Reklamı Geç
Advert
Advert
Advert
Advert

SEVDA KOKUYOR HER ŞEY: BAHAR

Erikler, bademler çiçek açtı. Börtü böcek cıvıl cıvıl.

SEVDA KOKUYOR HER ŞEY: BAHAR
Bu içerik 1640 kez okundu.
Advert

 

     İbrahim TIĞ

     Eskiler “Mart’ın on beşi kış, on beşi yaz” derlerdi. İşte tam da İlkbahar mevsimine girdiğimiz günlerdeyiz. “Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır.” sözünün de geride kaldığı şu günlerde doğa uyandı. Erikler, bademler çiçek açtı. Börtü böcek cıvıl cıvıl.

     İnsanlar bağına, bahçesine doluştu. Bir kaç hafta önce başlayan budama mevsimi de geçti artık. Ben de bahçemizdeki bitki ve meyve ağaçlarımızın daha iyi gelişmesi ve verimini arttırması için,Devrek Tarım ve Orman İlçe Müdürü Rıfat Verim, Ziraat Mühendisleri Ramazan Gürbüz, Tekniker Ayhan Alaz ve Volkan Hızarcı’dan yardım aldım. Bir umutla yeşeriyor bahçemiz.

    Bizim yörenin ilk sebzesi Eşek Baklası (Sultaniye) ilk ürününü verdi, ben tadına bile baktım. Kayınvalidemin Bezelyeleri küçük küçük de olsalar döktü. Birkaç haftaya yeme kıvamına gelir.

     Kiren (Kızılcık) ağaçları çoktan sarı renge boyandı, Fındıklar sümbüle durdu… Orman, bahçe ve dere kenarlarında Nergis, Dağ Menekşeleri, Mor Sabun Çiçekleri, Küçük Koyun çiçekleri (Papatyalar) baharın ala ürküntüsü…

    “Çiçekler ekiliyor güzelim haydi haydi

      Bahçeye dikiliyor aman ne edelim nasıl edelim” diye başlıyor Kırşehir Türküsü Neşet’in dudaklarında. Şair Ahmet Özer ağabey baharın müjdeleyicisi olarak karlar arasından yükselmeye çalışan “Kardelen”ini paylaşlıştı 11 Şubat’ta. Paylaşımına da, “Ankara'da kardelenlerim karşıladı beni. Ankara soğuğuyla çarpışırken buldum onları. Direnmenin simgesi kardelenleri sevenleriyle kucaklaşmaya gönderiyorum.” notunu düşmüştü.

     Çiğdemlere ne demeli!.. Mor, beyaz ve sarı renkli çiğdem çiçekleri, kayalıkların arasında naif durumları ile size göz kırparlar. Doğa ve yaşamımızın bir parçası çiçekler…

      Komşumuz Aysel hanım sesleniyor; Pırasa fidesi ektim Hatice abla… bir Karık da Ispanak… Ben de Kabalak topluyorum..

      Ayrı bir tadı vardır baharın.  Taze olan başlangıçları anımsatır. Güzel olan her şeyi, sevgiden kabaran gönülleri anımsatıyor. Yeniden canlanmayı, dirilmeyi anlatıyor. Aslında sadece benim değil küçüğünden, büyüyünceye herkesin sevdiği mevsimdir İlkbahar. Ayrıca hayvanların, lalerin, sümbüllerin, zambakların, güllerin, papatyaların mevsimidir. İnsanı hem ruhen, hem de bedenen mutlu eder. Hüzünleri mesken tutan yüreğimiz ilkyazla, mutlulukla coşuyor. Sevda kokuyor her yer. Doğayla birlikte içimiz, yüreğimiz ruhumuz çiçekleniyor.

     Bugün günlerden bahar ve Bahar Ece!

 

    

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
DEVREK BİLSEM'DEN MÜTHİŞ KONSER
DEVREK BİLSEM'DEN MÜTHİŞ KONSER
  19 MAYIS KUTLAMA PROGRAMI BELLİ OLDU
19 MAYIS KUTLAMA PROGRAMI BELLİ OLDU