Advert
Advert
Advert

"DÜNYA ÖĞRETMENLER GÜNÜ" KUTLU OLSUN

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO ve ILO tarafından 1994 yılında Dünya Öğretmenler Günü olarak ilan edilmesinden bu yana 5 Ekim, her yıl tüm ülkelerde “Dünya Öğretmenler Günü” olarak kutlanmaktadır.

Bu içerik 996 kez okundu.
Advert

 

 Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO ve ILO tarafından 1994 yılında Dünya Öğretmenler Günü olarak ilan edilmesinden bu yana 5 Ekim, her yıl tüm ülkelerde “Dünya Öğretmenler Günü” olarak kutlanmaktadır.

 Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Devrek Şubesi “Dünya Öğretmenler Günü”nü kutlama mesajı yayınladı. Yayınlanan mesajda;

"Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) kurulduğu tarihten bu yana Türkiye’den Eğitim Enternasyonali’ne üye tek sendikadır ve bundan dolayı da 5 Ekim’i “Dünya Öğretmenler Günü” olarak kutlamaktadır. Dünya Öğretmenler Günü’nün 5 Ekim tarihinde kutlanmasının nedeni, uluslararası öğretmen örgütlerinin de katkılarıyla, 5 Ekim 1966 tarihinde ILO ve UNESCO tarafından ortak olarak önerilen “Öğretmenlerin Statüsüne İlişkin Tavsiye Kararları” nındevletlerarası özel bir oturumda kabul edilmesidir. Dünya genelindeki tüm öğretmenler için önemli olan bu tarihi kararla, öğretmenlerin toplumsal statüsüne yönelik önemli bir adım atılmıştır. Öğretmenlerin sadece okul içinde değil, toplum içinde de yerine getirdikleri görevin taşıdığı önemi uluslararası düzeyde belgeleyen, öğretmenlerin tüm sorunlarını ele alan ve durumlarını tüm ayrıntıları ile düzenleyen kararların yıldönümü olması nedeniyle 5 Ekim tarihinin öğretmenlik mesleği açısından evrensel bir önemi vardır.

 “Tavsiye Kararları”, Türkiye tarafından da kabul edilen ve altına imza atılan bir belge olmasına karşın, Türkiye’nin yıllardır belgenin içeriğinde bulunan konulardaki yükümlülüklerini yerine getirdiğini söylemek mümkün değildir.Türkiye’de eğitim emekçileri, OECD ülkeleri arasında ekonomik, sosyal ve özlük haklar açısından son sıralardadır. Öğretmenlik mesleği ve mesleki idealleri, iktidar eliyle uygulanan bilinçli politikalarla birlikte hızla yozlaştırılmaktadır. Ülkeyi yönetenlerin ve eğitim politikalarına yön verenlerin öğretmenlik mesleğinde yıllar içinde yaşanan nitelik kaybının artmasında en büyük paya sahip oldukları açıktır. Bu nedenle bugün eğitim alanında yaşanan sorunların sorumlusu aranacaksa, esas sorumluların öğretmenlerimiz değil, siyasi iktidar, MEB ve onların sözünden çıkmayanlar olduğu bilinmelidir.

Yaşamın olduğu her yerde eğitim emekçileri vardır. Öğretmenler kimsenin yaşamak istemeyeceği en ücra yerlerde, her türlü olumsuz koşullarla mücadele ederek, görevlerini yerine getirmeye çalışmaktadır. Ancak geçtiğimiz yıllar içinde öğretmenlerin ekonomik ve sosyal sorunlarına ek olarak, mesleki saygınlıklarında da ciddi gerilemeler yaşanmıştır.

Kovid-19 salgını dünya çapında hızla yayılmaya devam ederken eğitim ve çalışma yaşamı başta olmak üzere toplumsal yaşamın bütün alanlarını olumsuz etkilemeye devam etmektedir. Ülkemizde eğitim öğretime ara verilmesinden 18 milyonu aşkın öğrenci, 1 milyonu aşkın eğitim emekçisi etkilenmiştir.Uzaktan eğitimde 3. hafta bugün başlıyor ancak yaşanan sorunlara hâlâ geçerli ve kalıcı çözümler üretilememiştir. Uzaktan eğitimin finansmanı, erişim, teknik altyapı, kullanım süresi, sınavlar, teknik destek ihtiyacı ve öğrencilerin yanında bulunma konularında MEB’in acil olarak sorunlara çözüm üretmesi gerekmektedir.

Tüm öğretmenlerimiz, en ağır koşullarda dahi mesleklerini çocuğun üstün yararını temel alarak gerçekleştirmektedir.Yaşadığımız tüm olumsuzluklara, işimize, ekmeğimize ve geleceğimize yönelik ağır tehdit ve saldırılara rağmen, kaybedilme noktasına gelen mesleki saygınlığın yeniden kazanılması, öğretmenliğin uluslararası standartlara uygun ve bilimsel bir anlayışla ele alınması ve tüm eğitim emekçilerinin ekonomik, sosyal, mesleki ve özlük sorunlarının çözülmesi gerekmektedir.

Eğitim ve bilim emekçileri açısından 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü, klasik anlamda sadece “kutlanan” bir gün değil, eğitim emekçilerinin uluslararası alanda birlik, dayanışma ve örgütlü mücadelenin simgesi olan evrensel bir gündür. İçinde bulunduğumuz bütün olumsuz koşullara karşı örgütlü mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimiz bilinmelidir.

Eğitim Sen Devrek Temsilciliği olarak, biliyoruz ki öğretmen kazanırsa toplum kazanır, öğretmen kaybederse hep birlikte kaybederiz. 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü tüm öğretmenlere kutlu olsun."

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
ŞEHİR DERGİSİ 166. SAYISIYLA OKUR KARŞISINDA
ŞEHİR DERGİSİ 166. SAYISIYLA OKUR KARŞISINDA
DEVREKLİ MUHTARLAR BAŞKANINI SEÇTİ
DEVREKLİ MUHTARLAR BAŞKANINI SEÇTİ