Advert
Advert
Advert
SEN NE GÜZEL BULURSUN. GEZSEN DEVREK’İ….
Faik MEKİK

SEN NE GÜZEL BULURSUN. GEZSEN DEVREK’İ….

Bu içerik 5690 kez okundu.

 

TARİHİ, DOĞAL GÜZELLİKLERİ, ŞIRIL ŞIRIL ŞELALELERİ

EL SANATLARI (BASTON), YÖRESEL TATLARIYLA KEŞFEDİLMEYİ BEKLEYEN, DEVREK

   Köknar, kayın, meşe, karaağaç, kestane ve ıhlamur ağaçlarından oluşan güzel ormanları, ilginç jeolojik yapısı, milyonlarca yıl öncesi oluşmuş bazalt (lav) sütunları, kaya mezarları/surları, yaylaları, şelaleleri, billur akarsuları, yaban yaşamın hüküm sürdüğü alanları, mesire yerleri,  elimizden alınıp giden Yedigöller’iyle keşfedilmeyi ve tanıtılmayı bekleyen ilçe, DEVREK

YAŞANILASI DEVREK
Billur dereleri,
Buzdan kaynakları,
Şırıl şırıl şelaleleri,
Gizlenmiş lav sütunları,

Gizemli tarihi

Görülesi yaylaları,
Gezilesi ormanları var.

Sen ne güzel bulursun

Gezsen Devrek’i


Çıtır çıtır simitleri,

Cevizli kömeci,

Yaprak sarması,

Ağız tadı beyaz baklavası var.

Sen ne güzel bulursun
Gezsen DEVREK'İ.

Haziran 2019/ Faik Mekik

 

MALYA ŞELALELERİ

    23 Haziran Pazar günü Devrek Kent Konseyi Doğa Yürüyüş Grubu olarak rotamız Malya Şelaleleriydi. İlçemize 13 km uzaklıkta olup, Tosunlar Köyü sınırları içerisinde dere yatağı üzerinde 1 metreden, 12/15 metreye kadar değişen 6 şelalenin yer aldığı Malya Şelalelerine ulaşmak için; eski Zonguldak yolunu bir süre takip ettikten sonra araçtan inip, Yılanlıca Köyü Çay Mahallesi’nden girdiğimiz dere yatağında çoşkun akan suyun serinliğinde sağlıklı yaşam için, doğa yürüyüşümüze başlamış olduk. Bir ara Emin Tatbul ağabeyin heyecanla ‘’ ellibir yıl önce görev yaptığım Döngeloğlu İlkokulu buralarda olmalı’’ diyerek dereden çıkarak patikadan ilerlemeye başladı. Ders zili çalmış gibi tek sıra halinde Emin ağabeyin peşi sıra yürümeye başladık. Atatürk büstünün kaidesi karşıladı bizi… Diğer köy ilkokullarında olduğu gibi Atatürk büstü alınmıştı. Camları olmayan çatısı yer yer göçmeye başlamış okulun sınıflarını dolaşan Emin ağabey pencereden bize bakarak Şaziye öğretmenle evliliğe giden sevdanın temellerinin bu okulda atıldığını anlattı. Aslında anlattığı bir köy öğretmenini aşk hikayesiydi. Tatlı bir tebessüm bırakarak, okuldan ayrılıp, dere yatağına yöneldik. Hoş sohbet eşliğinde sırasıyla Koyungölü, Kızgölü ve Karagöl’e ulaştık. Sanırım Kızgölü’nde serinleme molasında İzzet ağabey ve ardından ben minik gölün serin sularına bıraktık, kendimizi… Bizim dışımızdaki arkadaşlar tercihlerini seyirden yana kullandılar. Güneş tam tepemizde olmasına rağmen ağaçların gölgesiyle, derenin serinliği bizi pişmekten kurtardı.

   

Dere yatağında kısa süreli yemek ve dinlenme molasının ardından düşe kalka düştük şelalelerin peşine… Kısa bir süre sonra ilk şelale ile karşılaştığımızda yüzümüzdeki yorgunluk hali, yerini mutlu bir yüz ifadesine bırakmış oldu. Keyfimize diyecek yoktu. Dördüncü şelaleye ulaştığımızda sevincimizi daha sesli ifade eder olduk. Fotoğraf çekmeye doyan arkadaşlarla dik patikadan çıkarak yeniden dere yatağında yürüyüşümüz devam etti. Beşinci şelaleyi görmeden sesini duyduk. Kaya yatağında büyük bir uğultu ile akan Malya Şelalesi tam karşımızda idi. Uzun bir süre tadını çıkardık.

   Az daha unutuyordum. Yılanlıca’dan Tosunlar’a kadar, 15 km dere yatağı boyunca kaderine terk edilmiş üç su değirmeni ile karşılaştık.

Geçmişte un ihtiyacını karşılamak için kullanılan su değirmenleri, gelişen teknolojiyle ve göçün etkisiyle tarihe karışıyor. Yok olmak üzere olan bu güzellik karşısında içimiz burkulurken,  kulağımızda buğday öğütürken türkü söyleyen kızların sesi yankılandı.

   Şelalenin yanı başındaki patikadan köyün alt yamacına ulaştığımızda rengarenk kır çiçekleri ile buluştuk. Aşağı doğru son bir defa baktığımızda son şelaleyi de görmeden köye çıkmadık.15 km’lik doğa yürüyüşümüzü yedi saatte tamamlamış olduk. Gün boyunca yaşadığımız güzellikleri geride bırakarak,  Devrek’e dönerken Malya Şelalelerinin Devrek’in turizme açılan pencerelerinden  biri olabileceği aklımızdan hiç çıkmadı.

  Önümüzdeki günlerde Aksu Yayla şenliklerinde görüşmek üzere sevgiyle doğada kalın.

DEVREK’TE TURİZMİ CANLANDIRMAK İÇİN  NE YAPMALI?

   Ortak akılla bu sorunun yanıtını bulduğumuz oranda sorunu çözmüş oluruz.

ALTERNATİF TURİZM ALANLARI YARATMALI

   Saha çalışması yapılarak, bölgenin detaylı bir haritası çıkarılmalı.

   Yürüyüş yolları, küçük şelaleler, mesire yerleri, mağara ve bazalt (lav) sütunları turizme kazandırılmalı.

HEDEFİMİZ, DEVREK’İN YAŞAYAN VE YAŞANILACAK BİR KENT OLMASI

   Merkezi ve yerel yönetimle  birlikte, tüm enerjimizi Devrek’i kalkındırmak için kullanmalıyız.

YANI BAŞIMIZDAKİ GÜZELLİKLERİ TURİZME KAZANDIRMALIYIZ

Devrek’in doğal güzelliklerini  gün yüzüne çıkarıp, turizme  kazandırmanın zamanı gelmedi mi?

 

 

DİĞER YAZILAR
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
BAŞKAN BOZKURT: VATANDAŞIN DERDİ GEÇİM
BAŞKAN BOZKURT: VATANDAŞIN DERDİ GEÇİM
CHP İLÇE BAŞKANI DİKENLİ: ULUPINAR ARTIK KENDİNE GEL
CHP İLÇE BAŞKANI DİKENLİ: ULUPINAR ARTIK KENDİNE GEL