Reklamı Geç
Advert
Advert
Advert
Advert

SENDİKA DAVASINDA KARARLI

Zonguldak Platformu bileşenlerinden GMİS ile Zonguldak Demokrasi Platformu, TTK’nın da bulunduğu 19 Kamu İktisadi Teşekkülü’nü ilgilendiren KİT Reformu ile ilgili son gelişmeleri değerlendirdi.

SENDİKA DAVASINDA KARARLI
Bu içerik 527 kez okundu.
Advert

Zonguldak Platformu bileşenlerinden GMİS ile Zonguldak Demokrasi Platformu, TTK’nın da bulunduğu 19 Kamu İktisadi Teşekkülü’nü ilgilendiren KİT Reformu ile ilgili son gelişmeleri değerlendirdi.

 Zonguldak Platformu bileşenlerinden Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) ile Zonguldak Demokrasi Platformu, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından aralarında TTK’nın da bulunduğu 19 Kamu İktisadi Teşekkülü’nü ilgilendiren KİT Reformu taslağıyla ilgili son gelişmeleri değerlendirmek üzere Genel Maden İşçileri Sendikası’nda (GMİS) bir toplantı gerçekleştirdi. GMİS Genel Başkanı Yeşil, “KİT reformu adı altında gerçekleştirilmeye çalışılan bu taslağın tekrar gündeme gelmesi, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun bunun içine sokulması ve diğer KİT'lerin de ayrılmadan bu sürece dahil edilmesi konusunda atılacak adımlarda da kararlı bir şekilde mücadelemize kaldığımız yerden devam edeceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.” dedi.

  Zonguldak Platformu bileşenlerinden GMİS ile Zonguldak’ta bulunan işçi ve memur sendikaları, siyasi partiler, meslek odaları ile sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu Zonguldak Demokrasi Platformu, 17 Temmuz 2024 tarihinde Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Merkezi’nde toplanarak KİT Yönetim Reformu taslağıyla ilgili değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya, Zonguldak Demokrasi Platformu Başkanı Erdoğan Kaymakçı, GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Sekreter Yener Arslanbuğa, platform üyesi sendika, siyasi parti, meslek odaları ve sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı.

  Zonguldak Demokrasi Platformu Başkanı Erdoğan Kaymakçı, Kilimli ilçesinde iki ayrı kaçak maden ocağında hayatını kaybeden maden işçileri için başsağlığı dileyerek, “Bu tür ocaklarda hiçbir mühendislik, bilim ve tekniğin uygulanmadığı, hiçbir denetimin yapılmadığı ortamlarda bu durum yıllardır devam ediyor. Bu nedenle, bu tür ocakların faaliyet göstermemesi için yetkililerin önlem almasını talep ediyorum. Yıllardır aynı uygulamalar devam ederse, farklı sonuçlar almanız mümkün değildir.” dedi. KİT Reformu taslağıyla ilgili değerlendirmeler yapmak üzere toplandıklarını ifade eden Kaymakçı, “Bugünkü toplantımızın amacı da, biliyorsunuz geçen hafta burada Sayın Başkan ile birlikte ve diğer katılımcılar ile birlikte bir toplantı yaptık. KİT Reformu adı altında yasalaşmaya çalışan bir değişiklik adına reform deniliyor ama bir reform değil bu. Eğer bu uygulama geçerse Türkiye Taşkömürü Kurumu ve benzer 19 kuruluşun tasfiyesine yol açacak bir uygulama olduğunu belirtmiştik. Bu kapsamda çalışmalarımız devam etti. Hemen akabinde, GMİS salonunda geniş katılımlı bir karşı duruş gösterildi. Ardından, GMİS yönetimi Ankara’da çeşitli görüşmelerde bulundu. Bugünkü toplantımızda, bu gelişmelerin nelerdir bunlar bize aktarılacak ve bundan sonra geleceğe yönelik bu tür uygulamanın bu tür yasa değişikliğin yapılmaması için neler yapabileceğimizi değerlendireceğiz.” diye konuştu.

  YEŞİL GELİŞMELERİ DEĞERLENDİRDİ

  GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil de sözlerine kaçak ocaklarda hayatını kaybeden 2 maden işçisini anarak başladı. Yeşil, “Kilimli Bölüm Mahallesi ve Kilimli Damarlı Mahallesi'ndeki kaçak ocaklarda hayatlarını sürdürebilmek için bile bile ölüme giden ve sonucunda vefat eden iki arkadaşımıza Allah'tan rahmet, ailelerine de sabırlar diliyorum.” dedi.

 Gündemlerinin KİT Reformu olduğunu ifade eden Genel Başkan Yeşil, “Ocak ayında başlayan Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın KİT Reformu adı altında yapmak istediği yasa değişikliği ile ilgili bir dizi çalışmalar yaptık. Bu çalışmalarımızın devamında, 9 Temmuz'da da Zonguldak Platformu olarak GMİS toplantı salonunda kitlesel bir basın açıklaması yaptık. Toplantımıza Zonguldak bileşenleri, paydaşları ve emek dostları büyük bir katılım sağladı. Bu vesileyle, arkadaşlarımıza ve Zonguldak sevdalılarına teşekkür ediyorum.

 Sadece Türkiye Taşkömürü Kurumu değil, içinde 19 KİT'in bulunduğu, tamamı bu halkın vergileriyle alınan milli değerlerimiz olan bu kuruluşları ayakta tutmak ve bu yasa hayata geçerse, bu kurumların kapatılması, özelleştirilmesi, devredilmesi ve devamında yabancı ortaklara devredilmesi gibi vahim sonuçlara varabilecek bu tasarıyı engellemeye çalışıyoruz. Bu konudaki çalışmalarımız hala devam etmektedir.

  Toplantı salonunda söylediğimiz gibi, bu toplantımızın karşılık bulmaması halinde bizler Zonguldak Platformu olarak beraber sürecimizi devam ettireceğimizi beyan etmiştik. Devamında Ankara'ya davet edildik. Sayın Enerji Bakanımız, Adalet ve Kalkınma Partisi Zonguldak milletvekilleri, Bartın milletvekilleri, Karabük milletvekilleri ve il başkanlarıyla birlikte bir toplantı yaptık. Bu toplantı sonucunda, bizlerin ortak duruşu, Türkiye Taşkömürü Kurumu üzerinde oynanan oyunların durdurulması ve KİT Reformu’nun hayata geçmemesi. Sayın Enerji Bakanımız bizimle aynı düşüncede olduğunu beyan etti. Kesinlikle Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun güçlendirileceğini ve yerli ve milli kaynakların değerlendirilmesi konusunda çalışmalarının süreceğini bizlere beyan etti. Bu bizlere güven verdi aynı tarafta olmamız. Tabi biz bunu sadece varsayımlara bırakamayız.

 nO gün salonda söylediğimiz gibi Sayın Bakanımıza da aynı şeyi söyledik. Bu süreçten sonra KİT Reformu’yla ilgili herhangi bir adım atılmasında dahi, gündeme gelmesinde dahi, biz Zonguldak Platformu olarak kaldığımız yerden eylemlerimize devam edeceğimizi kendilerine beyan ettik. Bugün buradan yine söylüyorum.

 ‘KİT REFORMU TEKRAR GÜNDEME GELİRSE KALDIĞIMIZ YERDEN DEVAM EDERİZ’

  KİT Reformu adı altında gerçekleştirilmeye çalışılan bu taslağın tekrar gündeme gelmesi, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun bunun içine sokulması ve diğer KİT'lerin de ayrılmadan bu sürece dahil edilmesi konusunda atılacak adımlarda da kararlı bir şekilde mücadelemize kaldığımız yerden devam edeceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.

  Bu mesele başka platformlara çekilmeye çalışılıyor, ancak bizim işimiz emek, bizim işimiz ekmeğimiz, bizim işimiz Zonguldak ve milli değerlerimizdir. Bu anlamda yapılması gereken ne varsa Zonguldak Platformu olarak bu mücadeleye hazırız ve yapılması gereken ne varsa da beraber yapma konusunda kararlıyız.”

Advert
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
BÜYÜK BİR EĞİTİM YUVASI: DEVREK LİSESİ
BÜYÜK BİR EĞİTİM YUVASI: DEVREK LİSESİ
DEVREK’TEN BİR FATMA NEVVARE ERÇİN ÖĞRETMEN GEÇTİ
DEVREK’TEN BİR FATMA NEVVARE ERÇİN ÖĞRETMEN GEÇTİ