denir, Ege’de Lökeşe derler, Güney’de adı Körtavuk’tur. Ne derlerse desinler Çulluk nadide bir kuştur.

   Devrek ve çevresi eskiden tam Çulluk yatağıydı, Sazlıkçayı bu konuda ayrı bir yazı konusudur.

   Bugün Sazlıkçayı kamu kuruluşları tarafından parselleniş, beton yığınları yükselmiş olarak doğaseverlere sırıtmaktadır.

   Hangi işimiz doğru, varsa yoksa HES’lerle betonlarla yeşili ve doğayı badallamak, rezil etek. Sadece Devrek’te değil her yerde böyle.

     Yazıklar olsun demekten başka elimizden bir şey gelmiyor, eski hatıralar gözümüzde canlanırken, ister istemez içimizi bir hüzün kaplıyor, bazen keşke o yılları görmeseydim diyesim geliyor…

 

                                                  

 MİNİ FIKRA

   Genç ve güzel sekreter son günlerde açık saçık giyinmeye başlamış, özellikle yürürken ortaya çıkan görüntü, genç patronun aklını çelecek duruma gelmiş.

   Bir gün yine aynı ortam oluşunca, patron kapıyı kilitlemiş ve sekretere karşısındaki koltuğa oturmasını söylemiş. .

   Sekreter öyle bir oturmuş ki, genç kadının patronun gözleri yuvalarından oynamış. Sekreterin dizlerine elini koyarak sormuş;

- Bu satılık mı?

  Sekreter tokatı indirmiş ve buz gibi öfkeli bir sesle;

- Elbette hayır, siz beni ne sanıyorsunuz?

   Patron hiç istifini bozmadan;

- Eğer satmayı düşünmüyorsan, reklamını da yapma.!

 

 GÜNÜN SÖZÜ:  “Cahil ile konuşma;

 Rüzgar ile yarışma.”

DİĞER YAZILAR
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
BAŞKAN BOZKURT: TABURUN GİTMESİNE ULUPINAR KAYITSIZ KALDI
BAŞKAN BOZKURT: TABURUN GİTMESİNE ULUPINAR KAYITSIZ KALDI
BAŞKAN BOZKURT: VATANDAŞIN DERDİ GEÇİM
BAŞKAN BOZKURT: VATANDAŞIN DERDİ GEÇİM