UZUNDAL: 3 DEVREK TÜRKÜSÜ DAHA GÜNYÜZÜNE ÇIKARTILDI

"Bu çalışmalarımızda bizlere inanılmaz destek veren Prof.Dr. Hayrettin İvgin ve Doç.Dr. Hüseyin Yaltırık’a halkımız adına teşekkürlerimizi sunuyoruz”

Gündem - 2019-04-13 17:53:30

UZUNDAL: 3 DEVREK TÜRKÜSÜ DAHA GÜNYÜZÜNE ÇIKARTILDI
Bu içerik 10916 kez okundu.

 

    Sercan KAPUSUZ-

     Rüştü Onur Sanat ve Kültür Derneği (ROSAK) bünyesinde çalışmalarını sürdüren Devrek Kültürünü ve Türkülerini Araştırma Kurulu üyeleri, Devrek yöresine ait bilinmeyen 3 yeni türküyü daha gün yüzüne çıkardı.

 

 

     Çalışmalarını aralıksız sürdüren Devrek Kültürünü ve Türkülerini Araştırma Kurulu Başkanı Mustafa Uzundal, son 3 ay içinde yaptıkları köy ve arşiv taramaları sonucunda 3 türkünün daha gün yüzüne çıkarıldığını söyledi.

      Başkan Uzundal, amaçlarının Devrek kültürünün ve türkülerinin gün yüzüne çıkartılarak, kalıcılığını sağlamak ve gelecek nesillere aktarmak olduğunu vurguladığı konuşmasında şunları kaydetti:

      “Kurul üyemiz İbrahim Tığ, Adatepe Köyümüzden ‘Akkoyunum Hastadır’ adlı türküyü Hanife Karaman (Hencuk Nine) ve  Ayhan Alaz’ dan derledi ve bu türküyü TRT İzmir Radyosu Türk Halk Müziği Sanatçısı Doç. Dr. Hüseyin Yaltırık notaya aldı.

      Yine Doç. Dr. Hüseyin Yaltırık hocamızın katkı ve destekleriyle TRT arşivinde yaptığımız araştırmaların sonucunda büyük usta Muzaffer Sarısözen’in 26.07.1948 tarihinde Devrek’e gelerek 2 türkü derlediğini ve bu türküleri TRT arşivinde kayıt altına aldığını ortaya koyduk. ‘Kız Güllü/ Ereğliden Gelirken’ ve  ‘Değirmenin Bendine / Hoppala Yavrum’  adlı bu türküleri Muzaffer Sarısözen hoca Nizamlar ve Yılancakuz  Köylerinde yaşayan Mustafa Alagöz ve Yaşar Çakıl’dan derleyerek kayıt altına almış. Değerli hocamız Hüseyin Yaltırık’ın önerisiyle bu türküleri yeniden Nihat Ahlat öğretmenimizin kaynak kişiliğinde derleyip günyüzüne çıkardık. Hüseyin Yaltırık hocamızda bu türkülerin tamamını da notaya aldı. Bu 2 türkümüzü 71 yıl sonra TRT arşivinden çıkartarak halkımızın beğenisine sunmaktan gurur duyuyoruz. Bu çalışmalarımızda bizlere inanılmaz destek veren Prof.Dr. Hayrettin İvgin ve Doç.Dr. Hüseyin Yaltırık’a halkımız adına teşekkürlerimizi sunuyoruz”  

ŞEHİR DERGİSİ 166. SAYISIYLA OKUR KARŞISINDA

ŞEHİR DERGİSİ 166. SAYISIYLA OKUR KARŞISINDA

16:05 - Gündem

DEVREKLİ MUHTARLAR BAŞKANINI SEÇTİ

DEVREKLİ MUHTARLAR BAŞKANINI SEÇTİ

13:52 - Gündem

ŞAİR VE YAZARLAR SAFRANBOLU’DA BULUŞTU

ŞAİR VE YAZARLAR SAFRANBOLU’DA BULUŞTU

08:42 - Gündem

  2 AY İÇİNDE HİZMETE GİRMESİ PLANLANIYOR

2 AY İÇİNDE HİZMETE GİRMESİ PLANLANIYOR

16:39 - Gündem

  MATEMATİĞİN DEHALARI DEVREK'TE TER DÖKTÜ

MATEMATİĞİN DEHALARI DEVREK'TE TER DÖKTÜ

17:11 - Gündem