Reklamı Geç
Advert
Advert
Advert
Advert

DEVREK EĞİTİM SEN, 8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ’NÜ KUTLADI

DEVREK EĞİTİM SEN, 8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ’NÜ KUTLADI
Bu içerik 1678 kez okundu.
Advert

 

   Eğitim-Sen Devrek Temsilciliği Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Devrek Cumhuriyet Alanı’nda toplandı.

    Eğitim-Sen Devrek Temsilciği tarafından ilk olarak sendika binasında düzenlenen kahvaltının ardından Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında pankartlar açarak, slogonlar attılar.

    Kadın Platformu tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 8 Mart 1857’te New York’ta kadın işçilerin uzun çalışma saatlerine, kölelik koşullarına karşı direnirken katledilişlerinin 163. yılında, bu 8 Mart’ta da, itirazlarımızı, isyanımızı, mücadele inadımızı kuşandık, el ele alanlardayız.Evet; 1857’den bu yana hak almak ve özgür olmak için yürüttüğümüz mücadele tarihimizle çok yol aldık. Ne var ki, rengimiz, dilimiz, inancımız fark etmeksizin, haklarımıza, kazanımlarımıza saldırılar, katmerli sömürü, baskı ve şiddet artarak devam ediyor.

    Yağma, talan, aşırı kar hırsı, ekosistemi yok edecek düzeye ulaştı. Eşitsizlik, işsizlik, yoksulluk, açlık,  savaş, göç, ölüm akıl almaz boyutlarda. Buna karşın, yoksul halklar, emekçiler, kadınlar, gençler ve doğa “bu böyle gitmez” diyerek haykırıyor. Otoriter ve popülist iktidarlar varlıklarını sürdürmek için bu haykırışları susturmak istiyor ve baskıyı, savaş politikalarını, şiddeti artırıyor. Kadınlar baskılara boyun eğmiyor, yeryüzünün her yerinde direniyor, tarih yazıyor, Yoksulluğa, işsizliğe, güvencesizliğe, köleliğe, savaşlara, doğa ve yaşam alanlarının talanına karşı yükselen halk isyanlarının en önünde yer alıyor. Yaşamlarına, emeğine, bedenine, kimliğine sahip çıkıyor, meydanları dolduruyor. Şiddete, tacize, tecavüze, cinsiyetçiliğe, eşitsizliğe, ırkçılığa ve kadınların inkârına yönelik politikalara karşı özgün, yeni ve yaratıcı direnişlerini dünyanın bütün kadınları birbiriyle paylaşıyor. Şili’de başlayan ve dünyanın her yerinden milyonlarca kadının eşlik ettiği, asıl failin yüzüne “katil, tecavüzcü sensin” diye haykıran lastesis dansımızda olduğu gibi iktidarlarını sürdürmek isteyenlere büyük korku salıyor.

GÜVENCESİZLİK, SÖMÜRÜ, EKONOMİK KRİZ, SAVAŞ VE ŞİDDET SARMALINA MAHKÛM DEĞİLİZ!

   Bugün ülkemizde, kamudaki istihdam parçalı, performansa dayalı, esnek, güvencesiz bir yapıya dönüştürüldü. Bu dönüşüm beraberinde bize, daha fazla eşitsizlik, yoksulluk, ayrımcılık, cinsiyetçilik, şiddet, taciz ve mobbingi getirdi. Bu kölelik koşulları, baskıyla, örgütlülüğümüz parçalanarak kabul ettirilmek isteniyor.  Haklarımız bir bir elimizden alınıyor. Din siyasallaştırılıyor, eşitsizlik fıtratla açıklanıyor. Savaşın, göçün ve ekonomik krizin en yakıcı sonuçlarını yine kadınlar yaşıyor.

  Tüm bu politikalar siyasi iktidarın tercihi. Ülke kaynakları istenirse belli kesimler yerine kadınların, emekçilerin, gençlerin, tüm toplumun ihtiyaçları için kullanılabilir. 

   Sevgili kadınlar,  Bize baskı, sömürü ve şiddet dışında bir şey vaat etmeyen ataerkil kapitalist sisteme karşı tarihimizden aldığımız gücümüzle mücadelemizi sürdürüyoruz, sürdüreceğiz. Adil, eşit ve özgür bir yaşam biz kadınların mücadelesiyle kurulacaktır. İşte bu yüzden bugün yine 8 Mart alanlarındayız.

    Alanlardayız çünkü; Biz KESK’li kadınlar olarak acilen; Doğum izinleri arttırılsın istiyoruz. 8 Mart kadınlar için ücretli izin günü sayılsın istiyoruz. Kapatılan kamu kreşleri açılmalıdır diyoruz.Kadın ve Eşitlik Bakanlığı derhal kurulmalıdır diyoruz.

   İstiyoruz ki; Eşit işe eşit ücret sağlansın. İş yerinde şiddeti, ayrımcılığı ve mobbingi önleyen düzenlemeler yapılsın. Şiddet, ayrımcılık, mobbingin gerçekleştiği durumlarda etkili bir soruşturma mekanizması kurulmalı ve caydırıcı cezalar tanımlansın. Esnek-güvencesiz-kayıt dışı ve taşeron çalışmaya, kiralık işçilik uygulamasına son verilmeli, güvenceli iş, güvenli yaşam koşulları sağlansın.

    OHAL komisyonu derhal lağvedilmeli, KHK’lerle haksız hukuksuz yere işten çıkarılan tüm emekçiler görevlerine iade edilsin.Eğitim ve sağlık alanı başta olmak üzere kamusal alanın tümüne yayılan dinselleştirme politikalarından vazgeçilsin.İstanbul sözleşmesi başta olmak üzere kadınlardan yana imza atılan uluslararası sözleşmelerin gereklikleri yerine getirilsin.Ve diyoruz ki,Çözüm, sorunları yaratan ve artıranlarda değil, çözüm haklarını almak için birleşmiş, buluşmuş  kadınların mücadelesindedir. Bizler milyonlarız, haklı olanlarız. Gelin her birimiz haklı taleplerimizi, mücadeleyi sahiplenelim. Kazanalım.

    YAŞASIN ÖRGÜTLÜ KADIN MÜCADELESİ, YAŞASIN 8 MART!” denildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
DEVREK BİLSEM'DEN MÜTHİŞ KONSER
DEVREK BİLSEM'DEN MÜTHİŞ KONSER
  19 MAYIS KUTLAMA PROGRAMI BELLİ OLDU
19 MAYIS KUTLAMA PROGRAMI BELLİ OLDU