Advert
Advert
Advert
DÜNYANIN EN RENKLİ GÜZEL İNSANLARI,  8 NİSAN DÜNYA ROMANLAR GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN!
Faik MEKİK

DÜNYANIN EN RENKLİ GÜZEL İNSANLARI, 8 NİSAN DÜNYA ROMANLAR GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN!

Bu içerik 3104 kez okundu.

 

 8 Nisan günü Devrek, Zonguldak, Türkiye ve Dünya’da hep bir ağızdan haykırıyorlar!’’Eşit yurttaşlar olarak görülmek ve muamele edilmek istiyoruz!’’Çok şey mi istiyorlar? Elbette hayır, kağıt üzerinde değil yaşamın her alanında ön yargılardan arınmış, eşit yurttaş olmak, haklarıdır.Yüzyıllarca göçebe bir yaşam sürdürmelerinden dolayı yazılı bir dilleri olmadı. Sindirilmiş, yeryüzünün çaresizleri, esmer tenli insanları karanlık kaderlerine terk edildiler…


8 Nisan Türkiye’de Roman toplumunun sorunlarının tartışıldığı, çözüm odaklı düşüncelerin geliştirildiği, kültürlerinin korunmasına yönelik görüşlerin ortaya atıldığı bir gün olmalı.

   Maalesef günümüz Türkiye’sinde de Roman halkına yönelik nefret söyleminin,ayrımcılığın ve tahammülsüzlüğün işaretleri hala her yerde görülebiliyor. Acı ama gerçek,Romanların yokluk ve yoksunluk içindeki yaşamları nedeniyle bir ayrımcılık söz konusu…

8 Nisan, Romanların mücadele de birleşmesine bir çağrıdır! Tüm dünya da Romanlar bugünü, 1971 yılında Londra yakınlarındaki Orphington kentinde düzenlenen ilk Dünya Roman Kongresi’ne atfen kutlamaktadır. Kongrede alınan kararlar, o günden bu yana Romanların ayrımcılığa karşı mücadelesini şekillendirmekte ve bu doğrultuda, her yıl 8 Nisan Dünya Romanlar günü olarak, “Barış, refah ve dayanışma için birlik!” anlayışıyla kutlanmaktadır.

 
Romanlar gününün Türkiye'de kabul edilmesi AKP oylarıyla reddedildi.

Tüm dünyada kutlanan 8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nün Türkiye’de kabul edilmesini öneren yasa teklifi AKP oylarıyla reddedildi.

 

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu’nun CHP Grup Başkan vekili Özgür Özel ile birlikte, tüm dünyada kutlanan 8 Nisan’ın Türkiye’de de Dünya Romanlar Günü olarak kabul edilmesi için TBMM’ye sunduğu yasa teklifi AKP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.(2018)

8 NİSAN FARKINDALIK YARATMA, DAYANIŞMA GÜNÜ 

8 Nisan’ın Romanların sorunlarının görünür kılınacağı, yaşadıkları ön yargı ve dışlanmışlığın önlenmesi için adımların atılacağı bir farkındalık yaratma günü olarak kabul etmek gerektiğine inandığını belirten Özcan Purçu; “Dünya Romanlar Günü tek başına Roman kültürünü kutlamakla sınırlı olmayıp Roman vatandaşlarımızın hayatın her alanında yaşadığı baskı ve dışlanmışlık konusunda farkındalık yaratıldığı, birlik ve mücadelenin, yan yana bir arada yaşayabilmenin vurgulandığı bir gündür. Bu gün, ayrımcılığa karşı hareket etmek, politikalar geliştirmek, birlik ve dayanışmanın gücünü ortaya koymak açısından manidardır. 8 Nisanın ülkemizde Romanlar Günü olarak kabul edilmesi teklifi; 8 Nisan’da kamu kurum ve kuruluşları tarafından sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla tören düzenlemesini, ‘Roman kültürünün tanıtılması ve sorunlarının görünür kılınması’ konusunda farkındalık çalışmaları yapılmasını da içermektedir” dedi. 

‘DIŞLANMIŞLIK İSTEMİYORUZ,

 ÖNYARGIYA MARUZ KALMAK İSTEMİYORUZ’

Özcan Purçu, TBMM Genel Kurul konuşmasında şunları söyledi:

8 Nisan Dünya Romanlar Günü olarak bugün Türkiye'de neyi istiyoruz? Biz Romanlar olarak unutulmak istemiyoruz, hizmet almak istiyoruz, ayrımcılığa tabi tutulmak istemiyoruz, ön yargıya maruz kalmak istemiyoruz, farkındalık istiyoruz, hizmet istiyoruz ve barış istiyoruz. Bunun için, Avrupa'da ve dünyada kutlandığı gibi Türkiye'de de Roman gününün kabul edilmesini istiyoruz, çok normal bir şey istiyoruz. Dolayısıyla, bu bağlamda da hepinizden destek istiyoruz. Çünkü maalesef, Türkiye'de Roman vatandaşlarımız unutulmuş durumda, mahallesinin önünden geçersin ama içine girdiğin zaman gerçeği görürsün. Çok fazla da içimize girilmediği için gerçeği hiç kimse bilmiyor. 

‘SENEDE BİR GÜN!’

Türkiye'de ne kadar roman yaşıyor desem bunun net cevabını verebilir miyiz? Türkiye'de Romanların yüzde kaçı işsiz desem bu soruyu cevaplayabilir misiniz? Türkiye'de Romanların yüzde kaçı okula gidiyor desem bunu cevaplayabilir misiniz? Bunu cevaplayamazsınız, bu derdi bu sıkıntıyı biz biliyoruz. Örnek vereyim: Türkiye'de 5 milyon civarında Roman vatandaş yaşıyor; yüzde 96'sı işsiz, yüzde 2'si ancak liseye gidebiliyor, binde 4'ü ancak üniversiteye gidebiliyor ve yoksulluk sınırının altında, açlık sınırının altında yaşıyor çünkü işi yok, eğitimi yok. Bunun için biz Romanları görünür kılmak istiyoruz, bunun için bugünün kabul edilmesini istiyoruz. Bugün senede bir defa belki hatırlanırız, senede bir defa belki Hükûmetin aklına geliriz, senede bir defa belki hizmet alabiliriz, senede bir defa belki hatırlanıp aranırız, soruluruz, belki hasbıhal ederiz! (Özcan Purcu)

 Türkiye’nin ilk Roman kökenli Milletvekili olan CHP’li Özcan Purçu: O Roman çocuk sen olabilirdin.

   Türkiye’nin ilk Roman kökenli Milletvekili olan CHP’li Özcan Purçu, içini döktü: ’’Bugün dışladığın bir Roman çocuğuna iyi bak! Senin ailen de Roman olabilirdi. Yokluk ve yoksunlukiçindeki o çocuk sen olabilirdin! İnsanı yaşam koşullarıyla değerlendirmemeliyiz, insan olduğu için değer vermeliyiz.

ROMANLARIN GELECEK KAYGISI VAR

Devrek’te Romanların bir bölümü enstrüman çalıp, şarkılar söyleyerek düğünlerimize renk katıp bizler eğlenirken, onlar o eğlencelerden günlük kazandıkları ile evlerini geçindiriyorlar. Sosyal güvencesiz günlük işlerde çalışırlarken, içlerinde hep bir gelecek kaygısı taşıdıklarını unutmayalım. Ekmek parası için müzik dışında atık toplayıp ayrıştırarak yaşam mücadelesi veren romanları da unutmayalım. Dileğim, Roman vatandaşların yaşam koşullarının iyileştirilmesi…

ROMAN,

 ROMANLARIN DİLİNDE

 İNSAN ANLAMINA GELİR

 

 

Kaynak: Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purcu

DİĞER YAZILAR
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
 BAŞKAN ULUPINAR İLK MECLİS TOPLANTISINI YAPTI
BAŞKAN ULUPINAR İLK MECLİS TOPLANTISINI YAPTI
DEVREKLİ ÖĞRENCİ İL BİRİNCİSİ OLDU
DEVREKLİ ÖĞRENCİ İL BİRİNCİSİ OLDU