Reklamı Geç
Advert
Advert
Advert
Advert

KIRSALDA HAYVANCILIK BİTTİ

Et ve Süt Kurumu'nun (ESK) hazırladığı raporda, iktidarın politikalarının tarım ve hayvancılığı bitirme noktasına getirdiği gözler önüne serildi. Raporda, “Kırsal kesimde yaşayan hane halkının hayvansal gıda ihti-yaçlarını kentlerden karşıladığına” dikka

KIRSALDA HAYVANCILIK BİTTİ
Bu içerik 364 kez okundu.
Advert

-Sercan KAPUSUZ-

  Et ve Süt Kurumu'nun (ESK) hazırladığı raporda, iktidarın politikalarının tarım ve hayvancılığı bitirme noktasına getirdiği gözler önüne serildi. Raporda, “Kırsal kesimde yaşayan hane halkının hayvansal gıda ihti-yaçlarını kentlerden karşıladığına” dikkat çekildi.

     ESK, “Et ve Süt Sektörünün Mevcut Durumu, Politikaları ve Geleceği” başlıklı çalıştayın sonuç raporu yayımladı. Raporda, dünya kırmızı et üretiminin 2022 yılında 215,3 milyon ton olarak gerçekleştiği; üretimin yüzde 35,4’ünü büyükbaş eti, yüzde 7,8’ini küçükbaş eti ve yüzde 56,8’ini domuz eti oluşturdu. Raporda, "Önümüzdeki yıllarda hayvansal ürün üretiminde daha fazla daralma olacağı öngörülmektedir. Bu durumun başta İslam coğrafyası olmak üzere domuz eti tüketmeyen ülkelerde kırmızı et tedarikinde ciddi sorun oluşturacağı muhakkaktır" denildi. Raporda; kırsal alanların eğitim, sağlık, ulaşım gibi sosyal donatıların eksikliğinden dolayı kırsal yaşamın cazibesini azalttığım dikkat çekilirken “refah düzeyi düşen” kırsal hane halkının hayvansal gıda ihtiyaçlarını kentlerden karşıladığı belirtildi.

İTHALAT RİSKLI

     Raporda birçok ticari işletmenin damızlık hayvanlannın bir kısmını kasaplık hayvan

değerinin yükseldiği dönemde kesime gönderdiği ve yurtdışından damızlık düve ithal ettiğine dikkat çekilirken; temel neden “ekonomik kazanç sağlama düşüncesi” olduğu belirtildi. Hayvancılıkta kullanılan girdilerde ithalat oranının her geçen gün arttığına vurgu yapılan raporda, “Enflasyonla beraber üretici fiyatları satabil kalmıştır son iki yılda et ve süt üretiminde daralma olmasının esas nedeni budur. Bu yılın başından beri hem ette hem sütte fiyatlar yukarı yönlü hareket etmiştir" denildi. Yıllardır kırmızı ette ithalat politikası uygulanırken, raporda “ette ithalata dayalı stratejinin çok riskli” olduğu ifade ediliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
DEVREK BİLSEM'DEN MÜTHİŞ KONSER
DEVREK BİLSEM'DEN MÜTHİŞ KONSER
  19 MAYIS KUTLAMA PROGRAMI BELLİ OLDU
19 MAYIS KUTLAMA PROGRAMI BELLİ OLDU