Reklamı Geç
Advert
Advert
Advert
Advert

ORMAN KÖYLÜSÜ KARARDAN MEMNUN

Danıştay 8. Dairesi Orman Köylü ve Kooperatiflerine Tahsisen Dikili Ağaç Satışı Yönetmeliğinin Bazı Maddelerini İptal Etti

ORMAN KÖYLÜSÜ KARARDAN MEMNUN
Bu içerik 5630 kez okundu.
Advert

 

 Yasemin Altun

   Zonguldak-Bartın-Karabük İlleri ve İlçeleri Orman Köylerini Kalkındırma Kooperatifleri Birliği (OR-KOOP) Başkanı Satılmış Girgin, Danıştay’ın Orman Genel Müdürlüğünün Dikili Ağaç Satma Yönetmeliğini iptal ettiğini, bildirdi.

    Orman Genel Müdürlüğü tarafından 31.08.2015 tarihinde yürürlüğe konulan Ormandan Dikili Ağaç Satma Uygulamasına ilişkin yönetmelikle orman köylülerinin hakları elinden alınmış, tüccar ve kerestecilere yol açılmıştı. Bu yönetmeliğe karşı çıkan ​Türkiye Ormancılık Kooperatifleri (ORKOOP) Merkez Birliği konuyu yagıya taşıyarak Başbakanlık ve Orman Bakanlığı alehine dava açmıştı. Danıştay 8.Dairesi de bu yönetmeliği iptal ederek, orman kooperatifleriyle orman işletmeleri arasındaki tüccar ve diğer kişileri ortadan çıkararak, drekt orman köylüsünün Orman İşletme Müdürlükleri deposuna taşımasına hükmetti.

    Kararı sevinçle karşıladıklarını belirten OR-KOOP Üst Birlik Başkanı Satılmış Girgin, orman köylüsünün aracıların elinden kurtarıldığını belirterek, “Bu karar orman köylülerimize, kooperatiflerimize hayırlı uğurlu olsun. Genel Merkezimiz

tarafından açılan davayı kazandık. Danıştay 8. Dairesi bu yönetmeliği iptal etti. Bu yönetmelikte orman kooperatifleri de tahsisli olarak alabilir maddesi vardı, bu madde de iptal edildi. Orman köylü ve kooperatiflerine tahsisen dikili ağaç satışı yapılmayacaktır. Yani orman köylüsünün ormanda yaptığı üretim direkt orman işletmelerinin depolarına gidecek. Orman köylümüzün paralarını da aracı firmalar değil direkt devlet ödeyecek. Devlet orman köylüsüne her ay düzenli istihkak verirken tüccar ise köylümüzü savsaklıyordu, 6-7 ay bekletiyordu, keyfi uygulamalar yapıyordu. Bu kararla bütün bunların önüne geçilmiş oldu. Bu karar bizi ziyadesiyle mutlu etti. Emeği geçen herkese orman köylülerim adına teşekkürlerimi sunuyorum.”diye konuştu.

    Kararın 03.07.2020 tarihinden sonraki süreçte geçerli olacağı kaydedildi.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
 19 MAYIS, GENÇLİK; GENÇLİK İSE GELECEK DEMEKTİR.
19 MAYIS, GENÇLİK; GENÇLİK İSE GELECEK DEMEKTİR.
İBRAHİM TIĞ, ONUR VE USLU’YU ANLATTI
İBRAHİM TIĞ, ONUR VE USLU’YU ANLATTI