Reklamı Geç
Advert
Advert
Advert
Advert

MEYVELERİN ÇEKİRDEĞİNDEN TESPİH YAPIYOR

Devrekli Mustafa Karka, zeytin ve şeftali çekirdeğinden tespih yapıyor.

MEYVELERİN ÇEKİRDEĞİNDEN TESPİH YAPIYOR
Bu içerik 3332 kez okundu.
Advert

 

  -Sercan KAPUSUZ-

  Devrekli Mustafa Karka, zeytin ve şeftali çekirdeğinden tespih yapıyor.

 Devrek'te yaşayan 54 yaşındaki Mustafa Karka,  emekli olduktan sonra hobi olarak el emeği tespih yapmaya başladı. Emekli olduktan sonra fazla boş vaktinin olduğunu düşünen Karka bu vaktini nasıl değerlendirebileceğini düşünürken hiç bir bilgisi ve becerisi olmayan tespih yapımına başladı.

Tespih yapımı için neleri kullanabileceğini nasıl yapıldığını araştıran Karka meyve ve zeytin gibi çekirdekli yemişlerin çekirdeğinden tespih yapılabileceğini tespit ettikten sonra tespih yapmaya başladı.  Fikrini ilk önce yakınlarına ve arkadaşlarına anlatan ve kiminden destek kiminden ise olumsuz görüşler aldığını belirten Karka: " Emekli olduktan sonra fazla boş vaktimin olduğunu fark ettim. Bu vaktimi nasıl değerlendirebilirim diye düşünürken tespih yapmaya karar verdim.

 Nasıl yapılır kangi taşlardan yapılır diye araştırmaya başladım. Araştırmalarım sonucunda meyve ve zeytin gibi çekirdekli yemişlerin çekirdeğinden tespih yapılabileceğini fark ettim.

 Bende çekirdek toplamaya başladım. Esnaf  arkadaşlara söyledim onlarda çekirdek toplamamda yardımcı oluyorlar.  Topladığım çekirdekleri önce artıklarından ayırıyorum. Daha sonra sabunlu sıcak suyla yıkıyorum. Bu şekilde çekirdeklerin üzerinde yer alan damarlar net bir şekilde ortaya çıkıyor ve temizlenmiş oluyor. Bu işlemin ardından da taneleri boylarına göre büyük bir titizlikle ayırıyorum. Daha sonra da en zor bölüm olan çekirdeklerin ortalarının eşit şekilde delinmesi işlemini gerçekleştiriyorum.

 Kızılcıktan kiraza, eriğe kadar birçok çekirdek denedim ama tespih yapımına en uygun olanları zeytin, iğde ve şeftali çekirdeği. Şeftali çekirdeğinden ise tespih yapan bir ben varım. Kimse şeftali çekirdeğinden tespih yapmayı denememiş. Diğer çekirdeklere göre ondan tespih yapmak biraz daha zor ama bittiğinde çok güzel bir tespih oluyor.

 Devrek'te el emeği olarak sadece baston biliniyor ama  ben el emeği tespih yapıyorum  gibi çeşitli el emeği işler yapan arkadaşlarımızda var. Devrek'te el emeği olarak sadece baston yok. El emeğine daha fazla değer verilmesini istiyoruz. " dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
 19 MAYIS, GENÇLİK; GENÇLİK İSE GELECEK DEMEKTİR.
19 MAYIS, GENÇLİK; GENÇLİK İSE GELECEK DEMEKTİR.
İBRAHİM TIĞ, ONUR VE USLU’YU ANLATTI
İBRAHİM TIĞ, ONUR VE USLU’YU ANLATTI